Říčanské investice do infrastruktury

30. 1. 2014

Říčanská infrastruktura, jak známo, vyžaduje značné investice. Abychom snížili skluz v nedostatečné kapacitě čistírny, kanalizace, vodovodu, ulic, parkovacích stání, ale i škol, školek a v neposlední řadě i sportovišť a jiných volnočasových projektů, je nutné stanovit priority a vycházet z komplexních dlouhodobých řešení.

Jakkoliv považuji dotace za nesystémové, obcím a městům, které se nedůsledností či vlastními chybami nebo jen shodou náhod dostaly do podobné pasti jako naše město, mohou pomoci k rychlejšímu narovnání nebo alespoň zmírnění neutěšeného stavu.

Novou školku budeme mít především díky dotaci, kterou jsme získali z Regionálního operačního programu (ROP) Středních Čech koncem loňského roku. Nyní se v oblasti školství musíme soustředit na zkapacitnění škol. V praxi to znamená dílčí úpravy ve stávajících školách, ale do budoucna i komplexní řešení především v 1.ZŠ Říčany. Letos si budeme muset zřejmě vystačit pouze s vlastními prostředky, protože připravované1,2 mld Kč pro školy v okolí Prahy předchozí Vládou nyní ve Státním rozpočtu nejsou...

ROP Střední Čechy dále vypsal výzvu na volnočasové aktivity, díky které bychom mohli zrealizovat výstavbu sportoviště u ZŠ U lesa, která venkovní hřiště stále nemá. Pokud bychom neuspěli, bude nutné vybudovat alespoň část sportoviště vlastními prostředky tak, aby děti mohly sportovat v areálu školy. Ve výzvě má šanci uspět i volnočasový areál na Pacově, který by přinesl dlouhodobé a velmi důstojné řešení pro rozmanité sportovní aktivity především místní sportovní veřejnosti.

Poté, co se zřejmě podařilo vyřešit situaci se zimním stadionem, probíhá oprava zázemí sportovní haly a v dohledné době by mělo dojít i k rekonstrukci haly jako takové. V této souvislosti by bylo vhodné upravit i tréninkové hřiště za halou. A v rámci úprav zimního stadionu, včetně oplocení a  parkovacích ploch vedle fotbalového stadionu, by v konečném důsledku mohlo dojít k celkovému zkulturnění zmíněné lokality, čemuž napomůže i odkrytí Říčanky,  jak nám doporučuje studie revitalizace tohoto toku – to ale přijde na pořad až v dalších letech.

Další pozitivní zprávou je připravovaná výzva na místní komunikace opět z dílny ROPu Střední Čechy. Třešničkou na dortu by pak byla oprava Roosveltovy ul. Zde je investorem a žadatelem Středočeský kraj, nicméně Městu se zde již podařilo zajistit stavební povolení a záleží jen na Kraji, zda bude dostatečná vůle a prostředky tuto klíčovou komunikaci z peněz ROPu opravit.

V tzv. bleskové výzvě na SFŽP jsme koncem roku postoupili dále a nyní po Akceptaci probíhá hodnocení projektu, po němž by město v případě úspěchu mohlo zrekonstruovat stoku A i z příspěvků EU. Věřím, že se letos také podaří výrazně pokročit v přípravě rozšíření čistírny, která je již nyní na hranici své kapacity.

Výše uvedené jsou převážně plány, ale i tak nás již v letošním roce čeká čilý stavební ruch. Věřím, že jej společně ku prospěchu nás všech zvládneme!

 

Miloslav Šmolík

radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena