Říčanská radnice pro vás – 2. díl

28. 2. 2021

 

Ne na mém dvorku!

Věta „Ne na mém dvorku“ je překladem anglického „Not In My Back Yard“ (NIMBY). Jde o známý jev, kdy obecně prospěšnou stavbu či věc lidé sice chtějí, ale nikdy ne v blízkosti svého bydliště. V širším měřítku se to týká často dálnice, letiště či třeba skládky. Ve městech, naše Říčany nevyjímaje, to platí samozřejmě také. Protože každý z nás si logicky hájí kvalitu svého bydlení, ale současně město některé stavby prostě potřebuje, stává se tento jev občas předmětem sporu.

Proč tento článek píši?

Mým cílem není přesvědčit vás, že máte chtít vedle svého domu sběrný dvůr nebo silniční okruh kolem Prahy. Ani já bych to nechtěl. Rád bych ale zmíněný NIMBY efekt popsal, abychom mu všichni rozuměli a mohli hledat řešení, jak všeobecně žádané věci přeci jen ve městě vybudovat. Jde mi o místní, říčanské měřítko.

 

Vžijme se do situace toho druhého

Představte si kupříkladu, že ve vaší ulici má vzniknout mateřská škola. Pokud máte děti, možná se zaradujete. Ale i vy se asi bojíte, že taková stavba přinese do vašeho okolí hluk, auta, nepořádek – prostě neklid. Asi budete souhlasit, že školky do města patří, to ano. Ale proč by měla stát zrovna tady? Vždyť to nedává smysl. Mladých je tu málo, je tu krásná louka na venčení psů a navíc tu ani dnes není kde parkovat.

A teď se vžijte do pozice města (respektive jeho zástupců).

Daný pozemek jako jediný v širokém okolí patří městu. Navíc je dlouhodobě v územním plánu vymezen právě pro občanskou vybavenost. I když není možná úplně optimální, město v předchozích letech vyčerpalo možnosti na získání lepší lokality. Ve městě se pravidelně rodí mnoho dětí a stávající kapacity nestačí. K tomu jednu starou školku je třeba rekonstruovat, tudíž je třeba minimálně na rok děti „přesunout“ jinam. A to rychle. Prostě jiná možnost, než postavit školku zde, prakticky neexistuje. Jak z toho ven?

Neodmítejme ihned, hledejme řešení

Podle mého jedinou cestou, jak situaci rozumně vyřešit, je komunikovat, vysvětlovat potřeby a obavy obou stran a hledat řešení přijatelné pro všechny. Jakmile se jedna strana zasekne, je zle. Věřte, že pro zástupce města není nic horšího, než bojovat s vlastními občany, i když je to v zájmu většiny.

Daleko lepší je najít společný kompromis, který splní základní přání a požadavky obou skupin.

Město na jedné straně by mělo respektovat potřebu místních zachovat ráz lokality a kvalitu bydlení. Proto je dobré již ve fázi projektu myslet na tyto aspekty a snažit se stavbu plánovat citlivě, v souladu s potřebami okolí. Lokalita musí například dostat dostatečně kapacitní, ale současně bezpečnou příjezdovou a přístupovou cestu. Obyvatelé se totiž téměř vždycky nejvíce bojí „aut“, které budou ohrožovat svou rychlostí a obtěžovat hlukem či parkováním. Kromě parkování by se mělo myslet i na co největší podíl zeleně, kvalitní hospodaření s vodou a celkovou kultivaci okolí.

Zkrátka město se má snažit nabídnout takovou ochranu bydlení a soukromí obyvatel, aby negativní dopady nové stavby byly minimální. Současně je každý větší záměr možností, jak v místě zlepšit stav komunikací, posílit infrastruturu, doplnit zeleň a obecně místo zkrášlit, čímž mimo jiné stoupne cena nemovitostí v okolí.

Obyvatelé na druhé straně by zase měli přijmout fakt, že dosud nezastavěná louka je určena pro výstavbu občanské vybavenosti, a neměli by trvat na variantě NULA. Každá změna vyvolává nejprve obavy, ale nakonec se často ukáže, že nový stav je v mnohém lepší. Stačí si možná vzpomenout na dobu, kdy nové domy dnešních obyvatel byly trnem v oku starousedlíků. Z odpůrců se ale nakonec stali sousedé a mnohdy přátelé.

Pokud například v okolí chybí místo pro sousedské setkávání, nemusí být problém současně se stavbou školky řešit malý parčík s altánem, veřejné hřiště anebo třeba klubovnu v rámci samotné školky.  

Uvedený příklad výstavby školky je pouze ilustrativní a může platit pro jakékoliv město. Přesto zde lze najít společné prvky s Říčany, kde právě dnes novou školku stavíme. Jedná se o MŠ Větrník v ulici Bílá. Jsem rád, že se vedení radnice v čele s Vladimírem Kořenem podařilo v předchozích letech projekt školky s tělocvičnou připravit a dojednat s občany tak, aby byl vyvážený a všeobecně přijatý. Asi přinese nějaký ruch v ranní a odpolední špičce. Ten ale bude vyvážen novou zklidněnou komunikací, odpočinkovým parkem pro veřejnost a někdy v budoucnu snad i možností pro sousedy jít si večer zacvičit či zakopat do zapuštěné moderní tělocvičny.

 

Tříděný odpad, autobusová zastávka, ale i strom

Jistě bychom našli desítky dalších případů, kdy lidé si něco přejí, ale nikdo to nechce před svým domem. Dětské hřiště, stanoviště pro separovaný odpad, autobusovou zastávku, nebo třeba i nový listnatý strom.

Vždyť na hřišti křičí děti, u separovaného odpadu je vždy nepořádek, na autobusové zastávce odhazují čekající nedopalky cigaret a ze stromu padá na podzim listí.

I tyto záměry mají většinou řešení. Hřiště lze izolovat od domů hustou zelení a terénními úpravami, pomůže i vhodná orientace a volba prvků, které mohou sloužit i dospělým. Též stanoviště s barevnými kontejnery bude vypadat úplně jinak, když se schová do kamenné, dřevěné, kovové či třeba živé zelené ohrádky se stříškou. Z ošklivého koutu pak bude naopak pěkný prvek ve veřejném prostoru. Autobusová zastávka může být vybavena moderním a praktickým mobiliářem a od okolních zahrad ji lze též odclonit, například živým plotem. Samozřejmostí musí být řádná údržba a úklid na straně města. A stromy? Ano, opravdu z nich jednou ročně padá dost listí. Ale není přínos v podobě jarní vůně, letního stínu, zadržení vláhy či podzimních barev dostatečným důvodem, abych třeba i já pomohl listí před svým domem zlikvidovat?

Zkusme, prosím, vždycky hledat cestu a rozumné podmínky, aby to šlo. U školky to začíná diskuzí a kvalitním projektem včetně širšího okolí, u listí ze stromu asi bude stačit přistavení kontejneru na bioodpad (to samozřejmě umíme – stačí říct, řeší kolega radní Petr Auředník).

 

Jsem rád, že máte starost a zájem o své okolí. Klidně přijďte kdykoliv s vlastním návrhem a řešením. Slibuji, že vše pečlivě posoudíme. Jen prosím neblokujte věci, které jsou potřeba v zájmu ostatních.

Velice děkuji

                                        Váš starosta David Michalička

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena