SDH Říčany

29. 3. 2019

Co nového u hasičů

 Milí čtenáři, rád bych vás seznámil s děním u hasičské dobrovolné jednotky. S příchodem jara začínáme všichni sčítat škody, které zima napáchala. Komíny pomalu vychladly a duben je ideální čas na přípravu zahrady a s tím souvisí i prořez a pálení větví. Dbejme všichni nejvyšší opatrnosti, protože začíná období požárů a tak je důležité mít hořeniště pořád pod dozorem, a když začne foukat silný vítr anebo se jinak náhle počasí zhorší, doporučuje se pálení ihned přerušit a oheň okamžitě uhasit.

Konec dubna je velmi silně spjat s pálením čarodějnic a pokud plánujete nějaké to pálení, je vždy lepší svůj záměr nahlásit na https://paleni.izscr.cz/ . Stránka slouží jen pro nahlášení, nikoliv pro schválení. Nahlášením minimalizujete riziko, že vám u domu či zahrádky zastaví hned několik hasičských vozidel.

No a jak se daří mládeži? Po uzlování v Kuří, kde dosáhli skvělých výsledků se „neopili“ úspěchem a dále tvrdě trénují. Zlepšují si jak fyzičku, tak i dovednosti, které nadále uplatní v dalších soutěžích. Jako druhá letošní soutěž bylo Mukařovské uzlování, které proběhlo 9. 3. Konkurence byla veliká, ale naše mládež se nedala. Mladší žáky doplnily čtyři děti z přípravky, pro které to byla vůbec první soutěž v uzlování. Mladší vybojovali úžasné 3. místo z 23 družstev. Starší žáci také předvedli skvělý výkon a získali 7. místo také z 23 družstev. Na konec si každý za skvělý výsledek dal sladkou odměnu v podobě palačinky se šlehačkou. Tímto našim mladým a nejmenším členům gratuluji.

Naše jednotka byla povolána hned k několika výjezdům. 23. 2. v odpoledních hodinách jsme byli povoláni k požáru nízké budovy. Zasahovali jsme spolu s profesionálními kolegy v dýchací technice a naštěstí vše dopadlo dobře. Škoda na majetku byla minimální a nikomu se nic nestalo. Českou republikou se prohnal silný vítr a zaměstnal i naši jednotku - 8. 3. jsme vyjeli k požáru polního porostu oběma CAS 32 T815, protože silný vítr zesiloval požár a ten se nadále rychle šířil. Kromě profesionálních hasičů z Říčan a naší dobrovolné jednotky byly povolány ještě jednotky z SDH Tehovec a Mukařov. Díky množství techniky a hasičů na místě se dostal požár rychle pod kontrolu. Dne 13. 3. jsme byli povolání k záloze našich profesionálních kolegů při složitém zásahu v Jevanech, kde vytahovali vozidlo z rybníku.

K zajištění bezpečné jízdy k zásahům i od nich probíhá pravidelná údržba techniky. Někdy je ale potřeba techniku obnovit a tak i naše jednotka dostala letos úžasnou nadílku. Novým členem naší hasičské rodiny se stalo nové zásahové vozidlo DA Ford Tranzit  L1Z, které nahradilo letitou Avii A 31.1K. Předání proběhlo 4. 3. 2019 na HZS stanice Říčany za účasti zástupců města Říčany, Hasičského záchranného sboru a Krajského úřadu Středočeského kraje. Dopravní automobil byl financován z dotace Ministerstva vnitra – Generálního ředitelství HZS ČR, přispěl i Středočeský kraj a v neposlední řadě i město Říčany. Tímto bychom chtěli ještě jednou všem poděkovat za financování vozu, protože bez jejich pomoci by to nešlo. Do vozidla se vejde celkem devět lidí a ještě zbývá mnoho místa na vybavení a materiál. Vozidlo je vybaveno vším, co nám usnadní práci v terénu.  Součástí vozu jsou dva hasicí přístroje (práškový a CO2), dva vyhledávací světlomety, VRNV (variabilní ruční vyprošťovací nástroj) a vytyčovací páska. Ve voze jsou umístěny dobíječe pro kapesní vysílačky a led svítilny. Důležité je, abychom viděli a byli vidět, a tak na bocích a v zadní části jsou zabudovaná LED pracovní světla, modrá rampa na střeše, v přední masce a na vrchní zadní části vozidla led majáky. V zadní části vozidla se nachází i oranžová výstražná světla. Pravé zadní dveře jsou osazeny žebříkem, kterým je přístupná střecha vozidla s nosiči pro další převážený materiál. Vozidlo je od výroby vybavené závěsným zařízením, abychom mohli vozit i další techniku jako například člun. Vozidlo je vybaveno parkovací kamerou, předními a zadními parkovacími senzory, pro větší komfort v zimě teplovodním nezávislým topením, pro parné dny je k dispozici klimatizace.  Věříme, že vozidlo bude sloužit jak jednotce, tak občanům minimálně jako naše Avie, která s naší jednotkou jezdí neuvěřitelných 37 let. S přáním hezkých Velikonoc       

David Pojezný,

jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena