Rekonstruované Kulturní centrum Labuť úspěšně zahájilo novou sezonu

31. 10. 2013

Jak známo, přes léto proběhla v říčanském kulturním středisku rozsáhlá přestavba. Jejím cílem bylo povznést objekt kulturního centra na úroveň lépe splňující současné nároky. Snahou bylo přitom co nejméně omezit kulturní provoz, zejména neohrozit hlavní sezonu, která začíná na podzim. Práce tedy musely probíhat zvýšeným tempem a finální úpravy se dokončovaly dokonce ještě v den slavnostního znovuotevření, nicméně věc se rozhodně podařila.

 

Prvním programem v „předtermínu“ bylo zahájení tanečních kurzů 21. září. Proběhlo v trochu polních podmínkách, kdy stavební činnost ještě zdaleka neskončila. Dělníci asi hodinu před zahájením narychlo odnesli ze sálu stavební stroje a lešení. Nicméně sál už měl svou definitivní novou podobu a pořadatelům se hektickým úsilím podařilo vytvořit před příchodem prvních tanečníků dostatečně důstojné prostředí, takže návštěvníci odcházeli spokojeni a plni dojmů z mnoha novinek, které mohli zhlédnout jako první.

Pro širokou veřejnost se kulturní centrum slavnostně otevřelo 6. října. Proběhlo zde finále krajského kola soutěže Zlatý oříšek Středočeského kraje pro talentované děti, za účasti starosty města V. Kořena, radních, mnoha významných osobností a za velkého zájmu návštěvníků. Nová podoba sálu byla přijata velmi pozitivně. Zúčastnění se vyjadřovali, že překonala jejich očekávání.

Ve velkém se rozjel hudební program. Lahůdkou byl hned první koncert. Špičkový jazzový orchestr se spoustou slavných jmen nevidíme „naživo“ příliš často.

Příležitost navštívit tuto ojedinělou událost byla ve středu 9. října, kdy se uskutečnilo představení na počest nedožitých osmdesátin Karla Hály. Vystoupil orchestr Golden big band Prague. Kromě mladých zpěváků Tomáše Savky a Petra Soviče (zároveň kapelníka orchestru), kteří vzhlížejí ke Karlu Hálovi jako ke svému vzoru, vystoupili i dlouholetí Hálovi „hvězdní“ spolupracovníci – Yvetta Simonová, Karel Štědrý, Pavlína Filipovská a Karel Vágner. Pořadu se zúčastnila i paní Irena Hálová, zpěvákova manželka.

Odlišný žánr si návštěvníci mohli poslechnout při strhující show kapely ABBA World revival, desetičlenného souboru, jehož produkce je dokonalou živou interpretací skladeb ABBA na špičkové úrovni, včetně dokonalé image, dobových kostýmů a pódiové choreografie. Koncert byl opravdovou zatěžkávací zkouškou sálu, který se naplnil třemi stovkami návštěvníků.

Všeobecně jsme bez výjimky zaznamenávali velmi pozitivní ohlasy návštěvníků na modernizaci kulturního centra. Oba koncerty i další akce prokázaly, mimo jiné, že, ať už jde o jakýkoliv žánr, je dobře vyřešena akustika sálu. Při rekonstrukci jí byla věnována značná pozornost, včetně návrhu a instalace akustických desek.              

Po uzávěrce tohoto čísla Kurýru proběhlo zde v říjnu mnoho dalších akcí a rozběhl se každodenní provoz včetně kurzů, kroužků, spolkové činnosti apod. Ze známých jmen zde vystupujících zmiňme Jiřinu Bohdalovou (23. října) a Vladimíra Mišíka s Ivanem Hlasem (25. října).

Sledujte další program KC Labuť, obsahuje skutečné lahůdky, mimo jiné např. Karla Plíhala (8. listopadu), Radůzu (20. listopadu) či Dana Bártu (27. listopadu).

 

Vladimír Levický

ředitel MěKS a Husovy knihovny

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena