Říčany se zapojily do projektu Tváře lásky k prevenci násilí a obchodu s lidmi

2. 10. 2015

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví, sociálně-právní ochrana dětí v Říčanech se stal partnerem projektu Tváře lásky, který realizuje Poradna Magdala - jedna ze služeb Arcidiecézní charity Praha od května letošního roku. Program pro děti a mladistvé se zaměřuje na prevenci násilí a obchodu s lidmi. Poznatky ze školení o předcházení násilí včetně kyberšikany přednese OSPOD na jedné z říčanských škol.

Poradna Magdala poskytuje bezplatné poradenství v sociální oblasti a její práce je součástí celorepublikové charitní sítě. Odborní pracovníci podporují člověka v jeho rozhodnutí, které vede ke změně nebo řešení jeho aktuální tíživé situace. Cílovými skupinami jsou například rodiny s dětmi, osoby s rizikovým způsobem života či lidé v krizových situacích.

Stejně tak aktivně pomáhá i obětem domácího násilí a obchodování s lidmi. A právě této problematice se věnuje program Tváře lásky, který Magdala zahájila letos v květnu. Projekt probíhá díky finanční podpoře ve výši 1 345 000 Kč z Norských fondů ve spolupráci s Nadací Open Society Fund a potrvá až do 30. dubna 2016.

Jedná se o preventivní program pro děti a mladistvé od 12 do 26 let, kteří vyrůstají v ústavní péči nebo jsou cílovou skupinou pro OSPOD. Zaměřuje se na prevenci rizikového chování, násilí a obchodu s lidmi realizovanou mimo rámec školní docházky. V rámci projektu se vytvoří vzdělávací modul, kterého se zúčastní sociální pracovníci, vychovatelé a studenti vysoké školy jako lektoři. Dalším krokem je uvedení pilotního projektu do praxe.

Jak pomůžou Říčany?

Jedním z partnerů projektu je i říčanský odbor sociálních věcí a zdravotnictví, sociálně-právní ochrana dětí, který s Magdalou spolupracuje již delší dobu. Svojí činností chce podpořit prevenci fyzického i psychického násilného chování spáchaného na dětech a šířit o tom povědomí na školách v Říčanech a později i v okolních obcích. „Kurátorka pro děti a mládež a pracovnice, která řeší týrané, zneužívané a zanedbávané děti (syndrom CAN) prošly školením a zatím v jedné školní třídě provádí prevenci na všechny druhy násilí včetně vzrůstající kyberšikany. Ohlas a přístup dětí je kladný a neočekávaně vstřícný,“ říká vedoucí sociálního odboru Blanka Spolková.

S domácím násilím na ženách, dětech i seniorech se bohužel potkávají i pracovnice OSPOD v Říčanech. Podle nich je třeba o problematice násilí s dětmi hovořit, protože bývá dlouho skrytou hrozbou za zavřenými dveřmi. Děti se za takové zkušenosti obvykle stydí, obviňují se, ze strachu mlčí nebo naopak násilí odkoukají a chovají se agresivně například vůči spolužákům.

„Děti na školách se dozvědí jak postupovat, na koho se obrátit a kam zavolat o pomoc. Nejedná se jen o prevenci domácího násilí, ale všech typů násilí, které děti mohou zažít. Ony to mnohdy nedokáží pojmenovat a nevědí, jak se bránit,“ doplňuje Blanka Spolková s tím, že pokud zjistí náznaky domácího násilí, ihned nabídnou kontakty na specializovaná pracoviště, krizové telefonní linky apod.

Kromě říčanského úřadu se do projektu zapojily i Dětský domov v Pyšelích, Zruči nad Sázavou a Dolních Počernicích, Výchovný ústav Černovice, Nová škola a Pražská vysoká škola psychosociálních studií.

Adéla Ambrožová,

 tisková zpráva města Říčany

    

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena