Rugby club Mountfield Říčany

3. 7. 2015

Juniorští ragbisté Říčan získali titul po 16 letech

Čekání skončilo. Šestnáct let se junioři Mountfieldu Říčany marně snažili získat mistrovský titul. Povedlo se to až letos týmu trenérů Miroslava Javůrka a Pavla Šmolcnopa. Ti vypiplali generaci, která vyhrávala česká zlata od mladších žáků. Pro celý Mountfield byla právě skončená sezona jednou z nejúspěšnějších. Říčanští hráči vybojovali v šesti mládežnických kategoriích čtyři tituly mistrů republiky a dvakrát byli druzí. S takovou bilancí se nemůže pochlubit žádný klub v republice. Přinášíme ucelený přehled po věkových kategoriích.

 

U7, ročníky narození 2008 a 2009

Úspěchy v sezoně: 1. místo v Přeboru ČR, 2. místo na turnaji v Itálii

Trenéři: Marek Fořt, David Kupr, Jiří Němeček, Jan Trnka

Nejmenší děti říčanského klubu s turnaji teprve začínaly. Ve třech výkonnostních úrovních prolnuly tak, aby ty otrkanější předávaly zkušenosti a táhly ty méně rozehrané dopředu. To se ve 40 dětech podařilo.

Přínosem bylo, že děti mohly v zimě dvakrát týdně trénovat v Babicích na Gymnáziu Open Gate a odehrály šest turnajů ve Zbuzanech.

Celek U7 se zúčastnil dvou zahraničních zájezdů. V italské Mantově obsadil druhé místo, ve francouzském Grenoblu skončil šestý.

Vyvrcholením sezony byl celostátní turnaj v Brně-Bystrci. Do Přeboru Česka nastoupil poprvé v sezoně tým v nejsilnějším složení a nedal konkurentům šanci a vyhrál.

„Nejdůležitější však je, že děti ragby, trénování a turnaje baví a o to v tomto věku jde nejvíce. Výhry jsou pak třešničkou na dortu, ale ne našim hlavním cílem,“ říká trenér Marek Fořt, který oceňuje i podporu rodičů.

 

U9, ročníky narození 2006 a 2007

Úspěchy v sezoně: 2. místo v Přeboru ČR, 1. místo v Dragon Cupu v Brně, 1. místo v mezinárodním turnaji PYRF na Tatře

Trenéři: Michal Adamec, Aleš Fiala, Ondřej Fořt, Michal Fürst, Aleš Linhart, Vlastimil Palata, Adam Sehnal

Trenér Ondřej Fořt považuje za velký úspěch sezony především to, že v této věkové kategorii se ragby věnuje 35 dětí, ze kterých lze postavit až pět týmů. Tři z nich obsazují v turnajích přední příčky. V tom o Pohár Bruna Kudrny na Pragovce braly říčanské děti všechny tři medaile.

„U mnoha kluků je vidět posun, ti z nižších výkonnostních kategorií (B, C) se svou prací na trénincích posunuli o kategorie výše,“ míní trenér Ondřej Fořt a vyzdvihuje také zásluhu rodičů: „Bez nich by nebylo možné dosáhnout tak krásných výsledků. Oni tvoří nedílnou součást našich úspěchů. Za stejně důležitou považuji výbornou práci trenérského týmu Adam Sehnal, Vlasta Palata, Aleš Linhart, Michal Adamec, Aleš Fiala a Fred:-)). Je super, že se nám vede být vždy skoro kompletní na všech trénincích.“

 

U11, ročníky narození 2004 a 2005

Úspěchy v sezoně: 1. místo v Přeboru ČR, 1. místo v Dragon Cupu v Brně

Trenéři: Václav Bartoš, Petr Holý, Martin Hron, Pavel Novák, Ladislav Rada, Michal Rus, Stanislav Křeček

Tato kategorie má za sebou náročnou sezonu, protože přecházela na větší hřiště a větší počet hráčů na něm. Proto šlo v první části především o sehrání se. To klaplo a první výsledky se objevily již při zimních turnajích ve Zbuzanech. Jarní část provázela četná zranění a tudíž se družstvu nepodařilo dosáhnout na nejvyšší stupeň v regionálních turnajích, kde byla největším soupeřem Tatra Smíchov. Ovšem i díky tomu se mnoho hráčů zlepšilo, protože měli možnost hrát zápasy se stejně silnými, případně silnějšími soupeři a získat tak sebedůvěru a potřebné nové zkušenosti.

„Velké poděkování patří vedení Mountfieldu Říčany, které nám umožnilo cestovat na Přebor cestovat o den dříve, pošetřit síly s možností kvalitního spánku a semknutí všech hráčů i trenérů a pozitivní naladění týmu,“ popisuje trenér Pavel Novák, který si cení jediné obdržené pětky v sedmi zápasech.

 

U13, ročníky narození 2002 a 2003

Úspěchy v sezoně: Mistr ČR z Brna, 1. místo v Dragon Cupu v Brně, 1. místo v mezinárodním turnaji PYRF v Petrovicích, 1. místo na turnaji v Mantově (Itálie)

Trenéři: Marek Andrla, Vladimír Jelínek, Jan Selix

„Máme skvělé děti, výborné hráče, velmi chytré kluky a jednu slečnu!!!,“ začíná netradičně hodnocení sezony Jan Selix, který je nadšený ze soudržnosti týmu: „Všichni jsme si výborně sedli. Dlouhodobě se nám daří držet si v této kategorii počet okolo 35 dětí, které docházejí pravidelně na tréninky a jezdí na turnaje – průměr účasti na turnajích je 26 dětí!“

Mezi výrazné úspěchy říčanské U13 patří výhra na turnaji v Itálii a čtvrtá místa ve Francii. „Největším oceněním však je, vidět odhodlání překonat silnějšího soupeře, být příště lepší, porvat se s tím. Není to vždy na první pohled znát, ale srovnání po roce práce vidět je. A to velmi. Každý z našich svěřenců se výkonnostně zlepšil, někdo více, někdo méně. Ale na 100 procent každý. Za další společně strávený a velice úspěšný rok díky všem. Díky dětem! Díky rodičům! Díky trenérům!“ uzavírá Jan Selix.

 

U15, ročníky narození 2000 a 2001

Úspěchy v sezoně: 2. místo v mistrovství ČR

Trenéři: Pavel Buček, Tomáš Kohout, David Roj

Nově tvořící se věková kategorie bojovala s týmem Tatry Smíchov o primát nejlepšího celku. „Sváděli velmi vyrovnané bitvy v každém zápase, výhry se střídaly s prohrami a dvě poslední střetnutí na jaře skončila remízami 17:17 a 19:19,“ popisuje kouč Tomáš Kohout.

Vrchol byl dramatický a plný emocí. Na mistrovství republiky v Havířově na sebe „patnáctky“ Mountfieldu a Tatry narazily ve finále. Po skvělém zápase nakonec brala titul Tatra. „Celoroční souboj s Tatrou byl naprosto ukázkový, jak se mají všichni účastníci - hráči, trenéři, rodiče, fanoušci k sobě navzájem chovat. Na hřišti nelítostní soupeři, po zápase kamarádi, kteří si dokáží podat ruku, upřímně si poblahopřát a popovídat si o zápase, s úctou a respektem mezi sebou. To je velké vítězství nás všech, to je vítězství ragby. Rád ho vyměním za to, že letos nemáme titul,“ tolik Tomáš Kohout.

 

U18, ročníky narození 1997, 1998 a 1999

Úspěchy v sezoně: Juniorští mistři ČR

Trenéři: Miroslav Javůrek, Pavel Šmolcnop 

Šestnáct let se čekalo v Říčanech na mistrovský titul v nejvyšší mládežnické kategorii. „Došel“ si pro něj tým, který sbíral tituly pod vedením Miroslava Javůrka a Pavla Šmolcnopa od mladších žáků ve všech kategoriích.

Ten tým je tak dobrý, že pravidelně vyjíždí na zahraniční stáže. V této sezoně absolvoval čtvrtý letecký zájezd, tentokrát do Walesu, kde sehrál dva zápasy St. Peter’s RFC a Llandaff North RFC. „Sice jsme oba duely prohráli, ale pro naše hráče to byla neocenitelná zkušenost, kterou zúročili ve finále Přeboru republiky proti Spartě Praha,“ vysvětluje Pavel Šmolcnop a loučí se svými letitými svěřenci: „Chtěl bych poděkovat klukům ročníku 1997 Jindrovi Duffkovi, Adamu Froňkovi, Jakubovi Kýhosovi, Petru Máslovi, Zdeňkovi Stupkovi a Jiřímu Vojáčkovi, kteří končí v juniorském týmu a přecházejí do našeho áčka.“

                                                                                                             VÍT CHALUPA

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena