Říčany do třetice nejlepším městem pro život v České republice

1. 11. 2020

 

Porovnání kvality života ve 205 obcích s rozšířenou působností a Praze prezentuje projekt Obce v datech již třetím rokem. Říčany obhájily prvenství potřetí a svůj náskok před druhou Prahou dokonce ještě vylepšily. Výpočet indexu kvality života probíhá podle mezinárodní metodiky pod záštitou prestižní auditorské společnosti Deloitte. Porovnávána jsou „Big Data“ jednotlivých obcí ve třech hlavních kategoriích: zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby. Výsledky jednotlivých kategorií se zpracovávají podle 29 ukazatelů.

„Jsem samozřejmě na Říčany hrdý a chtěl bych zároveň pogratulovat všem městům, které v žebříčku poskočily a povzbudit ty, kterým se nezadařilo,“ komentuje výsledky starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Všude najdeme aktivní občany, kteří se snaží své město pozvednout. A v Říčanech jich máme hodně. Těm patří hluboké poděkování za jejich energii a nápady, to je takový poklad každého města.

Tradičně silné jsou Říčany v otázce nízké nezaměstnanosti, služeb, vzdělání či průměrné délky života. Horší je situace z hlediska znečištění ovzduší, dopravních nehod či míst ve školách a školkách. I když právě tady si Říčany pozici vylepšily a ještě vylepší. Svědčí o tom příprava investic. 

„V Říčanech jsme dostavěli nádhernou cyklostezku, která spojuje Prahu se srdcem Ladova kraje. To se z hlediska kvality života určitě počítá,“ podotýká starosta Kořen a připomíná plán investic ve školství: „Dokončujeme přípravu výstavby nové základní školy. Čekáme na poslední dokumenty od poskytovatelů dotací, abychom mohli vyhlásit zakázku a co nejrychleji stavět. Bude mít rozlehlou zelenou střechu stejně jako nová školka, kterou už stavíme. Další novou školku jsme otevírali 1. září v Kuří, to jsme opravili jednu starší nepoužívanou budovu.“

S popularitou a dopravní dostupností hlavního města souvisí i hlavní problém Říčan. Tím je tlak na novou výstavbu. Poptávka po bydlení v Říčanech je obrovská a z hlediska finanční dostupnosti bydlení se Říčany řadí k nejdražším městům. I to analytici do hodnocení započítali. Nicméně současné vedení Říčan vidí právě v uměřené výstavbě klíč k úspěchu. 

„ Stále se nám daří držet základní motto ve vztahu k rozvoji města. Totiž, že příliv nových obyvatel nesmí ohrozit kvalitu života těch, co už v Říčanech žijí,“ zakončuje Vladimír Kořen.

Kateřina Lauerová, tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena