Říčany – město krátkých vzdáleností?

27. 10. 2023

Budujeme pro vás další propojky v území, aby se vyplatilo chodit pěšky nebo jezdit na kole. Hledáme vhodné zkratky, nakupujeme strategické pozemky, opravujeme staré i budujeme zcela nové cesty. Často reagujeme na vaše žádosti. Pěší propojka v území, která vám ušetří pár minut při cestě do školy/do práce/do přírody, totiž často udělá víc radosti v každodenním životě než drahý infrastrukturní projekt.

Na těchto stránkách bych vás rád seznámil s již hotovými, ale hlavně plánovanými propojkami v Říčanech. Jejich realizace není závratně nákladná, ale je to spíš mravenčí práce, citlivá na detail. Je potřeba spojit detailní znalost území, potřeby procházejících obyvatel, zvyklost rezidentů v lokalitě, umístění pozemků města, technické možnosti provádění atd.

Některé cesty vznikají na žádost z veřejnosti, většinu ale navrhujeme my – vedení města. V naší práci totiž musíme znát každou ulici ve městě, každý strom, obecní pozemky, ale zejména potřeby a chování vás obyvatel. Než se vytipovaná propojka vybuduje, snažíme se ji komunikovat zejména s místními, kteří by ji měli nejvíce využívat a kterým částečně zasáhne do „jejich“ území. I proto zde zveřejňuji plány pro příštích cca šest měsíců a pevně doufám, že jsme vybrali dobře. V případě dotazů k navrhovaným cestám pište, prosím, na email kolegy zastupitele petr.aurednik@ricany.cz.

Co jsme nedávno udělali?

Před rokem například dostala nový asfalt frekventovaná cesta od přejezdu Olivova směrem k mostu 5. května, mlatový povrch je zase položen na zkratce z ulice V Chobotě podél zimního stadionu do ulice Škroupova. Rekonstrukcí prošla zkratka a schody mezi ulicemi Družstevní a Plynární. V posledních týdnech dostala nový mlatový povrch a osvětlení i pěšinka od bytovek Na Kavčí skále do ulice Marie Pujmanové. Na okraji města jsou nové travnaté cesty, například ze Strašína do Březí nebo z Kuří do Kuříčka.

A co plánujeme dál?

Jažlovičtí například plánují stezku z obce ke hřbitovu a pak dál až do Otic (tu připravujeme ve spolupráci se Strančicemi). Výhodou bude, že se člověk díky navazující stezce z Otic do Světic pohodlně dostane až a vlak do Světic. Pacovští zase chystají stezku směrem na Březí a snad i dál na Křenici. Zvažuje se i obnovení pěšiny podél Rokytky, alespoň mezi Březskou a cyklostezkou Úvalská. Z Voděrádek povede snad již brzy zbrusu nová cesta přes pole západně od Říčanské a chceme pokračovat ve zlepšování cesty podél silnice Voděradská.

Máte další nápady, kudy chcete projít nebo projet na kole? Pošlete nám je na adresu david.michalicka@ricany.cz.

Děkuji a šťastnou cestu při cestách po Říčanech.

Váš starosta

Propojka Dukelská – 5.května. Cesta povede ze zatáčky podél nádrže na dešťovou vodu kolem plotu až k zastávce autobusu Pod Kavčí skálou. Již dnes se tam chodí. Cesta bude mlatová.Zkratka do areálu Sportoviště U lesa z cesty v pokračování ulice Roklanská. Již nebude nutné obcházet školu. Pozor, bude zde branka, která bude odemčena jen v době otevření hřiště veřejnosti. Samotná cesta podél potůčku projde dílčí opravou asi na jaře, tj. po realizaci přírodních opatření, tůní a rybníčků letos na podzim.Propojka cyklostezky do ulice Březinova. Nedávno vyježděná cesta těžkou technikou při opravě kanalizace, strategické propojení a zkratka na cyklostezku a alternativa nebezpečného přecházení Říčanské.Nová stezka přes pole by měla vzniknout na popud obyvatel lokality Voděradská. Jedná se zejména o zkratku pro cestu na autobus.Cesta z cyklostezky podél tréninkového hřiště ragby, současně zkratka z parkoviště Pod hradem na náměstí, a hlavně bezpečný podchod Rooseveltovy. To je zatím nejčerstvější plán, který letos na podzim s technickými službami projedeme, proklestíme a navrhneme řešení pro příští rok. Znamená to dvě lávky přes potok, ale klíčový podchod pod mostem je vlastně připraven, jak jsem se osobně ujistil.Propojení Strašín – Pacov v pokračování mlatové stezky od Pastelkova. Vznikne zde vlastně plnohodnotná stezka pro pěší a cyklisty od Strašína až ke sportovnímu areálu v Pacově ulicemi Pokračovací a Výhledová. Opačným směrem, cesta podél lesa ve Strašíně směrem na Mukařov v dnešních dnech také prochází výraznou proměnou a z rozbahněné pěšiny bude příjemná mlatová stezka.Upravíme vyšlapanou zkratku ze Strašína do PacovaCesta z Jažlovic do Otic povede kolem aleje

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena