Rugby Club Mountfield Říčany

4. 4. 2021

www.rugbyricany.cz, www.twitter.com/rugbyricany, www.facebook.com/rcricany

CENTRUM MLÁDEŽE

Hraj ragby a studuj v zahraničí

Komplexní rozvoj hráče nejen po stránce sportovní je po mnoho let klubovou strategií. Proto se snažíme děti a mládež vést nejen ke sportu, ale i k cílevědomosti s důrazem na vzdělání a nabízet jim možnosti zahraničních sportovně studijních stáží. Základy tomuto projektu položil před několika lety bývalý sportovní ředitel Říčan Antonín Brabec a za uplynulé období jím prošla řada říčanských ragbistů. Umožňuje mladým sportovcům vyrazit na krátkodobé, většinou půlroční pobyty v Anglii, Jižní Africe. Hráči se v zemích, kde je ragbyová konkurence násobná, zlepší nejen sportovně, naučí se jazyk, poznají jinou kulturu a styl života, osamostatní se. Hráči, kteří touto zkušeností projdou jsou výborně připraveni vydat se úspěšně na další cestu osobního rozvoje. Obecně se dá říci, že mají možnost vybrat si za podpory klubu ze tří variant následného rozvoje. Jako vzor mohou posloužit odchovanci klubu a říčanského Sportovního centra mládeže.

 

Cesta první: Martin Cimprich - ragby a univerzitní studium v zahraničí.

Martin Cimprich je velkým talentem českého ragby. V březnu mu bylo teprve jednadvacet let, přesto již získal nejcennější českou individuální trofej - titul ragbisty roku 2019. Z pozice útokové spojky řídí hru klubu nejvyšší skotské soutěže Boroughmuir Bears. Kromě špičkové ragbyové kariéry, ale Martin získává ve Skotsku i špičkové vzdělání. Na univerzitě královny Margaret v Edinburghu studuje čtyřletý obor Business Management. A jak se Martinovi daří skloubit s studium s ragbyovou kariérou? „S univerzitou jde ragby skloubit dobře. Zásadní je ale mít efektivně zorganizovaný čas a být disciplinovaný, protože během roku je na učení času dost, ale nesmí se to nechat na poslední chvíli, protože většina zkoušek je nakumulovaná v posledních čtrnácti dnech semestru a tam už to všechno dohnat nejde“. Nezbývá než dodat, že disciplinovanost je jednou z klíčových vlastností, které si mladí sportovci odnášejí právě ze hry se šišatým míčem.

 

Cesta druhá: Jakub Homer - ragby a profesionální kariéra v ragby.

Velkou ragbyovou kariéru předpověděli Jakubu Homerovi říčanští, ale i zahraniční trenéři, kteří se účastnili našich mezinárodních kempů, již před několika lety. Fyzicky skvěle disponovaný druhořadník (196 cm, 113 kg) dovršil v prosinci loňského roku 20 let věku. Svou kariéru se rozhodl budovat čistě ragbyovým směrem a tak ihned po dovršení maturity vyrazil do francouzského městečka Romans sur Isere, kde mu v místním profesionálním týmu Valence Romans Drome Rugby domluvil testy trenér RC Mountfield Říčany Miroslav Němeček, který rovněž Jakubovi pomohl ve veškerém jednání s klubem i logistice celého transferu. Samozřejmě poté, co Jakub v testech ve velké mezinárodní konkurenci uspěl. Jakub zatím působí v klubové akademii, tzv. Espoirs, ale trénuje i s hráči prvního týmu. I za jeho slovy můžete cítit cílevědomost a disciplínu. „Moje cíle? Dostat se do klubového áčka a hrát v základu, tedy být důležitým hráčem, co nastoupí vždycky. Dál se zlepšovat silově a kondičně. Nadále reprezentovat Českou republiku“. Tak držíme palce.

 

Cesta třetí: Samuel Dupuy, Kryštof Kohout, Tomáš Stránský - ragby a univerzitní studium v ČR.

Třetí cesta je nejvíce prošlapaná, hráči absolvují zahraniční studijně sportovní pobyt, který je osobnostně připraví na další úspěšná univerzitní studia v České republice, s nimiž jde ruku v ruce ragbyová kariéra v domácích soutěžích.

 

A jaké jsou vůbec předpoklady, aby hráč získal možnost studijně sportovního pobytu v zahraničí? Odpovídá Sam Dupuy. „Je potřeba pro to tvrdě pracovat a výsledky přijdou, rozhodně se nebojte zeptat svých říčanských trenérů, kteří mají možnost takové příležitosti vytvořit“.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena