Rugby Club Mountfield Říčany

6. 7. 2020

www.rugbyricany.cz, www.twitter.com/rugbyricany, www.facebook.com/rcricany

Muži

Mountfield vybojoval Pohár ČSRU

Říčanští ragbisté po nucené koronavirové pauze válí. Sílu říčanského týmu nejprve v přípravě otestovali pražské kluby Praga a Slavia; z obou duelů vyšli Říčanští vítězně, když na položené pětky zvítězili 5:3, respektive 9:1.

Přípravné duely následně Mountfield zúročil v turnaji o Pohár ČSRU XV. Přemožitele nenašel ani v jednom ze tří utkání, brněnský Dragon porazil 26:0, Slavii 45:0 a Pragu 7:0 a získal Pohár ČSRU a právo utkat se na konci tohoto roku s vítězem ligy o Superpohár.

Tým doplnili z líhně Sportovního Centra Mládeže při RC Říčany další juniorští talenti a prokázali, že o budoucnost říčanského ragby je dobře postaráno.

Ženy

Ragbistky Říčan ovládly historicky první turnaj v XRagby

XRagby to je nový formát ragby, který nabízí sport se šišatým míčem široké veřejnosti. Jednodušší pravidla, poloviční hřiště, omezení v kontaktních situacích, variabilní počet hráčů. První oficiální ženský turnaj se uskutečnil ve Vyškově v červnu tohoto roku. Sedm týmů hrálo v počtu 5 na 5 a nejlepší byly ragbistky z Říčan, když zaznamenaly pět výher a jednu remízu.

Centrum mládeže

Ocenění v anketě Ragbista roku

V minulém čísle Kurýru jsme vás informovali o vítězství Martina Cimpricha v hlavní kategorii ankety Ragbista roku 2019. Nebylo to ale zdaleka jediné ocenění práce Sportovního Centra mládeže při RC Říčany a klubových trenérů. Pojďme se teď podívat na další ocenění s tímto puncem.

V kategorii Talentovaný hráč do 20 let se na druhém a třetím místě umístili Jakub Homer a Jakub Havel. Oba mladíci jsou již nyní osou A týmu Mountfieldu a oba se podíleli na mimořádném úspěchu českého ragby v loňském roce, kterým byl postup na závěrečný turnaj Mistrovství Evropy do 19 let.

V kategorii talentovaný hráč do 18 let se na třetím místě umístil Jakub Selix. Na exponované pozici útokové spojky je velkým příslibem českého ragby. Loni se podílel na vítězství české „osmnáctky” na sedmičkovém turnaji Mistrovství Evropy divize Trophy. V kategorii talentovaný hráč do 16 let zvítězil další říčanský talent Matěj Novák.

Děti

bor i příměstské kempy BUDOU

I přes některá organizační omezení nenechá klub ani letos rodiče říčanských ragbyových ratolestí na holičkách a o děti se jim postará. Na přelomu června a července proběhne tradiční tábor v Lubenci. Ragby, koupání, bojovky, táborový oheň, výlety, soutěže a spousta zábavy, úsměvů, dobrého jídla a pohybu. V polovině července pak začnou v Říčanech příměstské ragbyové kempy. Letos vzhledem ke komplikovanému cestování bez účasti zahraničních trenérů. O děti bude ale i tak dobře postaráno - Miroslav Němeček, bývalý profesionální hráč a dvojnásobný Ragbista roku a současný trenér reprezentace ČR. Několikanásobný nejlepší ragbyový trenér dětí a mládeže Tomáš Kohout. A v neposlední řadě hráči A týmu Říčan. Kempy proběhnou ve dvou turnusech se zaměřením na individuální ragbyové dovednosti, komunikaci a pohybovou zdatnost.

Před 50 lety se radovali první říčanšragbisté z titulu Mistra republiky

Ironií osudu v dresu Dukly Přelouč v zápase proti Říčanům. Miroslav Fořt a Petr Hevera v té době plnili v Dukle své vojenské povinnosti. 

 

A jak na to vzpomíná Jiří Štuksa v připravované Kronice říčanského ragby?

Čekal nás poslední zápas ligy s Duklou Přelouč na stadionu RAMO v Pardubicích – Svítkově, kde se jezdí Zlatá přilba. Oba týmy měly stejně bodů (27), ale vojáci měli o 16 bodů lepší skóre, stačila jim remíza, my jsme byli nuceni vyhrát.

Na utkání do Pardubic odcestovali fanoušci Říčan třemi autobusy a jeden z nich táhl ještě přívěs, odhadem cestovalo s mužstvem 200 fanoušků! Na stadionu bylo asi 150 okupantů ve vybledlých a ošoupaných uniformách. Dá se říci, že jsme byli v utkání lepším mužstvem, měli jsme územní a ve druhé části hry i herní převahu, ale využili jsme jedinou šanci, Jarda Sejk položil trojku k praporku, přitom mohl jít ještě o několik metrů dál brankovištěm a Honza Šafařík kop z těžkého úhlu od lajny bohužel neproměnil. Neštěstím pro nás bylo, že musely být střídány v prvních 30 minutách pro zranění opory týmu Tonda Frydrych, Mirek Kovrč a Míla Kohout. V 75. minutě utkání nechal rozhodčí, 12 metrů před „háčkem“ domácích, Blachuta počtvrté vhazovat do mlýna a nenařídil trestný kop (podle tehdejších pravidel mohla mlýnovka u nařízeného mlýnu vhazovat pouze třikrát, pak následoval TK). A Šáfa by asi takový kop dokázal proměnit. Po utkání prohlásil pan rozhodčí Nešpor o tomto momentu, že se mu nezdálo adekvátní rozhodnout takto o titulu. Pravidla jsou ale jen jedna, platí celou hrací dobu a v každém zápasu. Rozhodčí Nešpor nám opravdu uškodil a nikdy nezapomenu na to, že jsem viděl v Pardubicích - Svítkově většinu hráčů Říčan plakat. Nejvíc plakal srcař Vrbous, ale brečeli i flegmatici Fundy a Česílko.

Body: Hloušek 3 – Jar. Sejk 3. 400 diváků.

Dukla Přelouč: Kübelbeck - Hevera P., Prokůpek (Justýn), Fořt, Klimek - Hloušek, Blachut - Vávra, Kopec, Mazal - Pártl, Šídlo (Vrubel) - Dvořák, Horáček, Malík.

Trenér Alfa Zeda.

DISK Říčany: Vrba - Sejk Jar., Bláha K., Bartoš, Hevera V. - Kohout (Šafařík), Fučík - Bláha P., Kovrč M. (Novák), Ptáček - Frydrych (Lihařík), Myšák - Bošek, Dobiaš, Kortán. Trenér Ludvík Koreš.

A ještě dovětek pro ty mladší z klubu, kteří to nepamatují. Vávra, který hrál ve třetí řadě Dukly, nebyl nikdo jiný, než Eda Vávra, který přivede Říčany za 26 let k vytouženému Mistrovskému titulu. V rozhodujícím zápase přispěli svým výborným výkonem k naší porážce i říčaňáci Petr Hevera a Mirek Fořt.

                                                                 (JŠ) - kráceno

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena