Rugby Club Mountfield Říčany

2. 5. 2021

www.rugbyricany.cz, www.twitter.com/rugbyricany, www.facebook.com/rcricany

REPREZENTACE

Národní týmy v přípravě

Při splnění určitých podmínek je alespoň národním týmům České republiky umožněno trénovat. Tuto příležitost využily v dubnu výběry mužů, hráčů do 20 let i žen. V kádrech reprezentací byla k vidění celá řada ragbistů a ragbistek z Říčan.

Do týmu mužů povolal trenér Miroslav Němeček Václava Caltu, Roberta Trefného, Tomáše Stránského a Jakuba Havla. Několika dalším říčanským hráčům účast neumožnily zdravotní problémy. A čemu se aktuálně národní tým věnuje? „V rámci soustředění jsme se zaměřili především na kolektivní organizaci hry a na pohyb hráčů po hřišti. Dále jsme se zaměřili na rucky a na rychlost distribuce balonu z rucku,” informuje trenér Němeček.

V kádru reprezentace do 20 let nalezneme hned devět říčanských jmen: Haš, Mašek, Hřídel, Dupuy, Linhart, Buček, Frinta, Kohout, Formánek. V ženském výběru náš klub zastupovaly Věra Gärtnerová, Michaela Kovářová a Eliška Rychnová..

UDÁLOSTI

Světové ragby roste

O tom, že je ragby globální sport, není pochyb. Ostatně ragbyové Mistrovství světa, které se hraje každé čtyři roky, je po letních Olympijských hrách a Mistrovství světa v kopané dlouhodobě třetí nejsledovanější sportovní akcí na světě. Světová ragbyová federace World Rugby vydala ke konci loňského roku studii, kde růst ragby a jeho popularity uvádí v datech. Pojďme si nyní některá tato čísla představit.

Ragby hraje ve 124 zemích světa 9,6 milionu hráčů a hráček. V těchto počtech jsou evidováni jak sportovci, kteří se věnují soutěžnímu ragby (registrovaní), tak i ti, kteří se ragby věnují pouze pro radost a zábavu, v hodinách tělesné výchovy apod. (neregistrovaní), ale jejich počty jsou evidovány, typicky např. ve školách, kroužcích. Registrovaných hráčů je pak na světě celkem 3,5 milionu.

Zajímavé je i rozdělení počtů podle kontinentů. V posledních letech raketově roste ragby v Asii, unikátní je např. boom ženského ragby na Filipínách. Této expanzi pomohl výrazně úspěch posledního Mistrovství světa v Japonsku, kde se skvěle prezentovali i domácí ragbisté.

 

Počty hráčů a hráček dle kontinentů (v tisících):

Evropa - 3 978

Severní a střední Amerika - 1 785

Afrika - 1 193

Asie - 1 019

Austrálie a Oceánie 977

Jižní Amerika - 690

 

Velmi důležitý je údaj o bezpečnosti ragby. Díky programu World Rugby Player Welfare, specializovanému vzdělávání trenérů, zdravotnického personálu, ale i sdílení nejlepších postupů a metod prevence zranění, rekonvalescence a odstupňovaného návratu do hry po zranění, vyjádřilo více než 88 % dotazovaných hráčů a činovníků ragby své přesvědčení, že ragby je bezpečnější, než tomu bylo před pěti lety.

 

Růst popularity ragby prověřila globálně anketa Nielsen. Data ukazují nárůsty počtů lidí, kteří se zajímají či jsou přímo fanoušky ragby (data jsou k roku 2019).

 

Zájem o ragby vyjádřilo 877 milionů lidí, což je nárůst 11 % oproti předešlému roku

405 milionů lidí jsou fanoušky ragby (nárůst 18 %), z nichž je 140 milionů žen (nárůst 29 %)

                                                           Jaroslav Borovský

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena