Říčany budou mít nové muzeum

4. 7. 2022

Říčanské muzeum je rarita. Pokaždé, když místní tým chystá další zajímavou výstavu, musí paradoxně přemýšlet také o tom, co všechno se do expozice zase nevejde. Na jedné straně jsou totiž plné depozitáře, na druhé pak pouze tři malé výstavní místnosti. Skvělé nápady doslova naráží na nedostatek metrů čtverečních. Podobné je to s aktivitami pro říčanské děti. Zájem je obrovský, pro uspokojení většího počtu však dosud chybí zázemí.

Když v roce 1940 paní Růžena Klímová věnovala svůj domek muzeu, nemohla tušit, že stejnému účelu bude skromná budova sloužit i o 82 let později. Časem sice přibyla ještě říčanská hájovna a zcela nový Geopark, důstojné hlavní sídlo muzea však stále chybělo. Až doteď.

Nedávno skončená architektonická soutěž na novou budovu muzea, která bude stát kousek od říčanského hradu, je dalším důležitým krokem v přípravě náročného projektu stavby. S výsledky soutěže se můžete seznámit nejen na okolních stránkách, ale budou k vidění i na připravované venkovní výstavě. Defi nitivní rozhodnutí, podle kterého návrhu a s jakými nutnými úpravami se začne stavět, padne po volbách. Říčany si nové muzeum zaslouží. Rozvíjení povědomí o společné historii, oborové vzdělávání dospělých i dětí, prohlubování pocitu sounáležitosti. To jsou jen některé z důležitých a většinou nezastupitelných úkolů, které říčanské muzeum plní. Zasadím se o to, aby své služby začalo nabízet i v nových rozšířených prostorách co nejdříve. V nastávající nejisté době je to snad ještě důležitější než kdy dřív.

Jan Kužník, zastupitel (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena