SDH Říčany

4. 11. 2019

   Vážení čtenáři našich příspěvků,

pomalu a jistě se blíží konec roku, a s ním přichází i nevlídné počasí, přinášející zároveň krásné barvy, které nás nyní všude obklopují. Na příchod chladného počasí musí být připravena i naše technika, aby v případě nenadálé situace byla schopna vyjet za každého počasí. Přípravu techniky provádíme ve volném čase vlastními silami, kompletně a všechnu. Nejedná se o nic náročného, ale s ohledem na množství našeho vybavení to nějaký ten čas zabere. Někdo se může ptát, proč mají dobrovolní hasiči v Říčanech tolik techniky a proč potřebují novou, jako je například naše DA (dopravní automobil). Odpověď je jednoduchá: stále častěji se setkáváme s takzvanou zálohou na vlastní zbrojnici. Je to svým způsobem specifický výjezd, který je vyhlášen v případě větší události, a kde je potřeba více sil a techniky od HZS. Tato záloha je na vlastní zbojnici, kde se po vyhlášení výjezdu všichni členové sejdou, určí si úlohy v případě výjezdu a následně vyčkávají, zda přijde z KOPIS pokyn k výjezdu. Ačkoliv se nejedná nic náročného, zabere mnoho osobního času, který pak členové tráví ve zbrojnici, namísto s rodinou, a vyčkávají. Co se děje ve zbrojnici, když se čeká na záloze? Tento čas se snažíme vyplnit opakováním si bojového řádu, protože, jak se říká, opakování je matka moudrosti, a nikdy nevíme, na jaký druh výjezdu v záloze pojedeme. To je zároveň odpověď na otázku, proč máme tolik techniky. Když jsem zmínil výjezdy, tak jich máme za sebou opět několik. Hned 1. 10. byla záloha na vlastní PS, dne 6. 10. jsme jeli na blíže neurčený požár k D1, jednalo se o neohlášené pálení; 9., 12., 13. a 14. 10. záloha na vlastní PS. Jednotka se, krom samotných výjezdů, podílí i na akcích, které se dějí ve městě, a proto jsme prováděli dne 22. 9. požární hlídku na Street Food festivalu, kde byl k vidění i náš týlový kontejner.

Naši mladší mají za sebou Závod požárnické všestrannosti, který se konal 5. 10. ve Škvorci a známe jej taktéž pod pojmem Hra Plamen. Při letošní podzimní části, i když nám vůbec nepřálo počasí, do závodu dali vše a dosáhli úžasných výsledků.  Mladší žáci získali 6. místo a starší žáci 2. místo. Za mladší dorostence získal Albert Hofman 3. místo a Ondřej Černý 2. místo. Za dorostence střední získal Petr Kačírek 6. místo, Michal Makl 2. místo a Vít Nechvátal 1. místo.  Skvělé výsledky, všem gratuluji a jako sbor jsme na ně moc pyšní, na jejich úspěchy a vzornou reprezentaci našeho sboru.

Již výše jsem zmínil přípravu techniky na zimní provoz, ale krom toho jsme se ještě pustili do částečného zvelebení klubovny. Víkendů s hezkým počasím již nebylo mnoho, a tak se nás koncem září něco málo sešlo a vymalovali jsme prostory klubovny, kuchyně, chodby a sociálních zařízení. Natřeli jsme nově „futra“ a dali nové interiérové dveře. Ačkoliv se jedná o kosmetické úpravy, tak prostory to oživilo a klubovna hned vypadá lépe. Tímto chci poděkovat všem, kteří se podíleli na této akci a věnovali tomu volný víkend i dny následující.

Do konce roku máme před sebou ještě jednu velkou akci, kterou je třeba zmínit, a to je Valná hromada našeho sboru. Čeká nás 30. 11. a jedná se o nedílnou součást správného fungování sboru. Na valné hromadě se shrne aktivita celého našeho sboru za celý rok 2019 a představí se plán na rok 2020. Jelikož se zároveň jedná o volební rok, budou se zde navrhovat i členové výboru SDH. Tento výbor je složen ze členů SDH a v našem případě ji tvoří devět zástupců, jako je například starosta SDH, velitel, pokladní, náměstek, jednatel,… Na valnou hromadu jsou zváni zástupci města Říčany, HZS, okrsku Praha-Východ, sborů SDH a taktéž se může přijít podívat i kdokoliv z veřejnosti. Jakmile skončí valná hromada, začneme pracovat na přípravě Hasičského bálu, který se pomalu a jistě blíží.

Na závěr bych chtěl všem popřát mnoho štěstí a dobrou náladu do dalších týdnů a doufám, že se změnou času se rychle vypořádáme.          

                             David Pojezný,  jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena