Rozpočet na rok 2017 posílilo dalších 65 milionů korun! Radnice schválila další investice

3. 3. 2017

Příjemné překvapení přineslo konečné vyúčtování roku 2016.

Hospodaření města posílily vyšší příjmy a úspory, a to o celých 39 milionů korun, o dalších 26 milionů byl upraven odhad příjmů na rok 2017. Zastupitelé tak mohli na únorové schůzi podpořit další nové investice. 

„Ekonomika státu v roce 2016 byla úspěšná, hospodářství zvýšilo produkci a daňové výnosy se významně zvedly. Zvlášť tedy u daní z příjmu právnických osob a dále třeba na DPH,“ popisuje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Při sestavování rozpočtu se chováme střídmě s mírným optimismem. Říkáme si, že příjmy budou meziročně vyšší o jedno procento. Na konci roku pak může dojít k podobné dobré zprávě. Rozdíl je v tom, že dopředu neporcujeme náš optimismus, ale rozhodujeme o skutečných penězích na účtu.“

Které investice tedy prošly? Schválena byla rekonstrukce komunikace Politických vězňů, která bude zahrnovat kompletní rekonstrukci celého uličního prostoru, jedná se tedy o komunikaci, chodníky a veřejné osvětlení. Zároveň budou zrekonstruovány, popř. doplněny chybějící části podzemních inženýrských sítí – vodovodu a splaškové kanalizace. V celé délce komunikace bude rovněž vybudována oddílná dešťová stoka, která výrazně odlehčí přetížený říčanský kanalizační systém.

Investováno bude také do inženýrských sítí v ulici Na Hradě, konkrétně realizace splaškové kanalizace a realizace dešťové kanalizace. Dále dojde k výměně kanalizace v ulici U Hradu. V průběhu těchto staveb bude probíhat archeologický průzkum. Po dokončení inženýrských sítí, budou následně rekonstruovány komunikace v obou těchto ulicích, kdy bude položena kamenná dlažba.

Třetí velkou investicí je oprava střechy na staré radnici uprostřed Masarykova náměstí, přičemž v podkroví vznikne výstavní síň, která dlouhodobě v Říčanech chybí. Lidé se budou moci podívat také na stroj radničních hodin.

Zajímavým údajem je i to, že dominantní investiční prioritou jsou silnice a chodníky. Celkově půjde do oprav či budování nových komunikací přes 100.000.000 korun! Opravy chodníků jsme již avizovali v prosincovém čísle Kurýru, na mapě chybí. V mapě je pro přehlednost uveden pouze výběr významnějších projektů. V současné době mají odborníci z investičního oddělení a ze správy majetku MěÚ v přípravě či realizaci cca 70 projektů.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena