Říčanské náměstí ožilo – „RŮŽEK“ znovu otevřen!

27. 11. 2014

Tak jsme se konečně dočkali. V pondělí 10. listopadu 2014 byly po více než půlroce opět otevřeny dveře „RŮŽKU“. Pokud by však někdo očekával pouze zrekonstruovaný prostor po bývalých potravinách, ten by se mýlil. „RŮŽEK“ nabízí Říčaňákům větší řadu možností. Více informací jsme získali z rozhovoru s panem Josefem Bláhou, majitelem BISTRA A POTRAVIN NA RŮŽKU.

 

Čekání na znovuotevření „RŮŽKU“ nám přišlo nekonečné, co na této rekonstrukci trvalo tak dlouho?

Věřte mi, že mně také. Jednalo se však o velmi rozsáhlou rekonstrukci celého interiéru a výměnu prosklených výloh, abych dovnitř pustil co nejvíce světla. Objekt patří městu, takže na začátku všeho byla dlouhá řada společných jednání, abychom se shodli nejen na estetickém vzhledu, ale také na podílu financování.

Co nám tedy nový „RŮŽEK“ může nabídnout?

Prodejna potravin zabírá zhruba polovinu z celého prostoru. Druhá polovina byla věnována bistru s kapacitou 30 míst k sezení, která se nachází právě u prosklených výloh s výhledem na náměstí. Bistro je zaměřeno na výrobu pokrmů z čerstvých ingrediencí, např. pečivo dovážíme každé ráno přímo od pekaře nebo si sami pečlivě vybíráme kvalitní ovoce a zeleninu. Výsledkem jsou pak čerstvé sendviče a bagety, panini, ovocné a zeleninové saláty. Křupavé pečivo dostanete také ke snídani, na které se specializujeme, můj osobní tip jsou domácí lívance. Nesmím zapomenout ani na sladké pokušení ve formě vynikajících dortů, které svou kvalitou navázaly na kopečkovou zmrzlinu, jež zaznamenala po Říčanech velký ohlas. Výborná káva je samozřejmostí.

 

Zmínil jste se, že nechcete, aby bylo bistro pouze pasivním místem. Co jste tím měl na mysli?

Často jsem přemýšlel, proč hlavní říčanské náměstí je večer a o víkendu „mrtvým“ místem. Mnozí lidé říkali, že je to povahou Říčaňáků. Já tvrdím, že to bylo nulovými možnostmi k jakékoliv zábavě. Proto jsem věnoval velký prostor dětskému koutku, ve kterém bude o víkendech probíhat např. Čtení dětem a další tvořivé a edukativní aktivity. Nejnovějším nápadem je vzhledem k profesionálnímu ozvučení bistra Zpívání dětí rodičům a rodičů dětem, na což jsem obzvlášť zvědavý. Máme za sebou také první veřejný sportovní přenos, a to fotbalového utkání ČESKO-ISLAND. Přenos probíhal na dvou obrazovkách o velikosti úhlopříčky až 203 cm. Čepovala se Plzeň 12° a podávaly se buřty na černém pivě.

Vypadá to tedy, že jste se vší prací u konce?

Kdepak. Nestihl jsem se do otevření věnovat výběru kvalitních produktů od českých farmářů, které budou v POTRAVINÁCH NA RŮŽKU alternativou k běžným potravinám. Na tuto práci mám čas až nyní a prvními vlaštovkami by měly být vejce z podestýlky, poctivé marmelády od Karlových Varů nebo vynikající mošty z Podještědí.

Musím přiznat, že změna celého objektu Na Růžku je obrovská, a to v pozitivním slova smyslu. Můžeme se těšit na další vaše nápady?

Jak to víte? Spousta z nás chodí kolem jednoho místa, které má obrovské kouzlo a já si tam jako dítě hrával, ale už je dlouhá léta zpustošené a beze změny, jako byl „RŮŽEK“. Mám zcela jasnou představu, co by tam mělo být, ale o tom raději až příště, teď mám práce dost.

Adéla Ambrožová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena