Rugby Club Mountfield Říčany

31. 1. 2021

www.rugbyricany.cz, www.twitter.com/rugbyricany, www.facebook.com/rcricany

UDÁLOSTI

Rugby World Cup 2023

V době, kdy jsou téměř všechny klubové aktivity přerušeny, se Michal Fürst rozhodl vás krátce seznámit s informacemi ze světového ragby:

„Některým sportovním fanouškům snad neuniklo nedávné rozlosování Světového poháru v ragby 2023 ve Francii. Na tuto událost bych chtěl navázat, vlastně ji tak trochu předejít a nejdříve přiblížit místa a data konání tohoto světového poháru.

 

Světový pohár v ragby 2023 (RWC 2023) se bude konat na území Francie v období 8. 9. – 21. 10. 2023. Tento světový pohár se koná v rámci oslav 200 let „vzniku“ ragby.

V roce 1823 Wiliama Webba Ellise už nebavilo kopání do kulatého nesmyslu na školním hřišti ve městě Rugby. Podle legendy míč popadl do rukou a skóroval vběhnutím do soupeřovy brány, za údivu překvapeného gólmana. Od té doby se ragby a fotbal vyvíjely společně – vždy se jen uvádělo, zda se jedná o fotbal podle pravidel ragby, nebo podle pravidel fotbalu. Dodnes se některé, i významné, anglické kluby honosí zkratkou RFC (Rugby Football Club). V roce 1863 došlo k faktickému oddělení obou her, vznikla organizace anglická Football Association – pod kterou spadá i dnešní fotbal. V roce 1871 pak byla založena i anglická Rugby Football Union.

Pro zajímavost, sám William Webb Ellis je významně spojen s Francií. V 19. století s oblibou jezdili Angličané na Francouzskou riviéru. Zde se rekreovali a pořizovali si letní sídla.  Právě W. W. Ellis se sem přestěhoval, neboť trpěl tuberkulózou. V roce 1872 ve městě Menton zemřel. Pokud budete mít cestu po Francouzské riviéře, mohu z vlastní zkušenosti doporučit návštěvu tohoto krásného města nedaleko italských hranic. Nad městem najdete hřbitov, u vstupu vás přivítá pamětní deska jako pocta účastníků světového poháru 2007 právě zakladateli ragby.  Na hřbitově pak objevíte nepřehlédnutelný hrob, ozdobený ragbyovými suvenýry a náhrobkem s nápisem „První ragbista“.

Pro RWC 2023 bylo vybráno devět stadionů s tím, že pro nás jsou autem relativně dostupné stadiony v Lyonu, Saint-Etiénne a Paříži. Nebo si dát Francouzskou riviéru a utkání v Nice spojit právě s návštěvou Mentonu. V září tam bude pro Čechy určitě příjemné počasí, lepší než během prázdnin.

 

Měl jsem tu možnost navštívit RWC 2007, který se konal také ve Francii. Tenkrát se prodávaly balíčky vstupenek dle stadionu. Výběr padl na nejdostupnější město – Lyon. Tři zápasy na fotbalovém Stadionu Olympic Lyon, tenkrát Gerland. Jednalo se o zápasy základní skupiny, z nich bych chtěl vyzvednout jeden – „souboj“ outsidera s favoritem na celkové vítězství.

Nový Zéland Portugalsko: Zápas skončil téměř rekordním výsledkem 108:13, ale při jediném položení Portugalců na začátku druhé půle celý stadion fandil, včetně fanoušků NZL. Zlatý hřeb zápasu se ale konal po závěrečném hvizdu. V době, kdy už diváci houfně opouštěli stadion, se hráči obou týmů znovu objevili na hřišti. Tentokrát ale s fotbalovým míčem, rozlosovali si strany a začali hrát fotbal. Zbylí diváci se s úžasem vrátili zpět na místa a začali fandit. Zpětně jsme se z televize dozvěděli, že Novozélanďanům bylo Portugalců líto, tak jim nabídli šanci vyhrát alespoň ve fotbalu. Tenkrát se kruh uzavřel a ragby se vrátilo do dob svého vzniku. Toto se vám při jiném sportu stát nemůže.

Doufám, že zažijeme podobné zážitky i na RWC 2023.“

 

Ragbisté se vzdělávají online

Současná doba vyžaduje dříve neobvyklá řešení. V českém ragby tak vznikl za spolupráce trenérských osobností projekt online vzdělávání. Jedním z autorů vzdělávacích materiálů je také Miroslav Němeček, sportovní ředitel a trenér v Říčanech s bohatými hráčskými zkušenostmi ze špičkového zahraničního ragby. Na materiálech se podíleli také další bývalí profesionálové z Francie, včetně několikanásobného ragbisty roku Martina Jágra.

 

Uvedené materiály ve formě komentovaných videí jsou volně k dispozici na kanálu YouTube, naleznete je, pokud vyhledáte přispěvatele Czech Rugby. Autoři zde představují typické ragbyové herní situace, jako mlýn, aut, maul a jejich řešení a trénování.

Pozadu v online kurzech nezůstává ani náš klub. Naši trenéři připravili několik metodických videí, zaměřených zejména fyzickou a dovednostní přípravu dětí a mládeže v domácích podmínkách. Tato videa jsou určena nejen pro ragbisty a ragbistky, vždyť např. posilování a protahování těla je prospěšné nejen aktivním sportovcům. Videa opět naleznete na kanálu YouTube, vyhledejte přispěvatele Rugby Club Říčany.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena