Říčany zostřují boj proti rozkrádání dřeva z městských lesů.

30. 12. 2016

Policie bude řešit krádeže dřeva v říčanských lesích.

Pro trestný čin krádeže podal oznámení vedoucí odboru životního prostředí Radek Smetánka. Odcizením 80 kubíků palivového dřeva ze stanovišť podél cest vznikla městské kase škoda ve výši sedmdesáti tisíc korun českých.

Dřevo připravili lesníci k přepravě na pilu. Umístili jej podél hlavní odvozní cesty na čtyřech místech třeba u Říčanské hájovny u Světic. Jenže zejména březové dřevo během několika dní lidé rozkradli.

„Dřevo v lese má své vlastníky, má svou cenu. Není možné přijít a odvézt si autem, co najdu. To je prostě krádež,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Když se to sečte a podtrhne, může jít o velké škody v desítkách tisíc korun, jako když někdo ukradne auto nebo třeba deset mobilních telefonů.“

Správa říčanských lesů se domluvila na zvýšeném dohledu Policie ČR i Městské policie Říčany. Na dotčené lokality byla instalována elektronická monitorovací zařízení. Prosíme též občany, pokud si všimnou podezřele aktivity, aby informovali Městskou policii na telefonu 725 022 765 nebo Policii ČR na lince 158.

Za škodu vzniklou v tomto rozsahu hrozí pachateli trest odnětí svobody na jeden až pět let nebo peněžitý trest. Pokud by se jednalo o organizovanou skupinu, může trest být až osm let.

Radek Smetánka, který má správu městských lesů na starosti, dodává: „K drobným krádežím zde docházelo, ale v takto velkém měřítku jsme odcizení dřeva ještě neřešili.

Kateřina Lauerová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena