Říčany se ziskem 68 bodů umístily na 2. místě v Indexu Participace

2. 2. 2018

151 největších měst a městských částí České republiky se zapojilo do výzkumu, který hodnotil stav a kvalitu participace neboli zapojení občanů do utváření vlastního města.

Dotazník vytvořili experti z D21 ve spolupráci s akademiky a odbornými pracovišti. Na sběru dat se podíleli studenti Masarykovy Univerzity. Hodnocena byla situace od 1. ledna 2015 do 31. prosince 2016. Výsledky indexu mají ukázat škálu participativních procesů, které municipality již uvádějí v praxi. Radnicím slouží jako odborný informační materiál, umožní jim zhodnotit své úsilí a realizaci v porovnání s jinými municipalitami.  Více informací se můžete dozvědět v podrobné analýze zveřejněné na webu města (v sekci život ve městě).

 

Lednový Focus group nebyl vůbec mrazivý. Naopak panovala velmi příjemná a konstruktivní atmosféra. Foto: D21

 

Za účasti společnosti D21 proběhlo 17. ledna setkání účastníků prvního ročníku pébéčká. Zástupci z řad navrhovatelů, úřadu, veřejnosti i koordinátorka hodnotili metodou focus group průběh premiéry projektu Překvapte Říčany. Odpovědi pečlivě sledovala i paní Amizan z univerzity Brunel v Londýně, která je expertkou na e-government a veřejnou správu. Podílela se na výzkumu pro projekt EMPATIA. Předběžný závěr focusu krátce shrnul Bohumír Krampera, projektový manažér D21 takto: „Jako největší přednost projektu vidí jak představitelé města, tak občané zapojení občanů a možnost nových podnětů od někoho zvěnčí/vhled občanů do chodu města. Všeobecně byla dobře hodnocena organizace, ale představitelé města poukazovali na náročnost evaluačí fáze, na druhé straně občané nebyli zcela spokojeni s rychlostí realizace a dlouhou dobou od podání návrhu k hlasování a zejména pak k realizaci projektu. Mezi priority se také dostala srozumitelnost hlasování a používaných platform, zejména jejich sjednocení. Hlasování bylo hodnoceno pozitivně, avšak fakt, že se používá více webů, které slouží k informování občanů o participativních projektech, byl hodnocen jako slabina projektu“.

I když byla organizace hodnocena kladně stále je co zlepšovat.

Děkujeme všem, kteří si udělali čas a přišli se podělit o své postřehy, připomínky a náměty.

Kateřina Lauerová,

koordinátorka P

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena