Roste počet žádostí o individuální dotace.

27. 5. 2016

Říčanská radnice však většině z nich nemůže vyhovět!

Od února loňského roku platí pro poskytování dotací nová pravidla. Město je může poskytovat jen v rámci vyhlašovaných programů (dříve grantů) nebo na základě individuální žádosti. Jejich počet nyní velmi stoupá, ale radnice nemůže většině z nich vyhovět. Proč? Jednak městu chybí vyčleněné finance a především žadatel nedostane podporu na akci či projekt, který mohl být zařazen do vyhlášeného programu.

Změna pravidel přidělování dotací vychází z novely zákona o rozpočtových pravidlech. Od února 2015 platí pouze dva způsoby, v rámci kterých může město poskytovat dotace. Prvním z nich je podat žádost v rámci vyhlašovaných programů na provoz, akce a reprezentaci:

  • V programu „akce“ poskytne město maximálně 70 % z uznatelných nákladů, nejvýše 100 tisíc korun. Dotační komise poté žádosti hodnotí podle deseti kritérií. Nově nelze v této kategorii žádat podporu na soutěže, tábory a sportovní soustředění probíhající mimo Říčany.
  • U programu „provoz“ lze obdržet maximálně 400 tisíc korun s tím, že výše dotace se řídí počtem aktivních členů (dětí do 18 let a seniorů nad 65 let s trvalým pobytem v Říčanech), počtem realizovaných akcí, účastí v soutěžích na národní i mezinárodní úrovni a počtu pořádaných akcí pro veřejnost.

  • U programu „reprezentace města“ mohou organizace i jednotlivci žádat maximálně o 30 tisíc korun na zastoupení na zahraničních soutěžích.

Některé spolky se ale pokoušejí prosadit s individuální dotací. U té však platí několik podmínek. Nelze žádat o projekt, který mohl být podaný v rámci vyhlášeného programu. Na poskytování individuálních dotací nejsou v rozpočtu města vyčleněny žádné prostředky, musí být uvolňovány z rozpočtových rezerv.

„Došlo k rozšíření podpory u akcí. Nyní žadatelé mohou podat až tři žádosti v celkové částce 150 tisíc korun. Změnily se ale oblasti podpory, letos nebyla vyhlášena kupříkladu sociální oblast. Je pravda, že individuálních žádostí přibývá, ale velmi často neuspějí,“ shrnuje Hana Jarošová z odboru kancelář starosty.

Podmínky (ne)poskytnutí dotace

Vyhovět všem individuálním žádostem však není podle zákona možné. Pokud město vyhlásí program na akce, kde lze žádat o podporu na různé akce a soutěže na území Říčan, tak na stejnou oblast individuální dotaci již žadatel nedostane. Stejně tak město v rámci individuálních dotací neposkytne finance například na výdaje spojené s činností organizace, protože to je možné podpořit v programu provoz.

Druhým důvodem je, že město pro rok 2016 vyčlenilo prostředky pouze na dva programy - akce a provoz s celkovou částkou 4 miliony korun. Dodatečně se ještě vyhradilo 200 tisíc korun na program „reprezentace města“, kde mohou organizace žádat maximálně o 30 tisíc korun při zastupování na zahraničních soutěžích. S dalšími prostředky na podporu těchto aktivit rozpočet města už nepočítá.

Výjimky tvoří akce organizací zaměřených na sociální oblast a ojedinělé případy. „Protože sociální oblast nebyla vyhlášena, tak dotaci obdržela třeba říčanská obecně prospěšná společnost Cesta integrace. Výjimky dále udělujeme v mimořádných případech, kdy se projekt nedá předvídat a žadatel se nemohl zapojit do programů. Navíc se peníze uvolňují rozhodnutím městských zastupitelů z rozpočtových rezerv, které jsou omezené a měly by především sloužit na řešení havarijních a mimořádných situací,“ dodává vedoucí finančního odboru Věra Krejčová.

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena