Šachistka Martina Kořenová bude reprezentovat Českou republiku na mistrovství Evropy v Gruzii

1. 5. 2015

Od 18. Května startuje v gruzínském Chakvi mistrovství Evropy žen v šachu a Říčany na něm budou mít zastoupení v podobě české reprezentantky M.Kořenové.

Na podobný vrcholový turnaj se vrací po dlouhé době dvaceti let. Naposledy totiž Českou republiku reprezentovala na šachové olympiádě v Moskvě a na mezipásmovém turnaji v indonéské Jakartě, což byl turnaj třiceti nejlepších šachistek světa. Od té doby hrála jen menší turnaje nebo soutěže družstev.

Martina Kořenová si dlouhodobě udržuje zhruba 5. pozici v České republice, vlastně hraje jen v německé bundeslize za tým Rodewischer Schachmizien. Na konci dubna se v rámci této soutěže utkala například s litevskou velmistryní Deimante Daulyte s ELO 2386 a porazila ji po dvou hodinách.

„Začala jsem se na mistrovství Evropy trochu víc připravovat. Podobné vítězství mi samozřejmě pomůže v rovině sebevědomí. Vždyť Daulyte patří k velmi výrazným evropským hráčkám,“ komentuje své vítězství Martina Kořenová.

Účast na mistrovství Evropy M. Kořenová potvrdila v poslední možný den. Letošní ME se mělo původně konat v izraelském Jeruzalémě, ale nakonec, vzhledem k bezpečnosti hráček, přesunuli pořadatelé místo konání do černomořského letoviska v Gruzii. Část nákladů hradí centrála šachového svazu a zbytek si platí sama.

„Jako žena starosty radši nechci žádné sponzory nebo podporu města. A navíc moje ambice jsou přiměřené tomu, že jsem maminkou tří dětí. Opravdový velký turnaj jsem vlastně dvacet let nehrála,“ říká M. Kořenová, která v dubnu oslavila 40. narozeniny a doplňuje: „Žádný velký comeback, jen připomenutí zašlé šachové slávy, má to nádech dobrodružství.“

Martina Kořenová odešla z profesionální šachové dráhy v polovině devadesátých let, přičemž se rozhodla pro pedagogickou práci s dětmi. Nyní přednáší na Pedagogické fakultě UK na semináři věnovaném využití šachu ve výuce, je autorkou metodiky Figurková školička.

„Šachy jsou úžasným světem, který pomáhá rozvoji myšlení a může bourat bariéry mezi lidmi. Na Pedagogické fakultě UK je o šachový seminář zájem, desítky studentů už několik semestrů pomáhají s rozvíjením metodiky a těší se, až ji využijí pro děti. Uspořádali jsme i výstavu studentských prací,“ komentuje M. Kořenová. VK

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena