Říčany se možná dočkají nového zimního stadionu na místě bývalého kluziště

30. 10. 2013

Původní městský zimní stadion v Říčanech je kvůli nevyhovujícímu stavu 7 let zavřený. Bývalé i současné vedení města se v minulých letech snažilo ledovou plochu zachovat a umožnit modernizaci novému provozovateli. Všechny dosavadní pokusy však byly neúspěšné. Nyní zastupitelé schválili záměr pronájmu pozemku soukromému investorovi, který zde vybuduje stadion nový.

Vedení města řešilo různé varianty obnovení zimního stadionu v Říčanech. Ideálním řešením je podle něj právě pronájem pozemku. Prodej pozemku by totiž vedl k nejistotě budoucího využití, výstavba stadionu z rozpočtu města je z finančního hlediska nereálná a jako legislativně problematické se jeví i postavení stadionu investorem, který by ho předal po dlouhodobém užívání městu.

„Cílem je pronájem pozemku na vybudování zimního stadionu soukromým investorem, který bude i stadion provozovat. Město tak neztratí svůj cenný pozemek. Toto místo bylo po několika alternativních řešeních vyhodnoceno jako nejlepší, a to i z důvodu navazujících sousedních sportovišť,“ říká Petr Bartoš /Klidné město/, zastupitel města a aktivní hráč hokejového klubu SSC Říčany.

Aby nedošlo v budoucnu ke zneužití, je nyní v územním plánu ošetřeno, že nový zimní stadion se postaví na pozemku, kde stojí staré kluziště. Zástupci města tak musí mít zaručeno, že na místě opravdu vznikne stavba s přínosem pro občany. Současně se nájemci prodá technické zařízení a přilehlé budovy.

Vypsání veřejné soutěže do konce roku

„Je potřeba zajistit dlouhodobý vyrovnaný vztah, aby mělo město jistotu, že pozemky budou sloužit určenému sportovnímu účelu a investor bude schopen zainvestovat postavení zimního stadionu a pak ho dlouhodobě provozovat za rozumných finančních podmínek,“ upřesňuje Martin Gebauer /Klidné město/, předseda Finančního výboru města.

Nyní je již nachystána výzva a k vypsání soutěže o provoz stadionu by mělo dojít ještě letos. „Hodnotit se bude nejen nabídnutý nájem, ale také architektonické řešení a ekonomická způsobilost projektu. Město tímto způsobem nad pozemky neztratí kontrolu, ale umožní realizaci projektu. Cílem je stabilní řešení, které přinese obyvatelům Říčan lední plochu k užívání,“ dodává Martin Gebauer. Po výběru vítěze bude probíhat cca jeden rok povolovacích řízení. Pokud vše dobře půjde, v roce 2015 se začne stavět.

Petr Bartoš iniciuje od svého zvolení do zastupitelstva v roce 2010 již mnoho schůzek s potenciálními zájemci a věří, že bruslení se do Říčan opět vrátí. „Jednání vedu již 3 roky a dlouhá cesta se zdá být u konce,“ dodává s tím, že zimní stadion v Říčanech chybí, a proto se i tato problematika umisťuje vždy na předních pozicích místních anket.

V případě výstavby nového stadionu by se do Říčan vrátil i hokej. Klub SSC Říčany odehrál již druhou sezonu v Benešovské NHLH, která je od uplynulé sezony rozdělena na 3 ligy a tréninky klubu probíhají v hale ve Velkých Popovicích.

Jak to bylo se zimním stadionem v minulých letech?

„Zimák“ zažíval dříve zlaté časy, kdy v zimních měsících nebylo na ledě díky bruslařům téměř k hnutí. Pravidelně zde bruslili školáci, dospělí a lední plochu využíval i místní hokejový klub. Od roku 2006 však provoz na stadionu nefunguje a kluziště leží ladem.

Radnice již v minulosti jednala s různými zájemci o provoz stadionu. Bývalé vedení města dokonce vedlo koncesní řízení, které mělo zvolit investora, jenž by zimní stadion i přilehlou sportovní halu opravil. Investoři se s městem nedohodli a z projektu odstoupili. Volební sdružení Klidné město pokračovalo v hledání vhodného způsobu, jak se stadionem naložit. Po nástupu do úřadu však nový starosta Vladimír Kořen upozornil, že zimní stadion by v Říčanech určitě našel mnoho příznivců, ale finanční situace města je svízelná a bez pomoci podnikatelů to nepůjde. Nyní je vše na dobré cestě, jak opět vytáhnout zaprášené brusle ze skříní říčanských občanů.

„Pronájem pozemku je podle mě jedinou šancí, aby vznikl kvalitní a soběstačný areál. Je důležité, aby Říčany měly opět funkční zimní stadion. Jeho absence stále pálí mnoho Říčaňáků,“ shrnul zastupitel a předseda Komise volnočasových aktivit David Michalička.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena