Říčansko se potýkalo v létě s velkým počtem požárů

21. 8. 2015

Vlna veder sužovala letošní léto celou republiku včetně Říčanska. Hasičské sbory vyjížděli téměř každý den k požárům.

V horkých suchých dnech totiž dokázaly požár způsobit i malá jiskra nebo nedopalek cigarety. Odbor životního prostředí v Říčanech proto na žádost starosty vydal 10. srpna zákaz vstupu do lesa mimo hlavní cesty. Kvůli riziku požáru zrušilo vedení radnice po domluvě s pořadateli i hudební festival Starák.

„Riziko požáru bylo kritické. Říčanští hasiči – profesionální i dobrovolní vyjížděli v srpnu prakticky každý den k nějakému nebezpečnému zásahu. Od hořících stohů slámy, k rozsáhlým požárům trávy nebo lesa. Přes informace v celostátních médiích se však našli hlupáci, kteří byli schopni si v lese rozdělat ohýnek nebo zapálit cigaretu. Škody pak jdou do milionů,“ informoval starosta města Vladimír Kořen /Klidné město/.

Z důvodu mimořádného sucha a vysokého rizika vzniku požáru tak Odbor životního prostředí MěÚ v Říčanech vyhlásil od 10. 8. 2015 do odvolání zákaz vstupu do lesa. Kontrolu dodržování zákazu vstupu do lesa měla na starosti městská a státní policie. „Zákaz vstupu platil všude mimo hlavní cestu z Olivovny do Světic, cestu z Olivovny do Tehova, cestu od Jurečka na Strašín a cestu od Jurečka kolem Starého koupadla do ulice Strašínská,“ sdělila Markéta Zelená z odboru životního prostředí. 

Hasiči za 3 dny likvidovali 7 požárů

K požárům na Říčansku docházelo i přes zákaz rozdělávání ohňů ve středních Čechách, který vyhlásil už v červenci hejtman Miloš Petera (ČSSD). „Od pátku 7. 8 do neděle 9. 8. jsme řešili 7 požárů od malých zahoření s plochou 10 m2 až k požáru u Světic ve třetím stupni požárního poplachu s nasazením 16 jednotek HZS, dvou vrtulníků, několika hlídek PČR, MP, včetně vedení města Říčany na zajištění týlu na místě zásahu,“ uvedl velitel HZS Říčany Jan Schreiner. 

Právě tento požár se vzhledem k naprosto suchému lesu a větru velice rychle šířil a hrozilo, že zasáhne i blízký srub. Na místo byl také vyžádán vrtulník s bambi vakem, který zasahoval u jiné události v okrese Praha-západ. Celkem na místě zasahovalo 18 jednotek a 2 posádky vrtulníku. Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 600 tisíc korun, zasažená plocha je zhruba 6 hektarů. Šlo pravděpodobně o nedbalost cizí osoby. V některých jiných případech však nebyl vyloučen i úmysl.

U Světic dobrovolní hasiči z Říčan hlídkovali 24 hodin, přičemž na několika místech se oheň znovu probudil, spálený les opustili v sobotu v noci. Hned v neděli dopoledne už ale startovali k dalšímu lesnímu požáru – tentokrát menšímu. Odpoledne poklidili techniku a hadice, aby v podvečer vyjeli k požáru trávy a keřů v obci Kuří. Podle Jana Schreinera byly všechny horké dny pro profesionální i dobrovolné hasiče extrémně zátěžové: „Na stanici HZS Říčany jsou při řešení složitých a dlouhotrvajících případů povolávány zálohy příslušníků z mezisměnového volna i z dovolených.“ Dobrovolní hasiči přitom mají své hlavní zaměstnání, které v době zásahu opouštějí. 

Starák Fest Říčany 2015 zrušen v areálu koupaliště

Kvůli riziku vzniku požáru zrušilo říčanské vedení v areálu starého koupaliště plánovaný hudební festival Starák 2015. Ten se měl uskutečnit od pátku 14. srpna do soboty 15. srpna.

„Předpověď počasí mluvila jednoznačně. Potýkali jsme se s naprosto abnormální vlnou tropických veder a možná až největším suchem v moderní historii. V takové situaci by bylo naprosto neodpovědné pustit do říčanského lesa mnoho set lidí na dvoudenní hudební festival," řekl Vladimír Kořen. „V této situaci nastala kalamita a technicky nebylo možné akci zabezpečit. Uvažovali jsme i o jiném řešení - například akci přesunout na jiné místo. Jenže lokalit v přijatelné vzdálenosti a bezpečných i z hlediska protipožární ochrany v tuto chvíli moc nebylo, a když, tak se složitými vlastnickými vztahy,“ doplnil ho jeden z pořadatelů festivalu Radan Wagner ze Spolku přátel Starého koupaliště. Fandové však o některé hudební skupiny nakonec nepřišli. Pořadatelům se podařilo část programu přesunout na pátek 14. srpna do kulturního centra Labuť a  klubu K2.

Adéla Ambrožová

tisková zpráva města Říčany

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena