Říčany nadále povede David Michalička. Místostarosty zůstávají Hana Špačková a Pavel Matoška

29. 10. 2022

Vítězné hnutí Klidné město (KM) s deseti mandáty a Unie pro sport a zdraví (UZS) se dvěma posty podepsaly koaliční smlouvu na volební období 2022-2026. Na jednání ustavujícího zastupitelstva byl zvolen starostou města stavební inženýr David Michalička, který bude funkci vykonávat jako uvolněný. Ve vedení města nadále na plný úvazek zůstane jako první místostarostka pedagožka Hana Špačková, která ve volbách získala nejvyšší počet hlasů. Podnikatel Pavel Matoška bude pozici druhého místostarosty vykonávat jako neuvolněný.

Starostu a místostarosty doplní v sedmičlenné Radě města šachistka Jarmila Voráčková, mistr smyčcař Petr Auředník a grafický designér Michal Anelt za KM a podnikatel David Frydrych za UZS.

V zastupitelstvu se objevily i zcela nové tváře. Za KM specialistka řízení rizik Soňa Mikešová a nový zástupce sportovců právník Marek Fořt, který dosud působil ve finančním výboru. Za Změnu pro Říčany - STAN se do zastupitelstva vrátil podnikatel Petr Bartoš.

David Michalička (Klidné město)

starosta

Rodilý Říčaňák, po místním státním gymnáziu vystudoval ČVUT stavební a absolvoval stáž ve Velké Británii. Pracovní zkušenosti získal jako projek

tant-statik, ředitel malé firmy na obnovitelné zdroje a ředitel stavební divize v nadnárodní společnosti. Na radnici působí již 12 let – nejprve jako zastupitel, předseda výboru pro územní rozvoj a výstavbu, později pro město pracoval na pozicích projektového manažera, radního a místostarosty. V prosinci 2020, po odchodu Vladimíra Kořena, byl zvolen starostou města.

Hana Špačková (Klidné město)

místostarostka

V Říčanech žije od roku 1979. Vystudovala Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy. V základním školství se aktivně pohybuje již 37 let. Působila na 1. i 2. ZŠ v Říčanech. Před 19 lety s manželem založila Mraveniště, centrum volného času, které funguje dodnes a nabízí mnoho zájmových kroužků pro děti. V zastupitelstvu města pracuje 20 let.

Pavel Matoška (Klidné město)

místostarosta

Narodil se v Plzni a vystudoval ČVUT

– FEL v Praze. Jako podnikatel vlastní a řídí několik úspěšných společností. V posledních letech přesunul řadu svých podnikatelských aktivit do Říčan, kde žije již 19 let. Jeho fi rmy fi nančně podporují kulturní i sportovní akce, kluby, školy a školky v Říčanech. Ve volném čase si užívá létání, sportu a svých dětí. Jako zastupitel působí již čtvrté volební období.

Jarmila Voráčková (Klidné město)

radní města

Rodačka z Říčan, která patří do rozvětvené šachové rodiny Říhů. Je aktivní členkou T. J. Sokol Říčany a Radošovice. Vystudovala ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské, obor pitelkou města je již čtvrté volební období, v Radě zasedá od roku 2018. Je členkou kontrolního výboru. Ráda sportuje a cestuje.

David Frydrych (Unie pro sport a zdraví Říčany)

radní města

Majitel říčanského pekařství se narodil v Pardubicích, ale základní školu a gymnázium navštěvoval už v Říčanech. V Praze studoval na SEŠ obor výpočetní technika a PF UK (studium nedokončil). Poté, co v Pardubicích absolvoval rekvalifikační kurz v oboru pekař, nastoupil v roce 1991 do rodinné firmy, kterou úspěšně vede dodnes. Od roku 2002 je prezidentem Rugby Clubu Říčany a v le-tech 2013-2016 byl prezidentem České rugbyové unie. Již 20 let působí v zastupitelstvu města Říčany, kde v letech 2006-2010 předsedal kontrolnímu výboru.

Petr Auředník (Klidné město)

radní města, předseda výboru pro energie 

Rodilý Říčaňák zde podniká a žije s manželkou a dvěma dětmi. Řemeslo vystudoval na umělecké škole. Smyčce francouzské konstrukce staví již přes 20 let a stal se jedním z nejuznávanějších mistrů smyčcařů v Evropě. Je spolumajitelem obchodu s hudebními nástroji v Barceloně.

Michal Anelt (Klidné město)

radní města, předseda výboru pro územní rozvoj a výstavbu

Po gymnáziu vystudoval ekonomii na F kultě sociálních věd UK. Souběžně se studiem začal naplňovat své tvůrčí ambice v oblasti grafi ckého designu. Po letech sbírání zkušeností vybudoval v Praze vlastní grafické studio. Desátým rokem pomáhá městu ve správní radě MAKS, kde uplatňuje své znalosti z oblasti designu, marketingu a tiskové produkce. Dětství prožil převážně v pražské Krči a na chatě na Sázavě, před čtrnácti lety spolu s manželkou vybrali Říčany jako nový domov pro své děti.

Martin Gebauer (Klidné město)

zastupitel města, předseda finančního výboru

Vystudoval obor ekonomika a řízení stavebnictví na VUT Brno, diplomovou práci obhajoval na City University of London. Má také zkoušky certifi kovaného účetního znalce ACCA ve Velké Británii. Pracuje jako místopředseda představenstva a generální ředitel významné české telekomunikační společnosti. Je členem dozorčí rady významného polského telekomunikačního operátora. Přes deset let pracoval ve vedoucích fi nančních funkcích v oblastech nemovitostí a hotelnictví. Předtím pracoval v mezinárodní auditorské fi rmě Ernst & Young, jednak v Česku a také v USA. S rodinou v Říčanech žije 19 let.

Tomáš Skřivánek (Klidné město)

zastupitel města

Kariéru začal jako redaktor v Lidových novinách a v MF Dnes. Později založil a vedl úspěšné mediální projekty, pro které našel strategického investora – server Penize.cz členem představenstva ve vydavatelství Economia. Vedle toho vede jako zástupce Říčan dozorčí radu Olivovy dětské léčebny, osm let je členem finančního výboru města. Vystudoval národní hospodářství a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze a MBA na LIGS University. V Říčanech žije s rodinou patnáct let.

Jana Doleželová (Klidné město)

zastupitelka města

Absolvovala doktorandské studium na Farmaceutické fakultě UK, zvítězila v Miss ČR a umístila se v TOP 15 na Miss World. Založila a provozovala tři lékárny. Působila osm let jako členka správní rady Nadačního fondu Modrá kotva, který podporuje výzkum léčby onkologických onemocnění pomocí imunoterapie. Je patronkou dětského stacionáře a členkou dozorčí rady Nemocnice Říčany. Pracuje ve farmacii a také jako moderátorka. Vychovává pětiletou dceru.

Soňa Mikešová (Klidné město)

zastupitelka města

Vyrůstala v Říčanech. Po místním gymnáziu vystudovala politologii a mezinárodní vztahy na FSV UK. Část studia absolvovala na Vrije Universiteit Amsterdam. Profesně se věnovala evropské agendě na Ministerstvu financí. Po rodičovské dovolené (má dvě dcery) pracuje v resortu financí a věnuje se problematice mezinárodních sankcí. Od roku 2014 je členkou Zelených. Kromě mezinárodní politiky ji zajímá udržitelnost, literatura a zahradničení.“ na „Dlouhodobě se zajímá o otázky udržitelnosti a adaptace na změnu klimatu.

Marek Fořt (Unie pro sport a zdraví Říčany)

zastupitel města

Je říčanským rodákem. Vystudoval místní gymnázium. Absolvoval magisterské studium Právnické fakulty University Karlovy. Zaměstnán byl v daňovém a právní oddělení mezinárodní poradenské společnosti PWC. Nyní již 20 let působí ve firmě Deloitte, kde je ředitelem v oddělení nepřímých daní a zároveň lídrem firmy pro oblast farmaceutického průmyslu a zdravotnictví. Je registrovaný daňový poradce. Hrál za všechny kategorie Rugby Clubu Říčany, následně trénoval mládež, v současnosti je generálním manažerem klubu. Je viceprezidentem České rugbyové unie. Po tři volební období byl členem finančního výboru města Říčany. Je ženatý a má tři děti.

Jitka Jančíková (Změna pro Říčany – STAN) zastupitelka města, předsedkyně kontrolního výboru

Vystudovala bohemistiku a historii na Filozofické fakultě UK. Během studia pracovala jako učitelka a později nastoupila na říčanský úřad do Kanceláře starosty. Jako projektová manažerka se věnovala především dotacím a veřejným zakázkám. Do říčanského zastupitelstva byla poprvé zvolena v roce 2018 a stala se rovněž předsedkyní kontrolního výboru. Působí také jako členka školské rady Gymnázia Říčany. S manželem Jiřím vychovává dva syny.

Michal Mrázek (Změna pro Říčany – STAN)

zastupitel města

Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a jeho specializací se stala otorinolaryngologie. Více než deset let pracoval v benešovské nemocnici, nyní provozuje soukromou praxi v Říčanech

a v Sázavě. Členem říčanského zastupitelstva je od roku 2010 a několik let byl i radním. Zaměřuje se na sociální oblast a zdravotnictví a je zároveň členem stejnojmenné komise. Vedle toho je členem správní rady Mediálního a komunikačního servisu Říčany. Je rovněž propagátorem včelaření v Říčanech. S manželkou, lékařkou Janou, má dvě dospělé děti.

Zdeněk Hraba (Změna pro Říčany – STAN)

zastupitel města

Je absolventem Vysoké školy ekonomické a Právní fakulty UK. Od roku 2004 pracuje jako advokát, působil také jako odborný asistent na Katedře národního hospodářství a později se stal tajemníkem katedry.

Členem říčanského zastupitelstva je od roku 2010, v letech 2010–2018 byl radním města a 2014–2018 místostarostou. V letech 2016–2018 zasedal v zastupitelstvu Středočeského kraje. V roce 2018 byl zvolen senátorem pro náš volební obvod. V Senátu zastává funkci předsedy komise pro Ústavu a je místopředsedou ústavněprávního výboru. Je ženatý, s manželkou Michaelou vychovává dva syny.

Petr Bartoš (Změna pro Říčany – STAN)

zastupitel města

Je rodilý Říčaňák, historie jeho rodiny je s naším městem spjatá již přes víc jak 100 let. Jeho prarodiče vlastnili první automatizovaný mlýn v Československu, který byl jednou z dominant Říčan. Od roku 1993 vat v roce 2009, kdy se jako předseda občanského sdružení Pro Říčany spolupodílel na vytvoření úspěšné petice za záchranu rozsáhlé územní zeleně v Říčanech. Mezi lety 2010 a 2018 byl říčanským zastupitelem, předsedou bezpečnostní komise a místopředsedou dopravní komise. S manželkou Alenou vychoval dvě děti.

Adam Polánský (Změna pro Říčany – STAN)

zastupitel města

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, během studia absolvoval studijní pobyt v Maastrichtu. Pracoval pro zavedené advokátní kanceláře v Praze, od roku 2013 působí v advokátní kanceláři Z. Hraby. Zastupitelem byl poprvé zvolen v roce 2018, stal se rovněž členem kontrolního výboru. Delší dobu působí jako aktivní člen komise pro partnerská města. Je ženatý, s manželkou Monikou vychovává dceru.

Tomáš Krebs (Změna pro Říčany – STAN)

zastupitel města

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V minulosti působil v manažerských pozicích v nadnárodních IT a telekomunikačních fi rmách, vedl síť maloobchodních prodejen. V současnosti pracuje jako konzultant digitální transformace. V říčanském zastupitelstvu zasedá od roku 2018 a stejnou dobu je rovněž členem fi nančního výboru. S partnerkou Janou vychovává dvě dcery.

Miloslav Šmolík (SPOLU Říčany)

zastupitel města

Vystudoval ČVUT Praha, obor vodní stavby a vodní hospodářství, je autorizovaným inženýrem. Absolvoval postgraduální manažerské studium na BIBS Brno při Nottingham Trent University. Po celou profesní kariéru se věnuje svému oboru. Začínal ve Vodních stavbách Praha, kde působil v různých pozicích i na zahraničním zastoupení v JAR. Dále pracoval ve vedení soukromých fi rem, které se zabývaly stavebnictvím, developmentem či provozováním vodovodů a kanalizací. Zvolen byl i do krajského zastupitelstva. S manželkou Petrou vychovávají tři děti.

Karla Egidová (SPOLU Říčany)

zastupitelka města

Vystudovala Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Praze. Po mateřské dovolené v roce 1973 nastoupila do Stavebního podniku v Říčanech jako fakturantka, později niku pracovala 35 let. Do Říčan se přistěhovala s manželem v roce 1970, má dvě dcery a dva vnuky. V zastupitelstvu působí od roku 2006 až do současnosti, v letech 2010-2014 místostarostka města, 2014-2022 členka sociální a zdravotní komise, 2019-2022 členka kontrolního výboru.

Jiří Kozák (SPOLU Říčany)

zastupitel města

Jako zastupitel Říčan působí druhé volební období. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy. Deset let byl ředitelem neziskové organizace CEVRO, přednášel na vysoké škole. Čtrnáct let byl také členem řídícího výboru European Network of Political Foundations v Bruselu. Od prosince 2021 je 1. náměstkem ministra zahraničních věcí. S manželkou a dvěma dětmi žijí v Radošovicích.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena