Říčanský masopust

31. 1. 2020

 

Letos se v Říčanech bude opět konat masopust, a to v sobotu 22. 2. 2020 na Masarykově náměstí a v okolí říčanského hradu. Doufáme, že po loňském úspěchu se v našem městě stane společnou tradicí. V únorovém vydání Kurýru z r. 2019 nás Muzeum Říčany seznámilo s historickými fakty, jaké jsou tradiční masopustní zvyky a co vlastně masopust znamená.

Dříve se říkávalo, že rok má pět období – jaro, léto, podzim, zimu a masopust. Tak významný obyčej to býval. Zábavný a přitom plný pověrečných rituálů a víry lidí, že právě masopustními zvyky si zabezpečí svůj rod i hospodářství.

Součástí masopustu vždy býval průvod jedinečných masek, nejlépe vlastnoručně vyrobených. Průvod doplňovaly postavy lidské i zvířecí, podle lokálních zvyklostí. Vy si svou masku můžete vyrobit v Koloběhu v den masopustu (bližší informace viz Koloběh). Připomeňme si aspoň některé z nich – Laufr, Ženich a nevěsta, Bába s nůší, Slamák.

Slamák míval bohatě vázanou sukni ze slaměných stébel, ozdobenou barevnými papírovými růžemi. Na hlavě míval vysoký špičatý klobouk. Na závěr masopustu mu většinou selky sukni oškubaly a sláma ze Slamáka se podestýlala do husího hnízda k zajištění vynesení vajec.

V průvodech je možné vídat různé masky alegorizující současnou dobu. My bychom však ocenili, pokud byste dorazili v těch tradičních lidových.

Maškara bývala v dřívějších dobách pouze záležitostí dospělých mužů. Dnes se k průvodu již často přiřazují nejen ženy, ale i děti. Tradice uvádí, že starosta města slavnostně maškary povolí. Nechme se tedy překvapit a pojďme si společně masopust užít.

 

Program:

14.00 hod. – malá kapela V. Kettnera – I. vstup

14.15 hod. – úvodní slovo starosty V. Kořena a představení masek divadla Kvelb

14.45 hod. – masopustní průvod

15.45 hod. – vystoupení žáků mateřských škol

16.15 hod. – vyhodnocení nejhezčích masek

17.00 hod. – malá kapela V. Kettnera – II. vstup

17.00 – 18.00 hod. – divadelní představení pro děti v hudebním sále Staré radnice

Časy jsou pouze orientační. Akce se bude konat za každého počasí.

 

A pokud máte po Vánocích opět chuť péct, můžete vyzkoušet recept na tradiční jemné smažené vdolečky.

Recept: 4 žloutky, 4 dkg rozpuštěného másla, 4 dkg cukru, 4 lžíce rumu, 4 dkg droždí, 3 dcl smetany, 500 g hladké nebo polohrubé mouky, špetku soli.

Těsto zadělejte obvyklým způsobem a nechte zhruba hodinu kynout. Následně z těsta vyválejte asi na prst silný plát a skleničkou vykrajujte kroužky – vdolečky. Nechte je na vále vykynout přikryté utěrkou. Po chvíli je otočte na druhou stranu. Těsně před pečením udělejte do každého vdolečku důlek prstem. Stranou s dolíčkem je vkládejte do rozehřátého omastku tak, aby měl každý vdoleček dost místa k nabývání. Osmažte je po obou stranách a rovnejte je na papírové ubrousky k okapání. Vychladlé vdolečky hustě pocukrujte. Do každé jamky dejte lžičku zavařeniny, posypte strouhaným tvarohem a nakonec ozdobte zakysanou smetanou nebo sladkou šlehačkou.

Více se dozvíte v knize Kamily Skopové – Hody, půsty, masopusty (ISBN 978-80-86903-46-0), ze které jsme čerpali i my.

Hana Stinglová

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena