Rozpočet města – v jaké situaci jsou Říčany?

27. 2. 2022

 

Na únorovém zastupitelstvu byla schválena úprava rozpočtu města pro rok 2022 hlasy naprosté většiny zastupitelů. Rozpočet města je hlavním dokumentem, podle kterého se řídí priority hospodaření města, a jsem rád, že o zásadních výdajích a příjmech města panuje shoda napříč všemi politickými kluby.

Jako opoziční zastupitel a člen finančního výboru mohu konstatovat, že finance města jsou v dobrém stavu s nízkou mírou zadlužení. Tato pozice je kombinací určité střídmosti ve výdajích v minulých dvou letech, posunutí některých investičních projektů (hlavně nová ZŠ) a dodatečnými příjmy do rozpočtu především v podobě příjmů 60 mil. Kč z radaru na okruhu D0 nebo příjmů z hromadných registrací vozidel.

Díky kombinaci výše uvedeného bylo možné v rámci úpravy rozpočtu posílit finance příspěvkových organizací Muzeum Říčany nebo KC Labuť, vytvořit velké rezervy v rozpočtu a připravit město na nelehké období zvyšujících se cen stavebních prací, které ovlivní investiční priority města v dalších letech.

Zde se dostávám k jádru pudla. Tento rok nás čekají komunální volby do vedení města a jako obvykle budou éterem létat volební sliby, co všechno jednotlivé strany pro voliče vybudují. Mně se tato předvolební rétorika příčí. Za STAN Říčany mohu slíbit, že líbivé sliby od nás neuslyšíte. Budeme prosazovat pouze smysluplné investice a snažit se o další zvýšení efektivity úřadu.

Podobně jako jiná města v ČR trpí také Říčany velkým infrastrukturním dluhem. Laicky řečeno chybějící či neopravené silnice, chodníky, kanalizace, vodovody. Stávající vedení uvažuje o masivních investicích do oprav komunikací – o tzv. „velkém třesku“, kdy se s pomocí dlouhodobých půjček dojde k rychlé opravě a vybudování velkého množství nových komunikací. Osobně jsem proti tomuto přístupu. Infrastrukturu rozhodně budujme, ale pouze v souladu s očekávanými městskými příjmy. Stávající dodatečné příjmy v řádu desítek miliónů korun z radarů nebo daňové příjmy, které město získává od státu, zde nemusí být navždy a velké zadlužení do budoucna může být rizikem.

Čeká nás také těžké rozhodování ohledně financování výstavby nové školy na Komenského náměstí. Původní rozpočet 450 mil. Kč se nyní výrazně navýšil a realistický náklad se nyní pohybuje mezi 700 a 800 mil. Kč. Po předpokládaném načerpání přislíbených dotací zde bude stále závazek města dofinancovat školu 240 - 300 mil. Kč z vlastních zdrojů (původně 110 mil Kč). Počkáme na finální rozpočet projektu a podle toho rozhodneme o naší podpoře, žádný bianco šek od STAN nedáváme, a to i vzhledem k problematické poloze plánované školy.

A nakonec oblíbené předvolební téma – venkovní koupaliště. Předpokládanou investici 25 - 30 mil. Kč na tuto zbytnou akci nepodpoříme. Investujme s rozvahou, účelně a ku prospěchu všech občanů města.

Přeji všem příjemný začátek jara a finanční stabilitu v této nelehké době.


Tomáš Krebs, zastupitel (STAN)
člen finančního výboru
 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena