Říčany hlavně pro domácí! Velkou výstavbu i extrémní zatížení města auty chci omezovat

4. 7. 2021

 

 

Jako lídr města chci být jednoznačný a pevný ve svých názorech. Mým stylem není alibismus, ale skutky a výsledky. Za své názory i činy beru odpovědnost a nebojím se nést svou kůži na trh, i když jde občas o prvotně nepopulární opatření.

 

Všichni víme, jaké problémy naše město nejvíce trápí. Jsou to velká výstavba a přetížená doprava. Klidné město dlouhodobě razí politiku, která obojí reguluje s cílem ochránit zdejší obyvatele. Chceme zajistit maximální komfort pro domácí, pro Říčaňáky.

 

Ohledně výstavby neustále zpřísňujeme územní plán i další podmínky pro developery, snažíme se o velkých záměrech informovat a moderovat veřejnou diskuzi. Jsme v tomto i díky Vladimíru Kořenovi naprostým lídrem v ČR a jezdí se k nám učit města z celé republiky. Podporujeme citlivé rekonstrukce a přestavby a samozřejmě individuální rodinné domy v prolukách pro bydlení místních.

 

V dopravě podporujeme klíčové infrastrukturní stavby, které městu prokazatelně uleví – zejména Pražský okruh D1–Běchovice či Tehovskou spojku. Zakázali jsme tranzit kamionů na většině silnic přes město, budujeme infrastrukturu pro pěší a cyklisty, zklidňujeme ulice u škol i v obytné zástavbě. V neposlední řadě chceme regulovat počet aut, která parkují ve veřejném prostoru. Je mi líto, že některé kroky s sebou nesou i komplikace pro domácí. Snažíme se je však minimalizovat.

 

Naprosto opačnou filosofii, tedy „neregulovat“, razí otevřeně místní ODS. se v Říčanech více stavět? Veřejně a jednoznačně říkám NE. Žádná velká bytová výstavba nebo rozvolnění územního plánu se konat nebudou. Má se jezdit a parkovat všude, bez omezení? Říkám opět NE, dopravu a parkování je třeba, bohužel, regulovat. Na rozdíl od Míly Šmolíka tvrdím, že aut je již na ulicích moc a naše město tím trpí. Parkuje se na úkor bezpečnosti dětí, chodců, kvality veřejné zeleně i veřejného prostoru. Máme stavět za městské peníze parkovací dům pro přespolní, aby zde odstavili auto na celý den? Parkoval by zde někdo za peníze, kdyby venku na ulici bylo stání zdarma, jak ODS chce? Nový parkovací systém ulice zpřehlední, zklidní a částečně uvolní. Ve prospěch domácích a na úkor přespolních.  A věřím, že i ten parkovací dům nakonec brzy postavíme.

 

David Michalička,

starosta (Klidné město)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena