Rugby Club Mountfield Říčany

1. 6. 2020

www.rugbyricany.cz, www.twitter.com/rugbyricany, www.facebook.com/rcricany

Muži

O mistrovský titul se začne bojovat až v srpnu

V souvislosti s koronavirovou pandemií byla zrušena jarní část ragbyové ligové sezóny mužů. Boje o ligový titul tak začnou pravděpodobně až v druhé polovině srpna a formát soutěže se ještě řeší. Ragbisté tak budou mít půlroční pauzu bez mistrovských utkání. Trenér říčanského áčka, Miroslav Němeček, se bude snažit hráče udržet v provozním tempu formou přátelských utkání a turnajů ve variantách ragby s menším počtem hráčů. O tom jak a kdy začne ligová sezóna vás budeme informovat prostřednictvím klubového webu.

Z KLUBU

Jeden klub jeden tým

Jeden klub jeden tým. Klubové motto se stalo i názvem jedinečného filmu o našem klubu a našem sportu.

Film natočil Miroslav Hrdý, kameraman, cestovatel, milovník přírody a dobrodruh, oceněný mnoha prestižními oceněními zejména za filmy s podmořskou tématikou. Natáčel v Antarktidě, spolupracoval se známým Stevem Lichtagem, potápěl se s bílými žraloky, pro Národní muzeum vytvořil film Acquamarin, sestříhaný z nejkrásnějších podvodních záběrů. Je také vášnivým entomologem, za broukem Manticora se vypravil až do africké Botswany.

Film bude kromě informačních kanálů klubu (web, facebook, youtube) k vidění i na obrazovkách České televize.

DĚTI

Říčanské ragbyové naděje opět v akci

Hladoví po ragby dorazili v prvním květnovém týdnu malí ragbisté a ragbistky na hřiště po nucené téměř dvouměsíční pauze. Na úvodní tréninky, organizované v souladu se stanovenými omezeními, dorazilo na stadion Josefa Kohouta velké množství dětí napříč kategoriemi. Kluboví trenéři připravili jednotky pro menší skupinky dětí se zaměřením šitým na míru bezpečnostním požadavkům. Hodně pohybu na větším prostoru, individuální technika s íčem, omezený kontakt.

Je s otazníkem, kdy se rozběhnou ragbyové soutěže, klub tedy nechce nechat nic náhodě a budeme se snažit vytvořit sportovní program zasahující i velkou část letních prázdnin i s ohledem na potřeby rodičů, z nichž řada bude o prázdninách řešit spíše pracovní povinnosti než dovolenou. Jednou z odpovědí na jejich potřeby bude příměstský kemp, kde formou celodenního programu umožníme dětem trávit aktivně a družně prázdniny a rodičům ubereme starost o děti. Kempy budou probíhat minimálně dva týdny a nebudou jedinou klubovou aktivitou. Chceme si totiž ty dva měsíce bez ragby všichni nahradit.

UDÁLOSTI

110 let od narození Josefa Kohouta

Jeho jméno nese říčanský ragbyový stadion. Ragby za Říčany hrál jeho syn, jeho vnuk, v současném týmu mužů válí jeho pravnuci. Josef Kohout se narodil 25. 4. 1910, s ragby začal na Spartě, s níž získal předválečný mistrovský titul. Odehrál i několik zápasů v reprezentačním dresu 1. Československé republiky. V roce 1944 již bydlel Josef Kohout v Říčanech a s pár nadšenci začal v Říčanech trénovat ragby. Brzy vznikl klub, který se v mrazivých padesátých letech na několik roků rozpadl, ale díky nezdolné vůli Josefa Kohouta opět povstal, aby se postupem času začal díky usilovné a poctivé práci s mládeží stávat baštou československého ragby a spojení Říčany a ragby se dostalo do podvědomí široké veřejnosti. Dlouhá léta vedl Josef Kohout klub jako předseda. Na říčanský seniorský mistrovský titul si však přes řadu úspěchů v kategoriích mládeže musel počkat až do roku 1996, kdy již klub vedli jeho následovníci. Na tuto událost vzpomíná současný šéf klubu, David Frydrych: „Josef Kohout chodil na hřiště jako divák a my jsme se s ním vždy upřímně a rádi zdravili. Osobně jsem ho viděl se slzami v očích v roce 1996, když Říčany poprvé v historii vyhrály mistrovský titul. Panu ragbistovi s velkým R se tak naplnil jeho dávný sen.” Snad není příliš neskromné tvrdit, že říčanský ragbyový klub je sportovní pýchou města Říčany. Život mu vdechl Josef Kohout. Čest jeho památce!

Martin Cimprich Ragbistou roku 2019

Tradiční anketu České rugbyové unie ovládl za uplynulý rok odchovanec Rugby Clubu Mountfield Říčany, Martin Cimprich. Prošel také formováním v Ragbyovém sportovním centru mládeže Říčany a je jedním z výrazných talentů, kteří z této líhně, i přes její stále poměrně krátkou existenci vzešli.  V současnosti studuje na univerzitě ve skotském Edinburghu a v dresu Boroughmuir Bears hraje nejvyšší skotskou ragbyovou soutěž. Za dobu existence ankety Ragbista roku je Martin Cimprich v pořadí šestým odchovancem Říčany. Prvním byl v roce 1992 Pavel Bureš, o rok později vyhrál anketu Petr Michovský. V roce 2002 zvítězil Martin Kafka a o čtyři roky později Karel Kučera. Hned dvakrát vyhrál anketu v letech 2013 a 2014 současný trenér Říčan i reprezentace ČR, Miroslav Němeček.

Foto: Martin Flousek, jiří kloliš a archiv RCMŘ Mediální komise RC Mountfield Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena