SDH Říčany

4. 10. 2020

Vážení čtenáři našich pravidelných příspěvků a příznivci našeho sboru,

máme za sebou několik prvních podzimních dnů, ale ještě než bude létu úplný konec, podařilo se nám oženit dva členy našeho sboru. Oba si pro tuto slavnost vybrali termín 19. 9. 2020. Počasí bylo v ten den krásné a oba manželské páry si tak mohly užít svůj den bez jediné kapky deště a s hromadou přátel. Jelikož jsou oba součástí hasičské rodiny, byla přítomna i naše nazdobená technika. Když si páry řekly své „Ano“, nervozita ze všech opadla a mohla začít ta správná zábava. Nemohl chybět koňský chomout, aby ženich věděl, do čeho „vlezl“ a že manželství je také někdy pěkně těžké, pokud manželé nepotáhnou spolu. Co by to bylo za přátele, pokud by chyběla železná koule, přivázaná ženichovi na nohu. Když se ženich nakonec vyplatil ze svých mladických hříchů, mohli se všichni vesele odebrat na hostinu.  Tímto bych chtěl moc popřát oběma novomanželským párům mnoho krásných chvil při společné cestě životem a užívání společného příjmení Pojezní a Molinaro.

Výjezdy naši jednotku neminuly ani tentokrát a některé byly opravdu náročné. Dne 26. 8. jsme byli povolání k požáru bývalé elektrorozvodny. Velitel zásahu byl na místě jako první a rozhodl, že rozsah požáru nevyžaduje pomoc naší jednotky, proto jsme se vrátili zpět na základnu. Dále jsme 31. 8. zálohovali na vlastní zbrojnici. A následující den, 1. 9. ve velmi brzkých ranních hodinách, jsme vyjeli k nahlášenému požáru srubu. Bohužel, objekt byl zasažen požárem v plném rozsahu, zásah byl tak celkem náročný a probíhal v dýchací technice. Následovalo rozebrání části střechy a poté se z rozhodnutí velitele zásahu jednotka odebrala zpět na základnu. Na místě byla určena dohlídka místní dobrovolné jednotce. Po dobu zásahu jsme ještě drželi zálohu na vlastní zbrojnici a byli tak připraveni vyjet k případné další mimořádné situaci. Jeden z posledních výjezdů byl z 2. 9., kdy jsme ve večerních hodinách byli povoláni k požáru chaty. Už dle popisu jsme tušili, že se jedná o původní skautskou klubovnu. Po příjezdu na místo události jsme zasahovali v dýchací technice a prováděli společně s ostatními jednotkami hasební práce. Následně se dohledávala skrytá ohniska požáru a v cca 23:00 byla ustanovena dohlídka naší jednotce do 9. hodiny ranní. Pravidelně jsme tak celou noc objekt procházeli a monitorovali termokamerou.

Září bylo pro náš sbor významné ještě z jednoho důvodu, a to především, pořádali jsme Shromáždění představitelů sborů. V KC Labuť se tak 4. 9. 2020 sešli téměř všichni delegáti sborů z celé Prahy – východ. Jednalo se o neveřejnou akci, ale o to důležitější byla; protože se jednalo o volební období, byli členové sborů voleni do různých funkcí v rámci okresního sdružení pro Prahu- východ.

No a naši nejmladší jako každý rok měli letní soustředění, které proběhlo na jedničku. Protože bylo letos mnoho účastníků, měli jsme i mnoho pomocníků. Za celý týden toho děti zvládly opravdu hodně a samozřejmě byla kromě zábavy i odborná příprava. Nemohla chybět zdravověda, topologie, běh a uzly. Dále proběhla příprava na  Závod požárnické všestrannosti. Na konci celého soustředění si všichni vyzkoušeli, co se za celý týden naučili. Všichni se ve zdraví vrátili a už teď se těší na další rok. Děkuji všem, co se podíleli na přípravě soustředění a rodičům, že nám děti svěřili.

 

Nakonec chci popřát hlavně to zdraví, abychom si hravě poradili s příchodem sychravého počasí.

                              David Pojezný, jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena