Říčany, nejlepší město pro život

29. 11. 2020

Názor: manželé Šimkovi, reakce: D. Michalička

 

Vážený pane starosto, vážení zastupitelé, vážený pane faráři, s potěšením jsme přivítali článek v Kurýru, že Říčany byly potřetí zvoleny nejlepším městem pro život v ČR. Avšak součástí života je i smrt. A ke hřbitovu vede jediná cesta, jmenuje se K solné stezce. V současné době je to snad nejhorší cesta v Říčanech. Je v dezolátním stavu a bez chodníku. Cesta k hřbitovu byla vždy brána jako součást hřbitova, vede jen tam, ne dál. Tyto „poslední cesty“ byly vždy vzorně udržovány a dodnes tomu tak ve většině vesnic i měst je. V Říčanech tomu tak ale není. Na říčanský hřbitov chodíme již deset let, co bydlíme v Říčanech. Často. Jsme již staří, chodíme pěšky. Cestou potkáváme další staré lidi. Známe se již, zdravíme se.  Jednou jsme zachraňovali starou paní, která na rozbité cestě upadla. To není obyčejná cesta k supermarketu! 

Výsledky hlasování Překvapte Říčany IV mnoho lidí zklamaly. Oprava chodníku k hřbitovu by měla být samozřejmostí už dávno, nepatří do hlasování, kde staří lidé jsou diskriminováni. Nemají počítače a mají jiné potíže. Nenašli jsme člověka, který by nedal přednost opravě chodníku ke hřbitovu.

V době dřívější se o hřbitov a cestu k němu staral pan farář, starosta a zastupitelé. Co se držet moudrosti našich předků? Přísloví praví: „Dobrá rada není drahá.“ Navrhujeme, aby se pan farář, pan starosta a zastupitelé vydali pěšky po ní až ke hřbitovním vrátkům. Aby si vzali pevné boty, dávali pozor na rychle jedoucí auta, dobře se dívali pod nohy a nepršelo. Jinak jim hrozí nebezpečí úrazu.

Věříme, že po této prohlídce se peníze v rozpočtu města na opravu najdou. Jedná se o čest Říčan! Je to málo?

Manželé Šimkovi, Říčany

 

Vážení manželé Šimkovi,

cesta k říčanskému hřbitovu je skutečně ve špatném stavu. Vedení města si to uvědomuje. Již loni na podzim rada města schválila právě tuto komunikaci jako jednu z priorit pro opravy v roce 2020. Ano, letos mělo být hotovo, i když zatím bez chodníku. Jeho umístění totiž komplikují majetkoprávní vztahy. Bohužel znatelný propad na straně příjmů města z důvodu pandemie na jaře způsobil, že některé opravy i investice musely být odloženy.

Na zářijovém zastupitelstvu byl tento záměr znovu diskutován a veřejností připomínán. Troufnu si tvrdit, že napříč všemi zastupiteli panovala shoda na tom, že investici do nového chodníku je třeba v roce 2021 přinejmenším zahájit. Ani ne tak samotná vozovka, jako právě chybějící chodník totiž trápí ty, kdo sem chodí pěšky. Já osobně jsem přislíbil, že to navrhnu v rámci projednávání rozpočtu, což udělám. Projektovou dokumentaci a povolení bych rád měl do léta. Věřím, že si vybraný projektant poradí nejen se vzrostlými stromy podél silnice (kácet je určitě nebudeme), ale také se skutečností, že část pozemků nepatří městu.

Na závěr bych rád vysvětlil, že v projektu participativního rozpočtování, tzv. Překvapte Říčany, je možné hlasovat i papírově. Právě kvůli seniorům a všem, kdo nemohou či nechtějí využít elektronickou formu, tato varianta existuje. Každý rok takto hlasuje až několik stovek občanů. Kdybyste měli jakékoliv dotazy ohledně hlasování a celého projektu, obraťte se, prosím, na koordinátorku, paní Kateřinu Lauerovou.

David Michalička

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena