Říčanské holky přeplavaly kanál La Manche!

1. 10. 2021

Jsou důkazem toho, že všechno zlé je pro něco dobré. Že i když vám zavřou kvůli covidu bazény a musíte chodit trénovat do ledového rybníku, o pár měsíců později dokážete přeplavat La Manche. Studentky z říčanského oddílu PLAF to zvládly v sobotu 21. srpna 2021 v čase 9 hodin a 39 minut.

 

Jsou letošní nejrychlejší štafetou, která přeplavala La Manche. A zároveň nejrychlejší štafetou české historie. „Víte, nechtěla jsem se tam zdržovat moc dlouho. Voda měla
17,5 stupně, plavaly jsme v noci, byly obrovské vlny a holky na lodi mi zvracely. Ale zvládly jsme to,“ říká s úlevou Sandra Kazíková, plavkyně, která startovala na olympiádě v Aténách a Pekingu a nyní trénuje v oddíle PLAF v Říčanech.

 

Jak vás napadlo, že spolu se svými svěřenkyněmi přeplavete La Manche?

Když nám loni v říjnu zavřeli bazény, tak jsme se začaly otužovat v rybnících, zalíbilo se nám to a v prosinci jsme se zúčastnily závodů v zimním plavání. A najednou čtrnáctiletá Katy přišla s nápadem, že chce plavat přes La Manche. Jenže kvůli věku nemůže podle pravidel plavat samostatně, ale jen ve štafetě a podle regulí musí být polovina štafety starší než 16 let, takže k sobě přibraly ještě Míšu a mě.

 

Jak probíhaly tréninky?

V lockdownu holky trénovaly zhruba dvanáct hodin týdně. Jezdily na běžkách, na bruslích, posilovaly. Pro nás všechny to byla vlastně záchrana v době covidu, abychom se z toho všeho nezbláznily. Do vody jsme chodily, co nám mráz dovolil. Ale holky byly rády, že mohou sportovat, a už před sebou viděly jasný cíl – La Manche.

 

Co bylo před plavbou nejnáročnější?

Rozhodnout se a zorganizovat to. A taky prokousat se neustále se měnícím systémem cestování do UK. Na druhou stranu covid nám trochu pomohl v tom, že řada lidí svou plavbu odložila a my našly okénko v jejich kalendáři. Běžně se na přeplavbu La Manche čeká tři roky.

 

Na kolik nás tedy plavba vyšla?

Nakonec na 360 tisíc. Počítaly jsme s rozpočtem do 300 tisíc, ale covid nám to prodražil. Třeba jsme musely jet do Anglie na dvě várky. Holky, které ještě nemají dvě dávky očkování, musely jet dřív a pobývaly v Anglii v karanténě, ostatní dorazily za nimi.

 

Jak jste tolik peněz sehnaly?

Získaly jsme peníze od sponzorů, přispěli rodiče, město Říčany nás podpořilo. Ještě nám zbývá doplatit asi třicet tisíc. Jen nás mrzí, že jsme nedosáhly podpory od Středočeského kraje, ale to už je jedno. Jen zaplatit si lodivoda vyjde na 3200 liber. Ale náš lodivod Stuart byl skvělý, vrátil se z jedné plavby, viděl, že se uklidilo počasí, tak nás naložil a vyrazily jsme.

 

Plavaly jste hlavně v noci, proč vlastně?

Kvůli počasí. Na La Manche vždy dostanete časové rozmezí, kdy můžete plavat. My měly 21. až 26. srpen. Předpověď nebyla dobrá, ale na pátek a kousek soboty se vítr umoudřil, takže jsme mohly plavat. Měly jsme štěstí. Třeba v neděli už se nedostal do vody nikdo. Naše první Míša skákala do vody ve 23 hodin, slunce nám vylezlo až na sedmém a osmém úseku.

 

Musíte si dát během plavby v noci na něco speciálně pozor?

Musíte plavat podél lodi a podle světla v lodi, ale má to i své výhody. Například jsem proplavala hejnem medúz, ale neviděla jsem na ně. Když naše nejmladší Katy, která šla po mně, ty medúzy viděla, měla z toho hrůzu. Nakonec byla snad jediná, kterou nežahly.

 

S čím ještě kromě medúz jste bojovaly?

Do čtvrtého úseku byly velké vlny. Když jsem stála na lodi a koučovala plavkyni, musela jsem se držet lodi oběma rukama, abych nespadla. Nebo když se vám chaluhy a různé trávy zamotají v obličeji, to také není příjemné.

 

Zvracela některá plavkyně z únavy?

To ne, mají natrénováno, hodinu plavání zvládnou, jejich běžný trénink trvá dvě hodiny. Tohle byla tedy půlka tréninku jen v extrémnějších podmínkách.

 

Když poslední ze štafety vylezla ve Francii v Calais z vody a ozval se klakson, co vám blesklo hlavou?

OK, hotovo, tak jedeme zpátky. Ale já to mám trochu jinak, už jsem něco zažila a možná mi to dojde později. Holky byly samozřejmě unavené, ale moc šťastné. Měly sen, který si splnily…

Vlaďka Lipovská

 

Kanál La Manche pokořily říčanské sportovkyně

v tomto složení:

Kačka Hošková,
Terka Böhmová, Danča Soumarová, Katy Tomková, Emma Gebauerová, Bára Prošková, Míša Ulipová, Sandra Kazíková

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena