SDH Říčany

27. 9. 2019

   Milí příznivci našeho sboru dobrovolných hasičů,

 

rok se s rokem sešel, pomalu nám začíná podzim a s ním i topná sezóna. Nepodceňujte proto přípravu a nechte si odborníkem zkontrolovat vaše kotle, především ty na tuhá paliva. U kotle to jen začíná. Velmi důležitá je také údržba spalinových cest, tedy hlavně komína a kouřovodů, která se v rodinných domech často podceňuje, přestože v případě kotlů na tuhá paliva s výkonem do 50 kW je kontrola jednou ročně povinná. Bezvadný technický stav komína je přitom důležitý pro bezpečné vytápění. Toto platí nejen v případě topení tuhými palivy, ale i tehdy, pokud máte instalovaný plynový kotel nebo ohřívač vody. Přes léto nepoužívaný komín mohou ucpat třeba ptáci, což pak může při spuštění plynového kotle způsobit i otravu oxidem uhelnatým. Základní kontrola komína vás přijde na pár stovek, což se za jistotu a bezpečí určitě vyplatí. Zanesený komín je totiž častou příčinou požárů, během kterých dochází k závažným poškozením střech a krovů. Pokud totiž v komínu dojde k zapálení spalin, teplota přesahuje hranici 1000 °C.

Požáry komínů patří k jednomu z nejčastějších výjezdů naší jednotky během topné sezóny. Od posledního vydání Říčanského Kurýru naše jednotka vyjela jen párkrát, což je super a jsme rádi. Dne 14. 8. jsme byli povolání k úniku neznámé kapaliny do areálu firmy v Modleticích, kapalina unikla z jednoho z barelů, které převážel nákladní automobil. Po příjezdu na místo jsme prováděli zálohu na místě a po rozhodnutí velitele zásahu jsme se odebrali zpět na základnu. Dále jsme vyjeli dne 18. 8. k nahlášenému zahoření drtícího stroje v průmyslové zóně. Ještě před samotným příjezdem na místo události jsme byli odvolání zpět na základnu, protože požár nebyl výrazného rozsahu. Dne 31. 8. jsme zálohovali HZS na vlastní stanici. Ačkoliv se může zdát, že někdy jednotka vyjede zcela zbytečně, není tomu tak. V případě, že bude potřeba více prostředků a sil na místě zásahu, nemusí se čekat na příjezd dalších jednotek. Toto závisí vždy na tom, kdo a jak událost nahlásí, a jak situaci vyhodnotí operační důstojník, který přijímá hovor na lince 150.

Již máme za sebou několik soutěží jak naší mládeže, tak i dospěláků. Začal bych našimi dospělými. Přestože mají za sebou teprve první soutěž, která se konala 7. 9. v Modleticích, byli muži úspěšní a přivezli úžasné 1. místo. Byl to doslova boj, jelikož se jednalo o soutěž v požárním útoku, při kterém má každé družstvo dva pokusy. První pokus se borcům vůbec nepovedl a už to vypadalo jen na účast, ale vzpamatovali se a při druhém pokusu rozdrtili veškerou konkurenci. Mladší také bojovali v Modleticích hned v několika kategoriích. Přípravka vybojovala 2. místo, mladší 6. místo a starší 2. místo. Konkurence byla kvalitní a velká, takže je to skvělý úspěch.  Dále hned následující den 8. 9. byla Psárská proudnice, kde si všichni mohli vylepšit své skóre, protože se jednalo o poslední soutěž v DHL (Dětská Hasičská Liga). Nejprve probíhaly požární útoky a naše přípravka se umístila na bramborové pozici, společně se staršími dětmi. Nicméně to byla jen jedna soutěž z mnoha a na celkovém výsledném pořadí DHL se to nijak zásadně neprojevilo, protože starší obsadili druhé a přípravka první místo. Zde mohu jen smeknout a gratulovat ke skvělému výsledku, k němuž nebyla cesta vůbec jednoduchá. Dne 14. 9. jsme soutěžili v Mukařově o Pohár starosty okresu, kde mladší vybojovali 4. a starší 2. místo.

Tímto bych chtěl poděkovat všem za vzornou reprezentaci našeho sboru na soutěžích a za aktivní účast sboru při výjezdech a kulturních akcích. Teď už jen doufat, že než se ohlásí ten pravý sychravý podzim, se ještě ohřejeme příjemným babím létem.        

                             David Pojezný,  jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena