Report starosty města

31. 1. 2024

V letošním roce opět pojedeme na plno. Čekají nás významné investiční akce i „drobnosti“ – jako jsou nové květinové záhony, lavičky, vysazené stromy či obnovené cestičky a zkratky, abychom k sobě měli blíže. Nadále chceme podporovat iniciativy pro děti, rodiče i seniory, aby se nám VŠEM v Říčanech dobře žilo.

Mlýnský rybník bude letos na léto upuštěn, aby zde mohla vzniknout plánovaná stezka vedoucí po hladině rybníku. Cesta povede od  zahrady pod knihovnou po kraji rybníka až na druhý břeh. Město plánuje technická i přírodní opatření pro zabezpečení co nejčistší vody nejen v Mlýňáku, ale také na Jurečku a Marvánku.

ULICE – letos se zaměříme na komunikace: Bezručova (velká rekonstrukce včetně sítí a zeleně), Verdunská (včetně nového chodníku), Dukelská, V Žaludech, Horní a V Chobotě (nestihly se loni), Bachmačská, Fibichova, Mánesova, Čajkovského, Pivoňková, Pokračovací, Osadní a Pomněnková. Připravujeme projekt např. Purkyňovy, Jizerské a dalších.

CHODNÍKY – chceme opravit například v ulicích Vančurova, Čapkova, Domažlická, Žižkova, Bachmačská či Fibichova, a také stezku podél trati od Smiřických k nádraží. Když zbydou finance, mohlo by se dostat i na Mírovou skrz celý Pacov. Úplně nový chodník chceme postavit třeba v ulici Kolovratská nebo podél Vojkovské na Strašíně.

Chceme připravit realizaci parkoviště Pod hradem. Stihnout by se letos měla oprava parkoviště v Podskalí, která naváže na revitalizaci veřejného prostoru kolem Říčanského potoka v Olšanech. Sportovci se letos dočkají třeba nové umělky na Strašínské. Pro děti opravíme několik hřišť, nové postavíme třeba v Kuří V Roklích.

Stezku pro pěší a cyklisty od Olivovny směrem na Tehovec se možná podaří začít již letos díky předběžné dohodě s Lesy ČR. Zpevněná stezka by se měla z velké části vyhnout oblíbené lesní pěšině a dokonce podejít silnici na Tehov stávajícím propustkem, kde teče potok. Do budoucna by se stezka prodloužila až do centra Říčan, z velké části jako bezpečná oddělená cesta (žádné nesmyslné cyklopruhy na hlavní silnici jako známe z Prahy).

Čeká nás opět hodně práce, ale společně to zvládneme.

Váš starosta
David Michalička

Parkoviště pod hrademParkoviště Podskalí

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena