Rugby Club Mountfield Říčany

28. 2. 2021

www.rugbyricany.cz, www.twitter.com/rugbyricany, www.facebook.com/rcricany

MUŽI

Začne v březnu 1. liga ragby?

Většina sportovních soutěží je v době koronavirové pandemie přerušená, ragbisté ale chtějí prostřednictvím České rugbyové unie požádat o výjimku a za přísných hygienických podmínek začít hrát ligová utkání již od března.

 

CENTRUM MLÁDEŽE

Rozhovor s krajánkem

Jakubem Homerem

Jsem ve Francii od července minulého roku, kdy jsem přestoupil z Říčan. Nejprve jsem ale musel udělat testy, aby mě přijali. Po maturitě jsem pak odjel do městečka Romans sur Isere, asi hodinu na jih od Lyonu, kde mi klub pronajal byt, a začal jsem trénovat nejprve s profi týmem a po prázdninách jsem nastoupil do Rugby Academy (Espoirs).

Jak ti jde francouzština?

Chodím na kurz francouzštiny každý den několik hodin. Když jsem sem přijel, rozuměl jsem tak maximálně bonjour a merci. Potom pro mě také bylo dost těžké porozumět všem pokynům při tréninku apod. Protože jsem hrál rok v Anglii, tak umím slušně anglicky, ale to tady není bohužel moc platné, protože Francouzi buďto anglicky neumí, anebo mluvit nechtějí. Teď už se ale sem tam dorozumím a řeknu si i o šneka, když mám hlad.

Co francouzský styl života a francouzská kuchyně?

Můj byt se nachází na malém náměstí v historickém centru Romans, hned za katedrálou. Každý pátek a neděli je tady poměrně rušno a hned brzy ráno se po celém náměstí staví stánky se všemi různými druhy potravin či hotových jídel. Přímo naproti našemu domu je například skvělá restaurace Le Tou de la Dame. Mají tam desítky her k zapůjčení, dobré víno nebo pivo, obložené talíře různými sýry a salámy, takže se zde dá strávit skvělý večer.

Francouzská kuchyně je velmi chutná, ale vzhledem k opatřením jsem ji zatím tolik neužil.

Jakou máš v klubu pozici?

Hraju druhou řadu s číslem 5 a poslední dobou i vazače. S áčkem jsem podstoupil dvouměsíční přípravu a hrál několik zápasů. Například s Brive, což je klub z nejvyšší francouzské ligy. Od září hraju za Espoirs a pravidelně trénuji s áčkem.

Kolik zápasů už jsi odehrál a máš nějaké osobní statistiky?

Odehrál jsem asi 10 zápasů. Položil jsem jednu pětku a hrál jsem zatím vždy celý zápas.

Jak se liší tréninky ve Francii oproti těm říčanským a jak často trénujete?

Intenzitou, nasazením, tvrdostí, ale i více učením strategie a akcí. Vše je náročnější. Můj týdenní program je poměrně dost plný, ale to také hlavně díky francouzštině. Vracím se každý den domů až později večer. Kromě soboty máme každý den trénink a v neděli ještě často zápas. Takhle nějak vypadá můj denní režim, co se týče tréninků: 1 – 2× denně posilovna, večer nácvik ragbyových prvků jako jsou mlýny, auty, skládky. Poté se většinou hraje ragby a nacvičuje se plán hry.

V čem si myslíš, že tě pobyt ve Francii zlepšil sportovně a jak ještě obohatil?

Obecně jsem lepší ragbista. Úroveň ragby je vyšší a moje sportovní kondice a dovednosti šly nahoru.

Co jsem si ve Francii oblíbil, jsou hory. Už z našeho městečka je na ně krásný výhled. Stačí jet 20 - 30 minut autem a můžete si udělat výlet v horách. Ostatně do Grenoblu, kde byla zimní olympiáda, to trvá ani ne hodinu autem. Moře je odsud cca 2 hodiny cesty a zátoky v Marseille opravdu stojí za to. Bohužel tyhle výlety nemůžu podnikat nijak často kvůli nedostatku času a přísným covidovým opatřením. Situace zde je mnohem lepší než v ČR, ale opatření jsou o dost přísnější.

Jaké jsou tvoje sportovní cíle pro rok 2021?

Dostat se do áčka a hrát v základu, tedy být důležitým hráčem, co nastoupí vždycky. Dál se zlepšovat silově a kondičně. Chtěl bych se také držet v reprezentaci ČR.

Vzpomínáš na Říčany, a co bys vzkázal bývalým spoluhráčům?

Určitě vzpomínám na Říčany. Hrál jsem tam přes 10 let. Je to můj domovský klub a doufám, že za něj zase někdy budu hrát. Spoluhráčům přeji, aby vyhráli titul. Už by to chtělo...

Jakube, děkuji ti za odpovědi a ať se ti v zahraničí daří nadále šířit dobré jméno říčanského ragby.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena