Říčany navštívili evropští odborníci na participativní rozpočtování

30. 9. 2016

V úterý 13. září proběhl na říčanské radnici neformální seminář k tématu participativního rozpočtování, tzv. „pébéčka“ (z anglického Participatory Budgeting), který město zahájí v průběhu podzimu.

O své zkušenosti s pébéčkem se podělili zástupci Prahy 5, Prahy 6 a Prahy 10 a také zahraniční experti ze sdružení EMPATIA, kteří mají s jeho pořádáním bohaté zkušenosti.

Participativní rozpočtování si budou moci brzo vyzkoušet i občané Říčan. Jde o moderní způsob participace, kdy lidé přichází s vlastními návrhy a projekty. Pokud pro ně získají podporu ostatních obyvatel města, jejich realizaci zaplatí radnice ze svého rozpočtu. V prvním ročníku se rozdělí mezi vaše projekty 5 milionů korun (např. 2x 2 miliony, 2x 500 tisíc). Setkání s občany se uskuteční v průběhu listopadu a prosince, o přesných termínech se dozvíte v příštím vydání Kurýru.

„Nápadům se meze nekladou, každý má možnost vymyslet a získat peníze pro svůj projekt. Přijďte s dobrým nápadem a obhajte si ho na veřejném setkání. Město pak posoudí, jestli je možné projekt zrealizovat, ověří náklady a další nezbytné stavební podmínky. V hlasování Řídím Říčany pak získejte pro svůj vysněný záměr dostatečnou podporu, udělejte si třeba vlastní kampaň a je to,“ doporučuje radní David Michalička (Klidné město).

A právě kvůli plánovanému pébéčku se v září město rozhodlo uspořádat setkání s lidmi z ČR i zahraničí, kteří s jeho organizací mají zkušenosti. V dopoledním bloku proběhla diskuze s koordinátory a úředníky různých pražských městských částí, kde již participativní rozpočtování vyzkoušeli. Seznámili s průběhem hlasování, sdělili tipy na komunikaci úřadu s občany a poradili, jakých chyb je třeba se vyvarovat.

Třeba Praha 10 má za sebou úspěšný první ročník pébéčka s názvem Moje stopa. Lidé přihlásili 50 projektů týkajících se úprav veřejných prostor s tím, že na vítězné návrhy město vyčlenilo 5 milionů korun. Do hlasování se zapojilo neskutečných 5 tisíc obyvatel. Zbraslav vybírala ze 17 přihlášených menších projektů, z nichž do hlasování se po technické analýze dostalo celkem 7. Loni poskytli na vítězné projekty částku dohromady 600 tisíc korun, letos jí zvýší na jeden milion.

Participativní rozpočtování má pro občany obrovský přínos

Všichni hosté kladli důraz především na část technického posouzení. Projekty je nutné dopředu pečlivě prověřit ze stavebního a finančního hlediska a vyčlenit si na to dostatečně dlouhou dobu. Důležitým aspektem je také dobře zvolená informační kampaň a osobní komunikace s občany - jednak v počátku, tak i v průběhu s navrhovateli jednotlivých projektů.

Na závěr se všichni shodli, že pébéčko je pro město a jeho občany opravdu velkým přínosem. Jednak se radnice dozví o záměrech, které občanům chybí. Získá povědomí  o aktuálních trendech, načerpá mnoho inspirativních nápadů a nedílnou součástí je i podpora spolkového a komunitního života ve městě.

„Aby tento systém dobře a věrohodně fungoval, musí starosta udělat jeden velmi důležitý krok. Ustoupit do ústraní, žádný nápad neodsoudit a žádný neprosazovat,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Říčaňáci, máte pět milionů korun a vymyslete, co s nimi!“

V poledne se program přesunul do „zahraničí“. Bohaté zkušenosti přijeli do Říčan nabídnout přední experti z různých evropských univerzit, konkrétně z Itálie, Portugalska a Německa. Evropský projekt EMPATIA má za cíl vytvořit síť měst po celém světě, kde probíhá participativní rozpočtování, a sdílet navzájem praktické zkušenosti. Závěr programu patřil prezentaci unikátního projektu pébéčka na říčanských základních školách. Na základě rozhodnutí starosty a městské rady dostaly děti 20 000 korun, které mohou utratit za vlastní projekty.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena