S Koloběhem na výlet

29. 12. 2023

Vážení přátelé Koloběhu a milovníci výletů,Naše výletní sezona vlastně nikdy neskončila, a je tedy stále v plném proudu. Jak víte již z minulého Kurýru, rok 2024 zahájíme výletem s tematikou ještě vánoční. Ve středu 17. ledna navštívíme „město betlémů“ – Třešť. Prohlédneme si expozice Muzea Vysočiny a Spolku přátel betlémů. Odpoledne se vydáme na procházku městem po tzv. Betlémské cestě. V Třešti se již 220 let staví betlémy v místních rodinách, které je pak od Štěpána do Hromnic zpřístupňují veřejnosti. Navštívíme několik z téměř 20 domácností s vystavenými betlémy a necháme se okouzlit rodinnou tradicí, která se předává z generace na generaci. Betlémy jsou vystavené i v kostele sv. Kateřiny, na zámku nebo v areálu místní firmy. Od roku 2015 je Betlémská cesta součástí Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Třešť je i rodným městem herce Otto Šimánka neboli pohádkového Pana Tau. Uvidíte nejen jeho sochu v nadživotní velikosti, ale ve velké kované skulptuře ve stylu pohlednice i s levitující buřinkou a deštníkem si můžete na památku pořídit originální fotografii.

Cena výletu: 490 Kč, přihlášky od úterý 2. ledna SMS zprávou na tel. 739 989 672 nebo na e-mailovou adresu info@kolobeh-ricany.cz. Odjezd v 7.00 od Penny marketu Říčany.

Na další výlet se vydáme ve čtvrtek 15. února do severočeského města pod Ještědem – do Liberce, kde si v Severočeském muzeu s novými moderními expozicemi s interaktivními prvky prohlédneme uměleckohistorické sbírky orientálních koberců, tapiserií, krajek, skla a porcelánu, expozice Krása + užitek a Doteky severu o přírodě Jizerských hor a Frýdlantska a uvidíte i největší skleněný žebřík na světě, který je dlouhý 24 m a váží 140 kg. V Oblastní galerii ve velkoryse zrekonstruované budově bývalých městských lázní si prohlédneme unikátní sbírku evropského umění a v Technickém muzeu čtyři pavilony exponátů od jízdních kol, motorek, aut, tramvají a autobusů až po expozici o kabinové lanovce na Ještěd. Pokud nebudete chtít muzeum navštívit, můžete se vydat 2 km k rozhledně Liberecká výšina, která svým vzezřením připomíná středověký hrad.

Cena výletu: 550, přihlášky od úterý 30. ledna SMS zprávou na tel. 739 989 672nebo na e-mailovou adresu info@kolobeh-ricany.cz. Odjezd v 7.00 od Penny marketu Říčany.

Oba výlety jsou pořádány bez finančního příspěvku města, jsou tedy přístupné všem zájemcům.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena