SDH Říčany

28. 6. 2019

Co nového u hasičů

Vážení a milí čtenáři našich příspěvků,

začalo nám léto a všichni se již těšíme na letní dovolené a naši mladší na prázdniny. Máme před sebou období sucha, a proto apeluji na všechny, aby ke grilování či k táboráku přistupovali zodpovědně. V takovémto počasí je jen otázka chvilky, kdy se oheň může vymknout kontrole a způsobit větší škody, než je třeba spálený buřt.

Náš sbor letos v červnu oslavil 145 let existence. Žádné velké oslavy se nekonaly, pouze jsme toto výročí oslavili v rámci sboru. Tu správnou a pořádnou oslavu pro vás všechny si připravujeme k našemu 150. výročí. Tímto bych chtěl poděkovat všem členům a městu Říčany, protože bez nich by náš sbor nemohl být a fungovat.

Než začaly prázdniny, naši mladší nadále vzorně reprezentovali náš sbor na soutěžích a byli opět úspěšní. Ze Svojšovic si přípravka přivezla krásné 1. místo, mladší 6. místo a starší 2. místo. Následovala soutěž v Lojovicích, kde přípravka obhájila 1. místo, mladší 5. místo a starší 3. místo. Našim mladším tímto gratuluji a držím palce do dalších soutěží po letních prázdninách.

Kluci a holky z jednotky se nenudili a krom pravidelné přípravy měli i ostré výjezdy, a to hned několik. K požáru výškové budovy jsme byli povolání 19. 5. Další výjezd jsme měli 26. 5., kdy jsme vyjeli k požáru jedné z budov bývalých vojenských kasáren. 27. 5. v odpoledních hodinách jsme drželi zálohu na vlastní stanici. 28. 5. v nočních hodinách opět na zálohu a o pár minut později výjezd k olejové skvrně na silnici, kterou bylo nutné zasypat sorbentem. 2. 6., opět v nočních hodinách, záloha na vlastní stanici. Následovala záloha 5. 6. a tentýž den jsme vyjeli k záchraně kočky, která uvízla v kanalizaci a sama se nedokázala dostat ven. Další záloha 11. 6. ráno. Zálohy byly tedy časté, a to zejména při dlouhých a náročných výjezdech, které měli kolegové z HZS stanice Říčany.

Již před nějakou dobou se nám zabydlelo v garáži nové DA (dopravní automobil). Nyní se s ním naši strojníci vydali 30. 6. na polygon, kde měli možnost si bezpečně vyzkoušet, jak se auto chová za různých situací a jak jej bezpečně zvládnout, abychom vždy dojeli k zásahu a zpět ve zdraví. V rámci odborné přípravy budeme mít v průběhu srpna výcvik na vodě, který osvěží a připomene vědomosti vůdcům malého plavidla. Na vodu vyrazíme s oběma loďkami, které máme, a budeme moci si tak vše vyzkoušet v praxi. Jako členové výjezdové jednotky musíme držet formu, proto se v průběhu prázdnin vydáme na cyklo výlet, který nás fyzicky prověří a zároveň posílí.

V Říčanech se pořád něco děje a náš sbor je u toho. Dne 2. 6. jsme se zúčastnili Dětského dne, kde jsme předvedli hasičská auta Tatra CAS 32 a naše nové DA. Děti měly možnosti si vyzkoušet naše zásahové oblečení. Dne 15. 6. se v Říčanech konala akce s obří skluzavkou, která zabrala téměř celou ulici Rooseveltova. Naši kluci byli k dispozici s Tatrou a průběžně doplňovali vodu, aby to pěkně z kopce frčelo. Jednalo se o velmi povedenou akci. 18. 6. jsme se tradičně zúčastnili akce DEN IZS, kde jsme představili část naší techniky a předvedli jsme ustrojení hasiče k zásahu, včetně použití dýchací techniky. Následoval Říčanský Hafan, kde jsme v lodičce povozili děti po Marvánku.

Ještě před prázdninami se podařilo našim dvěma členům oženit se. Jak nevěstám, tak ženichům to moc slušelo. Jelikož hasiči jsou jedna velká rodina, byli jsme jim pogratulovat a trochu zpestřit dění po obřadu. Tímto bych chtěl ještě takto dodatečně jménem našeho sboru všem pogratulovat a popřát mnoho šťastných let a hodně dalších malých hasičů nebo hasiček. 

Na závěr mi dovolte popřát vám krásné a klidné následující letní měsíce a dětem skvělé prázdniny.  

David Pojezný, 

jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena