Říčanská sociálka pomáhá

26. 11. 2022

Je tradicí, že říčanský Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, pomáhá nad rámec své agendy a pracovních povinností. Nyní kolegyně „ze sociálky“ uspořádaly podzimní dobročinný bazárek.

Dobročinné bazárky se snažíme pořádat dvakrát do roka,“ vysvětluje vedoucí odboru Blanka Spolková. „Nejde však o akce pro širokou veřejnost, ale jen pro naše klienty ze sociálně znevýhodněného prostředí. Od dárců shromáždíme nejrůznější věci – od hraček, oblečení až po drobné potřeby do domácnosti. Zaplníme kanceláře a naši klienti si mohou vybrat, co potřebují. Jako první si vybírají děti, které se pochopitelně zaměří na hračky, ale i knížky. Dospělí potom vybírají zimní boty, bundy a další, pro děti už ne tak zajímavé, věci,“ dodává s úsměvem vedoucí odboru.

Jak oslovujete dárce?

Jsem nesmírně vděčná, že se nám podařilo vybudovat záchrannou sít pravidelných dárců, se kterými spolupracujeme a máme vzájemnou důvěru. Jak jsem již uvedla, vzhledem k tomu, že jde o citlivé okolnosti a ze zákona musíme chránit identitu našich klientů, nechceme z bazárků dělat veřejnou akci. Stává se nám, že i mimo bazárky se nám ozývají lidé a věci nám nabízejí. Ne vždy můžeme věci přijmout, protože nemáme dostatek prostor pro jejich skladování, proto přijímáme jen to, co můžeme hned věnovat.

Koloběh oslavil krásné třetí narozeniny. Jak funguje spolupráce?

Skvěle. Pokud se na nás obrátí lidé v nouzi, dokážeme jim díky Koloběhu rychle pomoci. To se týká především oblečení nebo drobného vybavení do domácnosti. Neposkytujeme finanční hotovost, ale po dohodě Koloběh uhradí například obědy pro děti nebo pořídí pračku, uhlí apod. Moc si vážíme této spolupráce, protože funguje rychle a spolehlivě. Máme i jiné dárce, kteří nás podporují, a to zajištěním konkrétní pomoci např. jsme dostali od paní Horáčkové vybavení a pomoc pro školáky, pekárna Okýnko nám daruje chleba nebo paní Ivana Švikovská nás „zavezla“ drogistickým zbožím – všem patří od nás upřímné poděkování.

V současné době se připravujeme na Vánoce a chystáme dárky pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí a snažíme se plnit konkrétní přání dětem a budeme se snažit i jinak pomáhat rodinám, které se ne vlastní vinou dostávají do finančních problémů.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena