Říčanské rybníky v létě

30. 6. 2017

K létu neodmyslitelně patří voda. Živel, který je podstatou a nezbytnou součástí našich životů. Přinést nám může jak velkou radost, tak i starost. Vodu v Říčanech vedení radnice řeší intenzivně na vícero rovinách. Nyní se budeme věnovat té, která k létu neodmyslitelně patří – rekreační.

Říčansko - oblast kde se snoubí krása přírody se snadnou dostupností z metropole. Oblíbeným cílem rekreantů, z nichž mnozí se rozhodli usadit v Říčanech natrvalo, se stala již se zavedením železnice koncem roku 1869. Největší rozkvět říčanských rekreačních oblastí nastal před druhou světovou válkou.

Rybník Jureček projde dalším odbahněním.

 

Prvorepublikovou slávu se podařilo vrátit oblasti kolem rybníku Jureček. Opravené koupaliště, vystavěné kabinky, sociální zařízení, fungující rychlé občerstvení a vyhlášená restaurace. K dispozici je kurt na plážový volejbal, dětské hřiště a pinpongový stůl. V letní sezóně v závislosti na počasí se zde platí vstupné 50 Kč dospělí a 30 Kč děti. K dispozici je travnatá pláž s mírným vstupem do vody. Kvalita vody je zde kontrolována Krajskou hygienickou stanicí, která výsledky rozborů uveřejňuje na svých webových stránkách. Potkat zde můžete i rybáře, neboť se jedná o rybářský revír. Rybník Jureček byl odbahněn před deseti lety a další ho čeká letos. Po prázdninách by zde mělo dojít k vypuštění rybníku a jeho odbahnění, protože povodeň v roce 2013 přinesla až půlmetrovou vrstvu bahna. Zároveň bude provedena stabilizace břehů. Na severní straně bude pravý břeh v úseku od restaurace Jureček až k nátoku do rybníka opevněn pohozem z lomového kamene. Na nátoku do rybníka bude zřízena průcezná hrázka z lomového kamene, která bude sloužit k zachycení přinášených splavenin z horního toku Rokytky. Hrázka bude tvořit přirozené oddělení rybníka od litorálního pásma. V rámci zlepšení a zjednodušení manipulace s výpustným zařízením rybníka je navržena jeho úprava spočívající ve vybudování spodní výpusti.

Chovný rybník Srnčí čeká odbahnění.

 

Další rybník, který čeká odbahnění, je Srnčí. Rybník je určen k chovu ryb a není zde povolen sportovní rybolov. V dubnu získalo město Říčany příslib na dotaci. Ministerstvo zemědělství ji poskytne z programu „Podpora opatření na drobních vodních tocích a malých vodních nádržích“. Projekt pod názvem „rekonstrukce hráze, objektů a odbahnění rybníka Srnčí“ by měl být do konce září vysoutěžen a následně realizován.

Vizualizace rekonstrukce vstupu k přírodní nádrži Marvánek. Realizace se předpokládá v příštím roce.

 

Potvrzeno, v Marvánku se vyskytují cerkárie

Podle aktuálního sdělení Státního zdravotnického ústavu byly parazitologickým rozborem na Marvánku prokázány cerkárie, tedy larvy ptačích motolic. Larvy mohou člověku způsobit kožní problémy v podobě svědivých pupínků a alergickou reakci. Z tohoto důvodu město Říčany nedoporučuje koupání v této přírodní nádrži.

 

Rybník Marvánek ležící na Říčanském potoce je registrovaný jako významný krajinný prvek. Rozsáhlou revitalizací prošel v roce 2015 a jeho přilehlé okolí čekají i další proměny. Počítá se zde s vybudováním nového dětského hřiště, pláckem pro plážové sporty, zpevněním cest kolem rybníka. Na realizaci čeká i stavba vstupní brány s provozními  prostory (viz vizualizace). I přes všechny úpravy vedoucí k posílení rekreační funkce okolí Marvánku není tento rybník oficiálně koupalištěm. Neumožňují to podmínky dotace na vyčištění rybníka. Přírodovědci dohlížejí na to, aby se nádrž dlouhodobě biologicky stabilizovala. Po vyčištění rybníka postupně a přirozeně vodní plochu obsazují různé druhy organismů – od těch nejnižších řas a bezobratlých po organismy, které se řasami živí, jako jsou ryby.

Od koupání momentálně odrazují i řasy na hladině rybníku. Jedná se o přirozený proces, ke kterému dochází po odbahnění. Čistá a průzračná voda totiž propouští sluneční paprsky až ke dnu a tím stimuluje růst řas. Ty se pak ve velkém množství ode dna utrhnou a vyplují na hladinu. Přirozené přírodní procesy by pak postupem času měly vytvořit podmínky, které budou tvorbu řas eliminovat. Město uvolnilo finanční prostředky na zřízení úklidu okolí rybníka včetně odstraňování řas. Věříme, že se Marvánek stane centrem relaxace říčanských obyvatel. Občerstvení nabízí přilehlá restaurace přímo u pláže. Po odbahnění již není Marvánek chovným rybníkem.

Přírodní nádrž Marvánek

foto: Martin Flachs

Rybáře můžete spatřit na dalším rybníce přímo v centru města na „Mlejňáku“. Ten byl nově tento rok ustaven jako rybářský revír. Mlýnský rybník také prošel rozsáhlou revitalizací. Ani zde není veřejné koupaliště a voda není pravidelně kontrolována. O možnosti zapůjčení vesel k lodičkám kotvícím u mola jsme vás informovali již v minulém čísle Kurýru. Vypůjčení zajišťuje infocentrum na Masarykově náměstí. V těsné blízkosti „Mlejňáku“ se právě dokončuje hrací loď. Hřiště, které v hlasování na Řídím Říčany obsadilo druhé místo v hlasování dospělých. Z vámi odhlasovaných malých sportovišť jsou hotové trampolíny u „knedlíkárny“, které se okamžitě staly hitem. A právě se realizuje i vítězný lanový parkour naproti tenisovým kurtům za rybníkem Jureček.

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

 

Trampolíny u „knedlíkárny“

Hrací loď u "Mlejňáku" před dokončením

Lanový parkour u Jurečku před dokončením

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena