Říčany mají nový územní plán, přísnější vůči developerům

27. 6. 2014

Nový územní plán města je konečně na světě! Na konci května zvedlo 15 zastupitelů ruku pro jeho schválení. Šest let se tak tvořil jeden z nejdůležitějších dokumentů Říčan, který prošel od původního návrhu významnými změnami především v oblasti dříve enormního stavebního rozvoje. Během čtyř opakovaných veřejných projednání se občané mohli podrobně s územním plánem seznámit a posílat k němu své námitky a připomínky.

Nový územní plán byl vydán 28. května s tím, že účinnosti nabývá od 14. června. Jeho autorem je architekt Ivan Kaplan z projektového studia AGORA STUDIO. S vydáním nového ÚP souhlasilo 15 zastupitelů z 19 přítomných.

„Říčany jsou velmi atraktivní město, zdejší pozemky jsou v hledáčku nejrůznějších investičních skupin s majiteli od Velké Británie po Moskvu. Developeři chtějí vydělat na realitních spekulacích a na obrovské poptávce,“ vysvětluje situaci starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a dodává: „Skupují za hubičku pole a tlačí na změny z nestavebních pozemků na stavební. Můžu s klidným svědomím říct, že jsme obrovský tlak ustáli a přišli jsme s přísným územním plánem, který má vysokou míru regulace.“

Nový územní plán takřka vůbec nerozšiřuje stavební pozemky oproti územnímu plánu, který platil od roku 1998. A navíc přichází s novými přísnějšími pravidly pro velikost, výšku a charakter staveb. Na mnoha plochách bude muset být zpracován regulační plán nebo územní studie.

„Nový územní plán nastavuje přesná pravidla, co se smí a co ne. Zamezí tak řadě spekulací, které vznikaly při posuzování některých záměrů. Další velkou výhodou je jeho přesnost i přehlednost. Dříve jste si museli dojít na úřad, nyní většinu informací můžete získat přes internet, protože grafická úroveň i dostupnost textové části je detailnější a pro občany přehlednější,“ říká radní Miloslav Šmolík /ODS/.

Důraz na kvalitu rozvoje v souladu s prostředím

Návrh nového ÚP začalo město zpracovávat již v roce 2008. S novým volebním obdobím, kdy se v roce 2010 ujal starostování města Vladimír Kořen, došlo k postupným úpravám celého návrhu ÚP. Především se jedná o pozastavení neřízeného stavebního boomu, který v Říčanech dosud nebyl téměř regulován. Stejně rychle jako stavební růst však neprobíhal rozvoj městské infrastruktury a město tak stále řeší kritický nedostatek míst v mateřských i základních školách nebo čističku odpadních vod na hranici její kapacity.

Záměrem územního plánu je hlavně ochrana architektonických a urbanistických hodnot v území a ochrana nezastavěného území v souladu s cíly a úkoly územního plánování. „V novém územním plánu je nahrazen doposud spíše kvantitativní rozvoj rozvojem zdůrazňujícím kvalitu a vyváženost prostředí - veřejných prostorů, vybavenosti, prostupnosti území, dopravního zklidnění a zelených skutečně využitelných ploch ve městě i místních částech,“ říká Čestmíra Šťastná, vedoucí odboru územního plánování a regionálního rozvoje. Územní plán tak vytváří předpoklady pro udržitelný rozvoj území a přispívá k příznivému životnímu prostředí, hospodářskému rozvoji a soudržnosti společenství obyvatel území.

V průběhu procesu pořizování kladlo město velký důraz na informovanost veřejnosti. „Proběhla čtyři řádná veřejná projednání a řada nadstandardních jednání s občany, z nichž některá již v počátečních fázích prací při zpracování zadání a prvním zpracování návrhu ještě před volbami 2010,“ vysvětluje Čestmíra Šťastná. Po volbách byl návrh velmi důkladně projednáván na úrovni politické reprezentace města, projektanta a pořizovatele. Navíc město intenzivně řešilo všechny námitky a připomínky občanů a vlastníků pozemků a jednalo s dotčenými orgány jako Ministerstvo dopravy nebo Krajský úřad Středočeského kraje.

Opoziční zastupitelé vysvětlují důvody proti novému ÚP

Čtyři zastupitelé návrh nepodpořili. Mezi nimi jsou i bývalý radní Ladislav Musil a bývalá starostka Adriena Mrázová.

Ladislav Musil /SNK-ED/ to vysvětluje slovy: „Když město dělá úplně nový územní plán, mělo by ho dělat s tou vizí, že se do něj nebude nejméně 10 let nějakým způsobem zasahovat. Pokud ovšem při schvalování tohoto ÚP sám pověřený zastupitel současně oznámí, že se obratem po schválení zahájí tzv. revize ÚP a bude se připravovat jeho změna, přiznává tím, že se schvaluje něco, co není příliš dobré. Proto jsem takovýto Územní plán nemohl podpořit.“

Adriena Mrázová /SNK-ED/ sdělila tento důvod: "Studováním územního plánu předloženého ke schválení na květnové zastupitelstvo jsem strávila mnoho hodin. Již v minulosti jsem několikrát upozorňovala na chyby, rozpory a nepřesnosti. Ty byly způsobené neustálými zásahy do připraveného návrhu, aby se později zjistilo, že to tak geniální nápady nejsou, a proto je potřeba provést další úpravu, až se dokonale podařilo narušit provázanost jednotlivých dokumentů – rozpory mezi textovou a výkresovou částí, rozporné formulace v textové části a regulativech. Část těchto rozporů se na poslední chvíli podařilo odstranit, další nepřesnosti, někdy i nesmysly, se pak objevily ve vypořádání námitek a připomínek." Bývalá starostka zmínila na jednání zastupitelstva například překlep, kdy se v mnoha set stránkovém dokumentu na jednom místě objevuje namísto potoka Rokytka potok Říčanský. Zásadní spory ale mají dva politické tábory především u lokalit u Marvánku, kde nový územní plán ruší železniční zastávku a rezervu pro další možný stavební rozvoj, nebo v oblasti nádraží, kde nové vedení vytvořilo více ploch pro zeleň a snaží se o vybudování veřejného prostranství u Cesty svobody.

Na oba opoziční názory reaguje Vladimír Kořen: „Nikdo na světě není dokonalý, proto jsem připustil, že i v územním plánu mohou být chyby, které se časem odstraní. U pana Musila se ale domnívám, že udělal jinou podstatnou chybu. Neinformoval před hlasováním o územním plánu, že je realitním makléřem, který má v portfoliu právě Říčany. Jde o očividný střet zájmů. V každém případě děkuji ODS, TOP 09 i Davidovi Frydrychovi, že nám pomohli územní plán schválit.“

Každý občan má i nyní v případě nesouhlasu s konkrétním řešením v ÚP možnost podat návrh na jeho změnu v souladu se stavebním zákonem. Nový ÚP bude k nahlédnutí na městském úřadě.

Mírné komplikace, vedoucí k opoždění vydání ÚP, způsobil v prosinci loňského roku rozsudek Krajského soudu v Praze směřovaný Středočeskému kraji. Rozsudek totiž rozhodl o zrušení části koridoru pro vysokorychlostní trať. Tím došlo k povinnosti upravit návrh ÚP tak, aby byl v souladu s aktuálně platnými Zásadami územního rozvoje Středočeského kraje.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena