Rozpočet města v roce 2018

2. 2. 2018

Rozpočet města v roce 2018 výrazně investuje do kvality života občanů- infrastruktury, školství, sportovišť nebo městského životního prostoru

 

Vážení spoluobčané,

dovoluji si Vás oslovit a informovat o schváleném rozpočtu města Říčany na rok 2018 a celkové finanční situaci našeho města.  

Občanské hnutí Klidné město (KM) zvítězilo ve volbách 2010 a jedním z hlavních cílů bylo snížit vysoké zadlužení města, které dosahovalo cca 270 milionů Kč při zachování a růstu kvality života místních občanů. Byl to běh na dlouhou trať. Jelikož KM zvítězilo i v dalších volbách 2014 mohlo pokračovat v zodpovědném hospodaření i v dalších letech a nejen umořovat dluhy, ale i investovat a posilovat služby občanům. Po osmi letech se dá říci, že město takřka splatilo všechny staré dluhy a je ve skvělé finanční kondici právě díky fiskální disciplíně: 

 

  • Město si nepůjčovalo až do loňského roku žádné nové dlouhodobé úvěry
  • Podrobné sledování a řízení příjmů a výdajů vedlo každý rok k přebytkovému hospodaření
  • Přebytky rozpočtu jsou směrovány zpět do investic, na zlepšování infrastruktury města.
  • Došlo a dochází k efektivnímu využívání peněžních prostředků na provoz úřadu a městských služeb přes výběrová řízení a elektronické aukce

 

Zadluženost města starými úvěry klesla takřka na nulu...

Vývoj zadluženosti města ukazuje níže připravený graf.

 

Graf ukazuje, jaká částka z výdajů na roční provoz města by musela být zaplacena, aby došlo k úplnému splacení všech úvěrů.  Zatímco v roce 2010 to byl skoro jeden a půl násobek roční částky na provoz města, v letošním roce klesla skoro na nulu. Nárůst úvěrů modrou barvou představuje nový úvěr na strategický nákup nemovitostí.

 

Finanční situace města Říčany je výborná, město zrealizovalo nákup strategických pozemků a budov jako bývalou nádražní budovu, pozemek u ulice Politických vězňů nebo dům u říčanského hradu, které umožní rozvíjet veřejnou infrastrukturu města a tím zvedat kvalitu života našich občanů.

 

Výborná makroekonomická situace přináší více peněž do městské pokladny...

Příjmy města budou i nadále ovlivňovány zejména hospodářskou situací v České republice. Předpokládá se, že vysoký hospodářský růst bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2018 a přinese významné navýšení příjmů města, které jsou z velké části závislé na daňových příjmech státu a jejich rozdělení směrem k obcím. Rozpočet města předpokládá z důvodu opatrnosti pouze střední odhad nárůstu příjmu z celostátních daní. Případné přebytky z přeplnění daňových příjmů by financovaly jako v minulých letech další opravy silnic, chodníků a městské infrastruktury, které nejsou zahrnuty do výdajů tento fiskální rok.

 

Výše příjmů schválených městských rozpočtů v letech 2010 až 2018

 

Klasifikace příjmů:

  • Příjmy z celostátního přerozdělení daní – alokace daní z příjmů a DPH ze státního rozpočtu převážně podle počtu obyvatel; daň z nemovitosti, jejíž výše je určována městem a její výběr plyne přímo do městského rozpočtu
  • Vlastní příjmy města – místní a správní poplatky, nájemné z nemovitostí a příjmy z prodeje městského majetku
  • Neinvestiční dotace a příspěvky – dotace na výkon státní správy, sociální dávky do r. 2011, dotace na volby – průběžné položky stejná výše je v mandatorních výdajích
  • Investiční dotace – vázané prostředky na veřejně prospěšné stavby – většinou kryjí 60 až 85% potřebných výdajů, zbytek je krytý z rozpočtu města

 

Vlastní příjmy města počítají s nárůstem výběru pokut za instalovaná úseková měření v obcích spadajících pod říčanskou rozšířenou působnost, s pokutami za projíždějící přetížené kamiony (nově instalované váhy na silnici č.101), s vyššími příspěvky ze zásad výstavby a s vyšším výběrem daní z hazardních her. Zohledněn je nižší příjem za poplatky z odpadů od občanů kvůli slevě pro trvale přihlášené.

Výrazný propad v neinvestičních dotacích a příspěvcích od roku 2012 je způsoben změnou ve vyplácení sociálních dávek, které jsou od 1. ledna 2012 v kompetenci úřadů práce a nejsou již položkou příjmů města. Vzhledem k tomu, že se jedná o průběžnou a zúčtovatelnou položku, nemá tato změna žádný dopad na vlastní rozpočet města.

V získávání investičních dotací byly Říčany v posledních letech velmi úspěšné díky výborné práci vedení města a městského úřadu. Rozpracované dotační žádosti nejsou v příjmech rozpočtu z důvodu opatrnosti reflektovány a budou po případném schválení dodatečně do rozpočtu včleněny.

Potvrzené dotace jako dotace na opravu mostu 5. května v hodnotě přes 23 mil. Kč. nebo částka 5 mil Kč na hasičské vybavení jsou součástí příjmů rozpočtu.

 

Díky splaceným dluhům můžeme zlepšovat služby občanům města, zvýšit prostředky pro školství a kulturu, zavedení školních autobusů nebo ještě více snížit poplatky za odpad občanům s trvalým pobytem v našem městě...

Dlouhodobým cílem je snižovat výdaje ať již přejednáváním stávajích smluv nebo změnou jejich rozsahu a naopak posilovat výdaje s pozitivním vlivem na kvalitu služeb občanům. To znamená promyšleně šetřit na chodu městského úřadu a naopak zajistit dostatečné prostředky na služby a údržbu města.

 

Výše výdajů schválených městských rozpočtů v letech 2010 až 2018

 

Klasifikace výdajů:

  • Výdaje na chod městského úřadu – obsahuje zejména mzdy a příslušné sociální a zdravotní pojištění všech zaměstnanců, provozní náklady kanceláří a dalších nákladů nezbytných k zajištění chodu úřadu.
  • Výdaje na provoz města – patří sem služby nezbytné k údržbě města mezi jinými odpadové hospodářství, úklid a údržba komunikací, zeleně a veřejného prostoru, veřejné osvětlení, opravy silnic, chodníků a městského majetku, městská policie apod.
  • Dluhová služba – splátky úroků a jistiny úvěrů; největší část je za úvěr na novou školu.
  • Neinvestiční dotace a příspěvky – účelově vázané prostředky, které jsou vypláceny příspěvkovým a dalším organizacím, jejichž je město zřizovatelem jako školky, školy, knihovna, muzeum a další. Tyto prostředky převážně slouží k úhradě provozních výdajů a údržby, v některých případech i mzdových výdajů.
  • Mandatorní výdaje – povinné výdaje, které musí město hradit ze zákona, zdaleka největší položkou jsou sociální dávky různých typů, tento výdaj je plně hrazen státním rozpočtem a z pohledu města je to pouze průběžná položka;

Vzhledem k nařízení vlády ČR došlo v minulých letech a dochází i v letošním roce k nárůstu tarifních mezd zaměstnanců o 10%. Novou položkou letošního rozpočtu jsou výdaje na vznik a provozní náklady tvz. malých technických služeb, které budou mít na starosti údržbu zeleně, drobných oprav a úklidu města, aby se zlepšila kvalita služeb v této oblasti dosud zajišťované externě. Dochází dále malému rozšíření počtu úředníku starající se o výběr pokut z rozšířeného úsekového měření, což přinese výraznou částku do městského rozpočtu.

Rozpočtovým cílem v oblastech provozu a údržby města je najít optimální poměr ceny, kvality a rozsahu služeb. V letošním roce jsou opět silnou kapitolou opravy a údržbu silnic a chodníků; rozšíření zelených a přírodních ploch.

Dále dochází ke snižování poplatku za odvoz odpadu pro trvale přihlášené obyvatele Říčan, takže nově budou platit pouze 25% z plné ceny, což bude znamenat vyšší náklady na straně města.

Výrazně stoupají příspěvky příspěvkovým organizacím (školy, školky, muzeum, kulturní dům Labuť, stacionář pro seniory a další), aby zajistily potřebné zvyšování standardu ve službách občanům. Vedení města přišlo také s iniciativou ohledně stabilizace učitelských sborů na území města, kdy budou vypláceny stabilizační příspěvky z důvodů zajištění dlouhodobě kvalitní výuky. Dále budou zavedeny linky školního autobusu, což by mělo přinést větší komfort rodičům dětí a možná také zklidnění dopravy v ranní špičce. Pro seniory bude zavedena služba senior taxi.

Dále bylo vyčleněno 6 mil. Kč na městské granty a humanitární fond. Město také výrazně podpořilo a dále podporuje Olivovu dětskou nadaci.

 

Důraz na investice vede ke zlepšování kvality života říčanských občanů s maximální snahou o získání dotační podpory všech projektů ...

Rozpočet města počítá s vlastními investicemi v částce vyšší než 233 mil. Kč, což maximum za posledních 7 let započítávající probíhající investice ve výši 81 mil. Kč (převody z roku 2017).

Mezi největší investiční akce minulého roku bylo dokončení rekonstrukce ulice Olivová, chodníky kolem podél ulic Říčanské, 17. Listopadu a Labské, oprava kmenové stoky B, rekonstrukce ulic a inženýrských sítí v lokalitě na Hradě, rekonstrukce ulice Nerudova a mnohé další akce.

Z nejvýznamnějších investic v letošním roce to bude další výstavba a dokončení sportoviště u 3. ZŠ U lesa (20 mil Kč), začne první etapa generální opravy ulice Politických vězňů (21,3 mil Kč),

založení a vysázení relaxačního parku Kozinova (10,5 mil Kč) a další projektové práce na nové škole na Komenského náměstí. Je v plánu investovat do obnovy vodohospodářského majetku a také do nákupu pozemků a nemovitostí se strategickým významem pro rozvoj města nebo s cílem zkulturnění našeho životního prostoru. Je toho opravdu hodně a doufáme, že se to pozitivně projeví v kvalitě života v našem městě.

Vedení města a zaměstnanci městského úřadu trvale pracují na získávání dotací z nejrůznějších výzev a programů, aby se co nejvíce uplatnil multiplikační efekt vlastních prostředků města.

 

Pečlivé finančního řízení je nutností………

Vzhledem k velmi náročnému řízení peněžních toků, a to hlavně kvůli těžko předvídatelné časové návaznosti dotačních plateb, má město vyjednáno velmi výhodné překlenovací financování, tak aby nedošlo k dočasnému nedostatku hotovosti.

Plnění rozpočtu bude vedením města i finančním výborem bedlivě sledováno, aby byla stabilita rozpočtu zachována po celé fiskální období tak jako v minulosti.

 

 

Ing. Martin Gebauer

zastupitel za KM a předseda finančního výboru

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena