Řídím Říčany

1. 7. 2016

Jaká drobná sportoviště či hřiště má město v Říčanech vybudovat?

                                  

Další hlasování Řídím Říčany je tady! Chceme podporovat aktivní životní styl a sportování pod širým nebem, proto plánujeme ve vytipovaných lokalitách vytvořit nejrůznější sportovní hřiště. K tomu nám pomohla koncepce sportovní vybavenosti města, tzv. generel sportovišť. Nápadů máme celkem 12 a od občanů chceme poradit, jaká sportoviště máme postavit jako první. Může se ale stát, že na základě výsledků ankety realizaci některých sportovišť i přehodnotíme. V nabídce jsou street-workoutové sestavy, trampolíny, fitness prvky pro seniory, plocha pro skateboard a in-line, parkour, houpačky, hřiště s umělým povrchem nebo velká hrací loď.

Na vybudování sportovišť město rozhodnutím zastupitelů vyhradilo 1,5 milionu korun. Tato částka tak umožní výstavbu minimálně tří vítězných projektů. Odhadované náklady každého hřiště jsou v rozmezí od 250 do 500 tisíc korun. Realizace by se projekty mohly dočkat letos na podzim nebo na jaře 2017. Na všech hřištích bude město zajišťovat pravidelný úklid a kontrolu dodržování nočního klidu a veřejného pořádku.

Hlasování probíhá od 24. června! Zapojit se do něj mohou registrovaní občané starší 15 let s trvalým bydlištěm v Říčanech. Postup registrace je zveřejněný na webu www.ridimricany.cz. A jak hlasovat? Každý má možnost vybrat až čtyři návrhy, které jsou podle něj nejlepší. A naopak dva projekty může označit záporným hlasem. Hlasování potrvá až do chvíle, kdy odhlasuje alespoň tisícovka Říčaňáků. Přidejte se a přiveďte do hlasování rodinu, přátele a známé! Paralelně budou hlasovat i děti z říčanských škol.

 

„Umělka“ na Kavčí skále

Štěrkové hřiště v dolní části ulice Na Kavčí skále bylo v minulosti nesmírně oblíbené ke sportování a posezení u dětí i dospělých z celého sídliště. Během posledních let však hřiště zarostlo trávou a sportovce neláká. Nyní chce město hřiště obnovit a vylepšit. Projekt počítá s neoploceným hřištěm s umělou trávou o rozměru cca 24 x 12 metrů s možností doplnění branek, sítě nebo basketbalových košů. Zahrajete si tu nejrůznější míčové sporty od fotbalu přes nohejbal, volejbal až po basketbal. V případě zájmu místních obyvatel je možné část plochy využít i pro posezení na piknik a grilování. Vraťte hřišti na Kavčí skále sportovní život!

 

Hrací loď u „Mlejňáku“

Dětské hřiště u Mlýnského rybníka v Kolovratské ulici by mohlo dostat novou podobu. Některé hrací prvky jsou totiž staré a potřebují vyměnit nebo úplně odstranit. Nově sem chce město umístit velkou hrací loď, která tvoří například skluzavku, horolezeckou stěnu, kapitánský můstek, kreslicí tabule, palubu, pohyblivý most, stožár, žebřík, lanovou prolézačku nebo tunel. Loď je jedinečná různorodostí prvků, víceúčelovostí a především netradiční stylizací. Odhad ceny je do 500 tisíc korun. I v Říčanech můžou zakotvit piráti z Karibiku!

 

Herní plácek nad skautskou klubovnou

Travnatou plochu nad skautskou klubovnou blízko rybníku Marvánek chceme zkultivovat a vytvořit zde příjemné místo pro různé míčové sporty i jiné hry. Úpravy plácku zahrnují srovnání terénu, výsadbu nové trávy a umístění vybavení pro různé sporty jako síť či branky. A v neposlední řadě je místo v této atraktivní lokalitě ideální pro posezení na lavičkách. O travnaté hřiště se bude město pravidelně starat. Plocha tak může být využitelná jako sportoviště pro skauty, ale i ostatní veřejnost. Oživte prostor v blízkosti Marvánku!

 

Dětské hřiště Nad Bahnivkou

V této lokalitě, která se v posledních letech rozrostla o desítky rodinných domků, dlouhodobě chybí venkovní hřiště. A právě nové hřiště pro malé, ale i větší děti a mládež má město v plánu vybudovat na křižovatce ulic Březská a Nad Bahnivkou. Děti se vyřádí na pískovišti, prolézačce se skluzavkou, lezecké stěně, kolotoči, síťové pavučině nebo  houpačkách a houpadlech různých tvarů. Do budoucna by mohlo na ploše vzniknout také multifunkční hřiště s umělým povrchem. Tak co děti? Budete si hrát?

 

Parkour U Mostu 5. května

Parkour je sportem, který má v Říčanech obrovský úspěch. Provozují ho nejen starší teenageři, ale i ti nejmenší. Počet fanoušků gymnastiky v ulicích stále stoupá. Jde o aktivitu založenou na překonávání libovolných překážek a skákání za použití vlastního těla. Parkouristé dosud nemají v našem městě speciální hřiště, proto jako překážky využívají různé zídky, dřevěné klády nebo kameny. Vhodným místem pro gymnastické hřiště pro parkouristy je v ulici U Mostu blízko 5. května. Nechyběly by zde různé překážky pro skákání, ale také venkovní prvky pro cvičení a posilování. V případě zájmu místních obyvatel je možné místo doplnit o posezení pro piknik či grilování pro obyvatele z této lokality. Pro parkourové skákání na bezpečném místě!

 

Lanový parkour v lese u Jurečku

Stále větší zájem a popularitu si v současnosti u dětí i dospělých získávají lesní lanová centra. Menší překážkovou lanovou dráhu mezi stromy plánuje město vybudovat i v Říčanech. Takové místo totiž v lese chybí. U opravené lesní cesty u Jurečka blízko tenisových kurtů by tak mohl vzniknout dřevěný lanový parkour. Hřiště bude umístěné mezi stromy a bude tvořit několik dřevěných kůlů propojených nejrůznějšími typy nízkých překážek jako sítě, lana nebo mosty z klád. Nízký lanový park je bezpečným hřištěm pro starší děti i dospělé. Zažijte zábavu s kapkou adrenalinu v říčanském lese!

 

Street-workoutove hřiště v „Borovaku“

Ideální plocha pro venkovní hřiště se nachází na konci Bezručovy ulice blízko lesíka na sídlišti Olivovna, známá také pod označením „Borovák“. Zde by mohla vyrůst sestava pro venkovní posilování a cvičení, která kombinuje kruhový trénink s vlastní tělesnou vahou. Street-workoutové sestavy jsou většinou navrženy z ocelových, nerezových materiálů v kombinaci s dřevěnými částmi. Variabilita prvků jako jsou hrazdy, žebřiny, bradla, lavice, žebříky nebo tyč na šplh či populární pole-dance umožňuje široké využití pro aktivní i rekreační sportovce. V místě může být i posezení s možností pikniku a grilování pro místní obyvatele. Dejte se do formy zdarma a na čerstvém vzduchu!

 

Trampolíny naproti knedlíkarně

Naproti výrobně knedlíků v ulici U Nádraží má město v plánu vytvořit jedinečné sportoviště. Část parčíku u bytových domů se může proměnit v dětské hřiště s vestavěnými trampolínami. Trampolíny totiž patří k atraktivnímu hernímu vybavení pro volný čas. Skákání přirozeným a zábavným způsobem pomáhá zlepšovat pohybové dovednosti a fyzickou kondici. Zabudované trampolíny s povrchem pro venkovní použití se vyznačují vysokou bezpečností, mají pružení přizpůsobené dětským schopnostem a potřebám a extrémně odolné skákací matrace. Vydrží v různém počasí a na zimu je není nutné demontovat či zakrývat. V případě zájmu místních obyvatel může v parku před bytovým domem vzniknout i posezení pro piknik a grilování. Ponořte se do trampolínového světa v Říčanech!

 

Houpačkové centrum nad rondelem

Odpočinek i protažení těla. Nad rondelem u cesty K Podjezdu navrhuje radnice postavit několik netradičních houpaček pro děti i dospělé. Netradiční houpačkový svět by tvořily houpačky vahadlové i závěsné různých tvarů, velikostí i materiálů. Od řetězových, přes houpací sítě - hnízda, hamaky, závěsná kyvadla, po klasické větší houpačky. Některé by byly pro jednotlivce, jiné pro zamilované dvojice a další pro více dětí najednou. Na skupinových houpačkách se totiž mohou děti společně pořádně vyřádit. Jen rytmickými pohyby stejným směrem houpačku řádně rozpohybují. Do budoucna by se hřiště mohlo doplnit o další cvičební prvky. Rozhoupejte Říčany do rytmu radosti a pohody!

 

Cvičidla pro seniory na „Komeňáku“

V blízkosti Domu s pečovatelskou službou v Říčanech chce město vybudovat procvičovací a relaxační prvky vhodné i pro starší občany. Venkovní fitness hřiště jsou oblíbená napříč všemi generacemi po celém světě. Snadné a zábavné cvičení je tak na dosah všem, kteří dbají o svůj zdravý životní styl. Venkovní posilovna slouží hlavně pro aktivní odpočinek v doprovodu různých cviků. Na jednotlivých cvičebních strojích si tak mohou nejen senioři bez přílišné námahy protáhnout záda, paže nebo nohy, procvičit pas a chůzi, lehce zaposilovat a udržovat své motorické schopnosti. Dopřejte říčanským babičkám a dědečkům své vlastní hřiště!

 

Skate a in-line hřiště pod „Štuksákem“

V dolní části ulice Smiřických vedle pěší cesty směrem na nádraží může vzniknout malé hřiště pro jízdu na skateboardu, kolech, koloběžkách a in-line bruslích. Neplánujeme zde postavit U-rampu, ale pouze pár jednoduchých prvků pro procvičení a zkoušení různých triků. Pozemek je však v majetku společnosti České dráhy, město proto musí nejprve učinit kroky k převodu pozemku do svého vlastnictví. Vyřešení majetkových vztahů by tak nejspíš způsobilo posun realizace až po roce 2017. Dejte skateboardistům, bruslařům a cyklistům kousek místa!

 

Hřiště s umělým povrchem u věžáku

Travnatou plochu mezi věžákem u Kotelny a Družstevní ulicí by mohlo zdobit nové hřiště s umělým povrchem o rozměrech 20 x 10 metrů. Vedlejší dětské hřiště by zůstalo na místě. Město počítá na ploše i se zabudováním sloupků pro různé sítě a doplnění branek či laviček. Obyvatelé města by si zde volně a zadarmo mohli zahrát nohejbal, zasmečovat při volejbale nebo zakopat při fotbálku. Zasportujte si v centru města!

 

Mimo níže uvedené lokální sportoviště usilovně připravujeme i větší sportovní záměry – zejména sportoviště u ZŠ U Říčanského lesa (umělá tráva, atletický ovál, skatepark, pumptrack), revitalizace okolí a nová hřiště u Marvánku či outdoorový park za zimním stadionem. Tyto větší investiční záměry však nejsou předmětem tohoto hlasování.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena