ROZPOČET OTEVŘEL DVEŘE NĚKOLIKA VELKÝM INVESTICÍM I PODPOŘE UČITELŮM

2. 2. 2018

Rekonstrukce ulice Politických vězňů, Oprava mostu 5. května, Výsadba parku v centru města, Volnočasový sportovní areál u 3. ZŠ U Říčanského lesa, Podpora učitelů, Městská hromadná doprava

Říčanské zastupitelstvo na konci roku schválilo návrh rozpočtu na rok 2018. Radnice tak může realizovat několik významných investic - rekonstrukci ulice Politických vězňů, opravu mostu 5. května nebo výsadbu nového parku v centru města. Bude dokončen volnočasový sportovní areál nedaleko 3. ZŠ U Říčanského lesa. Město Říčany také finančně podpoří učitele základních a mateřských škol, návrh rozpočtu počítá také se zahájením provozu městské hromadné dopravy nebo malých technických služeb města.

„Rozpočet města poprvé přesáhl objem 600 milionů korun a Říčany nabírají na síle. Rok 2018 bude opět živý. V přípravě nebo realizaci je kolem stovky větších či menších investic,“ komentuje rozpočet starosta města Vladimír Kořen (Klidné město). Zásadní projekty roku 2018:

 

Rekonstrukce ulice Politických vězňů

Město již zná vítěznou firmu na celkovou rekonstrukci této klíčové městské tepny. Ulice se bude opravovat v několika etapách. V té první půjde o úsek od železničního mostu až k Cestě Svobody – tedy k pěší komunikaci k železniční stanici. Oprava začne na jaře letošního roku, součástí bude oprava kanalizace a vybudování kanalizace dešťové, rekonstruovat se budou i chodníky. Pro řidiče přinese výrazné omezení provozu, o uzavírkách budeme v předstihu informovat.

 

Oprava mostu 5. května

Most přes železniční trať na ulici 5. května se nachází v neuspokojivém stavu. Město před několika lety nechalo vypracovat posouzení technického stavu a připravilo rekonstrukci. Projekt se nyní nachází ve fázi výběru firmy, která bude opravu realizovat. V létě v souvislosti s opravou bude docházet k výlukám železniční dopravy, protože stavební firma bude muset odpojit trakční vedení.

 

Výsadba parku v centru města

Na konci ledna byla vypsána soutěž na firmu, která vybuduje mezi ulicí Pod Lihovarem a ulicí Kozinova nový městský park. V centrální části města v místech, kde se opravovala stoka A, vznikne zelené místo pro oddych s květinovými záhony, výsadnou mnoha stromů, dětským hřištěm, ale také malou vodní plochou a svahem na sáňkování. Odhadovaná cena má být 8 milionů korun. Park chce radnice otevřít 27. Října u příležitosti jubilea 100. Výročí založení samostatného Československa.

 

Volnočasový sportovní areál u 3. ZŠ U Říčanského lesa   

Výstavba areálu byla původně plánována do několika etap až do roku 2019. Nicméně schválením rozpočtu bylo rozhodnuto, že všechny etapy budou dokončeny už letos v prvním pololetí. Otevření se připravuje na červen, aby si děti užily nového skateparku, dráhy pro kola, horolezecké stěny či několika hřišť.

 

Podpora učitelů

Říčanští učitelé – stávající i ti noví dostanou v roce 2018 a dalších letech mimořádnou finanční podporu města. Platy pedagogů jsou ze strany státu stále nedostatečné a zastupitelé odsouhlasili návrh vedení města na uvolnění částky téměř 5 milionů korun, která bude použita jako motivační složka platu pro říčanské učitele. Ředitelé tak dostanou do ruky nástroj, kterým můžou dát pedagogickým pracovníkům mimořádné odměny nebo mohou přilákat nové učitele na uvolněná místa.

 

Městská hromadná doprava

Těsně před vyhlášením veřejné soutěže je příprava městské hromadné dopravy. Připraveny jsou nové linky autobusů, které budou obsluhovat výhradně potřeby obyvatel města. Pomohou třeba s dopravou od vzdálenějších míst ke školám či nádraží. Tato doprava by mohla být pro obyvatele dokonce bezplatná. Nové linky by mohly začít ulicemi města jezdit od pololetí.

„Rozpočet na rok 2018 je vyrovnaný a ukazuje, že město svým obyvatelům může nabídnout kromě zlevněných cen za popelnice i další výhodné služby. Finanční stabilita se tak přímo promítá do kvality života obyvatel. Chtěl bych poděkovat zastupitelům a zvláště finančnímu výboru za přípravu a odsouhlasení tohoto zásadního dokumentu města,“ dokončuje starosta Vladimír Kořen.

Tisková zpráva měst

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena