Říčanská sídliště se postupně revitalizují

29. 5. 2022

Obyvatelé čtyř největších říčanských sídlišť – Olivovna, Komenského náměstí, Na Kavčí skále a v lokalitě Haškova – byli osloveni a zapojeni do procesu revitalizace již v květnu 2019.

Co se na říčanských sídlištích od té doby změnilo? Obecně je většina obyvatel ve svých lokalitách s životem spokojena. Podle průzkumu, který úřad vyhodnotil před rokem, poukazovali tazatelé na nedostatek parkovacích míst, špatný stav chodníků, cest a komunikací. Chyběla jim místa k odpočinku a zeleň. Někde byla předmětem kritiky i péče o zeleň, nečistota a chybějící kontejnery na bioodpad. Na průzkum město zareagovalo a zahájilo nápravu. Drobnější věci jsou hotové, ty náročnější se připravují. Mnohé se bude realizovat již v tomto roce. V brzké době dojde na všech sídlištích, kterých se revitalizace týká, k částečné obměně mobiliáře. Rozmístěny budou nové lavičky, koše a stojany na sáčky na psí exkrementy. Lavičky budou instalovány na zpevněném mlatovém povrchu. Jejich přesné rozmístění bylo možné připomínkovat prostřednictvím zástupců SVJ či BD. Zájemci na sídlištích také převzali do výpůjčky kompostéry. Vyprodukovaný kompost pak bude uživatelům volně k dispozici. Technická správa města se letos na jaře věnovala generální údržbě dřevin a živých plotů. Pružně reaguje také na požadavky ohledně úklidu, odvozu listí či jiného odpadu z veřejného prostranství. Již v počátcích OTS zařídilo odvoz nepotřebného inventáře, někde se již nehodila klepadla či šňůry na prádlo.

 

Sídliště Haškova

Připravujeme veřejnou zakázku na opravu povrchu ulice Haškova a rozšíření přilehlé parkovací plochy. Vloni došlo k lokálním opravám obrusné vrstvy této majetkově komplikované místní komunikace.

● Součástí této opravy byla také úprava řešení likvidace dešťových vod z vozovky. Voda se již nesplavuje do ulic Šrámkova a Halasova. Tímto opatřením je odvedena do uličních vpustí kanalizačního řadu v ulici Haškova a páteřního kanalizačního řadu v ulici Edvarda Beneše.

● Opravili jsme povrch ulice Halasova a postavili bezbariérové napojení na chodník u trafostanice.

● Zpevnili jsme povrch pro popelnice a ohradili stání pro tříděný odpad. Nový povrch dostala ulice Halasova

Po loňské úpravě křižovatky projde ještě letos opravou celý povrch Haškovy ulice včetně rozšíření parkoviště

Nový povrch dostala ulice Halasova

 

Sídliště Olivovna

Aktuálně jsme vybrali zhotovitele na opravu přístupového chodníku k sídlišti podél ulice Bezručova od ulice Boženy Němcové po Dukelskou).

● Ihned po dokončení bytového domu Oliva chce město začít s rekonstrukcí ulice Verdunská včetně výstavby chodníku.

● Chystáme postupnou výměnu lamp veřejného osvětlení, začne se neúspornými „koulemi“ v okolí základní školy U Říčanského lesa.

● Obyvatele panelových domů určitě potěšil nový povrch spojovacích chodníků. Starý zvlněný a popraskaný

● asfalt nahradila vsakovací betonová dlažba.

● Již v minulých dvou letech jsme na sídlišti Olivovna rozšířili parkoviště pro dalších 30 aut.

● Průjezd aut mezi domy, na který si obyvatele stěžovali, jsme omezili změnou dopravního režimu v souvislosti s ulicí Školní.

● Na sídlišti a přilehlém sportovišti město zasadilo na tři desítky nových stromů.

● Na konci ulice Bezručova jsme realizovali první stání na separovaný odpad řešený gabionovými koši osázenými rychle rostoucí nenáročnou bobkovišní.

● Lokálně nechala technická správa města opravit asfalt na komunikacích v sídlišti, větší opravy se připravují.

Na sídlišti Olivova došlo ke zklidnění dopravy

Nový spojovací chodník je velmi využíván

Na sídlišti a přilehlém sportovišti město zasadilo na tři desítky nových stromů

 

Sídliště Na Kavčí skále

Aktuálně chystáme rekonstrukci chodníku Domažlická podél celého sídliště.

● Současně připravujeme zpevnění plochy vedle bytových domů Na Kavčí skále, kde parkují vozidla, zasakovací dlažbou.

● Stavební povolení je vydáno také na zpevnění dosavadního stání na separovaný odpad. Nově v provedení z gabionů, obdobně jako na konci ulice Bezručova, který již funguje cca rok.

● Několik desítek let staré prolézačky plánujeme vyměnit za nové dětské prvky. Již dvakrát bylo toto hřiště námětem v hlasování v Překvapte Říčany. Pokud máte konkrétní požadavek na jejich podobu, kontaktujte katerina.lauerova@ricany.cz

● Vyšlapaná cestička od ulice Marie Pujmanové přes louku směrem ke školce získala mlatový povrch na žádost místních.

● V ulici Domažlická jsme zřídili čtyři nová hrazení z tahokovu kolem stání na separovaný odpad. Přemístěním stání jsme uvolnili několik parkovacích míst do té doby obsazených kontejnery na odpad. Pokud se obyvatelé shodnou, lze u kovových ohrádek vysadit popínavou zeleň.

● Spojnici před školkou a sídlištěm jsme opatřili novým asfaltem a na něj pro radost těch nejmenších nastříkali zábavné hry.

Město realizovalo nový „veselý“ chodník před školkou

Vyšlapanou cestičku jsme na žádost obyvatel opravili

Stanoviště na separovaný odpad byla opatřena hrazením z tahokovu

Nové lípy na sídlišti Kavčí skála

 

Sídliště Komenského náměstí

Právě probíhá výstavba parkoviště mezi gymnáziem a pivovarem, které výrazně zvýší kapacitu pakovacích míst i pro tuto oblast. V rámci stavby vznikne také propojka pro pěší ke Komenského nám. a Štefánikově ulici.

● K realizaci je připraven projekt na opravu ulic Družstevní a U Kina.

● Na Komenského náměstí proběhla oprava dlouhého chodníku ke stavebnímu úřadu.

● Oblíbeným se stal nově upravený prostor u pingpongového stolu.

● V souvislosti se stavbou školy připravujeme nový park. Součástí nové školy budou i podzemní garáže.

● U stanoviště separovaného odpadu v ulici Plynární jsme provedli jen drobné úpravy spočívající v realizaci nového hrazení z tahokovu navazujícího materiálově na stávající.

● Radost už dělá i pěší mlatová propojka od gymnázia k úřadu.

● Možná ještě tento rok dojde k demolici budovy starého kina, která je ve špatném stavebně-technickém stavu. Aktuálně probíhá poptávka fi rem.

Podrobnosti najdete na webu města https://info.ricany.cz/mesto/revitalizace-ricanskych-sidlist

Opravený chodník na Komenského náměstí

Upravili jsme okolí pingpongového stolu

Opravíme i ulici U Kina

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena