Říčany připravují další kolo e-aukce na dodávky energií pro domácnosti a nově i pro podnikatele

23. 4. 2013

V polovině března se uskutečnila historicky první elektronická aukce na dodávky energií pro občany Říčan. Úspěšná akce, která občanům města přinesla úsporu 16,5 % na elektřině a skoro 30 % na zemním plynu, vyvolala neuvěřitelný zájem o e-aukci u samotných občanů i v desítkách obcí a měst v celé republice. Nyní se chystá v Říčanech další kolo pro domácnosti a také první e-aukce pro podnikatele.

Po celý duben bylo otevřeno kontaktní místo v Informačním centru, kde byly pro všechny občany, kteří se do e-aukce zapojili, připraveny smlouvy s vítěznými dodavateli na plyn a elektrickou energii.  

Smlouvy úspěšně uzavřeli všichni občané, kteří díky e-aukci ušetřili. "Podepisování smluv probíhalo bez jakýchkoliv problémů a lidé vnímají přínos celé této služby ze strany města a společnosti eCENTRE velmi pozitivně. V průměru se podepisovalo cca 80 - 100 smluv denně," upřesnila Alice Mazurková ze společnosti eCENTRE.

Skvělé výsledky, které e-aukce přinesla, přilákaly další vlnu občanů v Říčanech. A tak město opět ve spolupráci se společností eCENTRE chystá další kolo e-aukce pro občany.

"Říčany se staly skutečným průkopníkem e-aukcí pro domácnosti. A díky tomu se spustila vlna zájmu jak občanů, tak i dalších měst a obcí. Díky tomu můžeme zájemce z řad říčanských občanů spojit i s jinými městy, abychom opět sdružili co největší počet domácností najednou a občané tak měli šanci si vysoutěžit zajímavé úspory," připomíná Alice Mazurková s tím, že nyní dochází ke sběru podkladů od domácností, které se do prvního kola e-aukce nezapojily.

Navíc horkou novinkou bude elektronická aukce na energie pro podnikatele. "Zahajujeme také sběr podkladů od podnikatelů. Věříme, že se jich nám podaří sdružit co nejvíce a nabídneme tak místním firmám výhodnější ceny energií, než mají dosud," potvrzuje starosta Říčan Vladimír Kořen /Klidné město/.

„Je to názorný příklad, jak mohou jednotlivci, pokud spojí své síly, uspět ve zdánlivě beznadějné soutěži s velkými společnostmi. Říčanská aukce byla prvním kamínkem, ale lavina, která by mohla následovat napříč celou republikou, může zahýbat i celým energetickým trhem. A navíc konečně přichází i reálná možnost konkrétní pomoci říčanským podnikatelům,“ doplňuje Tomáš Kořán /ODS/, člen finančního výboru.

Neskutečný zájem přišel nejen od samotných Říčaňáků, ale hlavně od desítek obcí a měst. Elektronickou aukci pro domácnosti chce v současné chvíli zrealizovat více než 60 měst, například Šenov, Otrokovice, Krnov, Opava, Frýdlant, Brno-Židenice, Orlová, Cerhenice, Semily, městské části Ostravy, Rýmařov, Velhartice, a mnohé další. Již na konci dubna proběhne e-aukce například v Praze 6, kde se podařilo sdružit již přes 1000 domácností.

"Říčany se staly skutečně vzorem pro mnohá města a obce, které se nám nyní ozývají, jelikož chtějí zajistit tuto službu i pro své občany. Už před uskutečněním e-aukce v Říčanech jsme spouštěli dalších asi 5 až 10 měst, ale nyní připravujeme e-aukce pro domácnosti ve více než 60 městech," uvádí Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE.

„Je to takřka neuvěřitelný výsledek. Osobně se přiznám, že jsem byl zpočátku k této aktivitě poněkud zdrženlivý, ale nyní musím uznat, že nápad kolegů z rady města skutečně zásadním způsobem překonal náš původní programový požadavek, tedy optimalizaci energií v rámcích říčanského rozpočtu,“ dodává Tomáš Kořán.

22. března 2013 se v Ostravě uskutečnil workshop se starostou Říčan Vladimírem Kořenem na téma e-aukcí pro domácnosti. Ačkoliv termín kolidoval s termínem regionálního setkání starostů, o účast byl skutečně velký zájem. Workshop byl vysílán zároveň jako on-line konference, které se zúčastnilo hned několik desítek zájemců, a to především právě z řad starostů měst a obcí.

Kontaktní místo v Turistickém informačním centru na Masarykově náměstí bude znova v rámci projektu Říčany otevřeno i v květnu každé pondělí od 13:00 do 17:00 hodin, a to právě s ohledem na sběr podkladů od podnikatelů.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena