SDH Říčany

31. 5. 2019

Co nového u hasičů?

Vážení čtenáři a příznivci našeho sboru,

jaro je v plném proudu a krásně slunné dny střídá déšť, ale to k jarnímu počasí patří. Už jen tři týdny a bude tu kalendářní léto a věřím, že nám přinese mnohem více slunných dnů a vláhu do našich polí a zahrádek. Rád bych se ještě vrátil na konec dubna, kdy se tradičně pálí čarodějnice. Tento den byl na výjezdy velmi poklidný, a proto patří poděkování všem za ohleduplný přístup.  Díky tomu jsme mohli asistovat u pálení na Jurečku, Marvánku a u skautské klubovny.

Konec dubna a měsíce květen a červen jsou každoročně měsíce soutěží a různých soustředění. Naši nejmenší pilně trénovali a zúčastnili se hry PLAMEN, která se konala o víkendu (12. - 13. května) v Čelákovicích. Vše si vyzkoušeli jak mladší, tak i starší žáci. Na této soutěži jsou disciplíny rozděleny do dvou dnů. V sobotu je na programu běžecká část v podobě štafety, útoku CTIF apod., v neděli pak přijde na řadu požární útok. V tomto dvoudenním zápolení si naši mladší žáci odvezli šesté a starší čtvrté místo. Přihlásili jsme se do DHL (dětské hasičské ligy) a to jak přípravka, mládež tak i starší. Máme za sebou již soutěže a to 18. 5. soutěž ve Svojšovicích a 19. 5. v Lojovicích. Dále pak dorost čeká soutěž jednotlivců 26. 6. Jménem celého sboru všem dětem mnohokrát děkuji za krásnou prezentaci na soutěžích a držím palce do dalších výzev.

Naši dospěláci mají za sebou pětidenní soustředění v Lutové, kde každoročně pomáhají jak s údržbou objektu, který patří městu Říčany, tak se zároveň fyzicky a teoreticky připravují.  V rámci údržby jsme čistili okapy a natírali trámy. Vzhledem k tomu, že máme velmi šikovné členy, vyrobili a nainstalovali nové dveře do sklepa. V rámci odborné přípravy dle GŘ HZS ČR č. 57/2013 jsme se zaměřili hlavně na tu teoretickou část, protože z velké části není možné bez potřebné techniky provést část praktickou. Jako fyzickou přípravu byl pro letošní rok zvolen běh, takže jsme nechali kola doma a zaměřili se na běhání, poloha Lutové je na úžasném a klidném místě. Dopřáli jsme si i trochu kultury a vydali jsme se do nedaleké Hluboké nad Vltavou, kde jsme navštívili místní ZOO a Zámek Ohrada, který je zároveň muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství.

Byla naše jednotka u nějakého výjezdu? Ano, byla, a to hned několikrát. 18. 4. jsme zálohovali naše profesionální kolegy na jejich stanici. Dne 20. 4. jsme vyjeli k požáru stromu, který žhnul uvnitř kmene. Ještě tentýž den jsme byli v podvečerních hodinách povolání k nahlášenému požáru budovy, kde byly vidět plameny ze střechy. Jednalo se o část budovy z OC Lihovar a po příjezdu na místo události jsme zahájili hasební práce mimo budovu, a to na střeše. Zasahovali jsme v dýchací technice a po uhašení požáru probíhaly rozebírací práce a odnášelo se vybavení místní školky, která byla zasažena nejvíce. Ve 23:30 byl požár kompletně uhašen, ale z důvodu možných skrytých ohnisek držela naše jednotka do ranních hodin dohlídku a každých 30 minut procházela prostory s termokamerou, aby bylo zavčas odhaleno případné skryté ohnisko a zabránilo se tak dalšímu požáru. Pro takovéto dlouhé zásahy je nutné zajistit pro zasahující hasiče zázemí, aby se mohli v průběhu zásahu občerstvit a načerpat tak potřebné síly. Z tohoto důvodu byl povolán tzv. týlový kontejner, kterým disponuje naše jednotka. Kontejner měl takto premiéru na výjezdu a osvědčil se na jedničku. Věříme, že nebude muset vyjíždět tak často, ale pokud už přeci jen bude muset vyjet, určitě zasahujícím hasičům poslouží velmi dobře. Dále jsme dne 21. 4. opět zálohovali na HZS stanice Říčany. A dne 23. 4. jsme drželi zálohu na vlastní stanici a to hned dvakrát. Po čarodějnicích jsme zasahovali 1. 5. u nedohašeného ohniště a 10. 5. jsme vyjeli k nahlášenému požáru garáže.

Žijeme ve městě, kde se stále něco děje a i naše hasičská rodina se takovýchto akcí ráda účastní. V květnu 23. 5. jsme se spolu s  ZZS a MP Říčany podíleli na Dni bez úrazu, kde jsme ukázali část naší techniky. Děti si mohly vyzkoušet hašení domečku v nakreslených plamenech. Dne 15. 6. nás čeká asistence u obří skluzavky, která vznikne na Rooseveltově ulici a bude to určitě skvělý zážitek pro všechny. Den IZS na Masarykově náměstí, který je velmi oblíbený, se blíží a nás tak 18. 6. potkáte na náměstí s naší technikou. Koncem června, a to konkrétně 23. 6., se bude konat každoroční akce Hafan na Marvánku a náš sbor bude přítomen s lodičkou.

Nakonec bych vám chtěl popřát krásný konec jara a ještě hezčí začátek léta.       

David Pojezný, 

jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena