Říčany v mobilu – aplikace pro občany

26. 8. 2016

Město na podzim spustí mobilní aplikaci „Říčany v mobilu“.

Bude se jednat o moderní a praktický nástroj pro občany, kteří vlastní tzv. chytrý telefon či tablet. Aplikace bude zdarma ke stažení, nejprve pro platformy Android a iOS.

Co bude aplikace umět?

Primárně půjde o zdroj aktuálních informací. Dříve byl ve městech rozhlas, dnes dostanete aktuální zprávu přímo do kapsy. Budete si moci nastavit, jaký typ oznámení chcete dostávat, anebo třeba všechna či žádná. Dozvíte se o pořádaných sportovních a kulturních akcích, ale třeba také o požáru v lese či přistavení kontejneru na odpad. Když budete chtít, budou vám chodit oznámení o veřejných zakázkách města, volných pracovních pozicích atp.

Samozřejmostí bude přehledný adresář kontaktů na úřady, důležité instituce či živnostníky. Najdete zde též návody na řešení nejčastějších životních situací. Přes aplikaci se budete moci objednat na úřad (například na vyzvednutí pasu) nebo si stáhnete potřebný formulář.

Další důležitou funkcí bude možnost nahlásit jakoukoliv závadu, poruchu či nepořádek přímo z místa, kde stojíte. Stačí vyfotit, napsat komentář a poslat. Zpráva automaticky dojde k odpovědné osobě, která problém bude řešit.

úvodní stránka aplikace (předběžný návrh)

hlášení závady či poruchy (předběžný návrh)

Do budoucna počítáme s tím, že přes aplikaci půjde platit obecní poplatky (za psa, popelnici atp.) a také parkovné či další služby.

Turistům a návštěvníkům města pomůže aplikace najít ta nejhezčí místa a provede je tematickými okruhy po městě a okolí. Přes aplikaci bude též možné sledovat odjezdy vlaků a autobusů včetně jejich zpoždění ze zvolené zastávky v Říčanech. Výhledově připravujeme též mapu plánovaných staveb a investic města nebo třeba zobrazení aktuální polohy sypačů při zimní údržbě.

Aplikace bude bezpečná. V žádném případě nebude zasahovat do vašeho soukromí ani nebude možné Vás přes ni jakkoliv sledovat. Pokud neuvedete své osobní údaje, bude veškerá komunikace zcela anonymní. Výhodou aplikace proti mobilní verzi webových stránek bude její dostupnost v režimu offline, rychlost a přehlednost. Data budou samozřejmě identická s daty na webu města, vše by mělo být ovšem výrazně přehlednější.

Kdo má zájem, může si stáhnout a vyzkoušet aplikace, na základě kterých jsme tvořili zadání pro naše město: Kolín v mobilu, Plzeň-občan či pro Moje Kunratice.   

David Michalička, radní

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena