Říčany v záři reflektorů! Město a jeho zákoutí účinkují ve filmu a hudebním klipu

25. 3. 2015

Město a jeho zákoutí účinkují ve filmu a hudebním klipu

Do českých kin nedávno vstoupil film Vybíjená, který je natočen na motivy knihy populárního spisovatele Michala Viewegha. Divákům z Říčan musely být záběry některých míst víc než povědomé. Říčany se ale ve filmu neobjevily poprvé a v poslední době jsou pro režiséry stále atraktivnější. Pro natočení svého hudebního klipu si je vybrala i kapela Chinaski.

Říčanské gymnázium, jeho třídy a chodby nebo zahrady a interiéry říčanských rodinných domů se objevily v novém filmu Vybíjená od režiséra Petra Nikolaeva. Film se natáčel na přelomu loňského srpna a září, přičemž kulisy čtrnáctitisícového města u Prahy dodávají filmu příjemnou atmosféru.

Prostory gymnázia v Říčanech jsou pro filmaře velmi lákavé. Budova, která neprošla zásadní modernizací, navozuje historickou atmosféru osmdesátých let. Škola se vyskytla i ve filmu Občanský průkaz z roku 2010 od režiséra Ondřeje Trojana nebo v dnes již kultovním televizním seriálu Vyprávěj z produkce České televize.

„Říčany si získaly oblibu i u muzikantů z kapely Chinaski, které jsme mohli zahlédnout na začátku letošního roku hned na několika místech, například na Masarykově náměstí, ve Volnočasovém centru Na Fialce nebo u nemocnice při natáčení hudebního klipu ‚Každý ráno‘,“ popisuje místostarostka Hana Špačková.

A není to poprvé, kdy si město ležící nedaleko Prahy oblíbili autoři známých českých filmů a seriálů. Pověstná scéna ze srazu spolužáků v kultovním snímku „Vrchní, prchni!“ se natáčela ve vile na Černokostelecké ulici. Proslulé koupaliště Jureček se zase objevilo ve filmu „Kam slunce nechodí“ s hereckými legendami, jako je Iva Janžurová, Vladimír Menšík nebo zpěvák Waldemar Matuška. Rybník Jureček je k vidění také v seriálu z lékařského prostředí „Když se slunci nedaří“, přičemž se filmovalo i okolí bývalého kina nebo říčanské nemocnice. Dům v Osikové ulici na kraji Říčan, který byl tehdy rozestavěný, se zalíbil zase autorům seriálu Dobrá voda.

„Říčany – film a televize k sobě prostě patří. Těch filmových jmen, která s naším městem spojila svůj osud, je celá plejáda – od Oldřicha Nového, přes Radoslava Brzobohatého, Viktora Preisse po Václava Postráneckého. Málokdo třeba ví, že v Říčanech se narodil příběh kultovního seriálu Návštěvníci, a to díky Otu Hofmanovi. Říčany zkrátka mají svůj genius loci a jsem rád, že se na tuhle filmovou nit navlékl i další vydařený snímek,“ zakončuje starosta Vladimír Kořen, který se spolu s místostarostkou účastnil slavnostní březnové premiéry filmu Vybíjená.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena