SDH Říčany

1. 11. 2020

Milí čtenáři našich příspěvků,

léto nám dalo definitivně sbohem a naše zahrady připravujeme na zimní období. Pokud se již rozhodnete pálit staré větve, mějte na paměti, že je potřeba neustále oheň hlídat, protože podzimní větrné počasí dokáže nepříjemně překvapit. Ideální je mít při ruce hasičský přístroj, a pokud tu možnost nemáte, tak alespoň kýbl s vodou.

Po jarních omezeních jsme se sotva nadechli a začali trénovat, a už zde máme další vlnu omezení, takže se naše soutěže a tréninky zcela zastavily. Musíme se k situaci postavit čelem a přípravě na soutěže se věnovat alespoň doma individuálně. Samozřejmě, doma nejde trénovat požární útok, ale je mnoho jiných aktivit, které lze procvičovat. Budeme doufat, že se situace co nejdříve zlepší a budeme moct opět trénovat.

Naše jednotka od posledního článku zasahovala celkem dvakrát, a to 25. 9. u ohlášeného požáru skladu a 6. 10. pár minut před půlnocí jsme vyjeli k požáru kontejnerů na tříděný odpad.

Dále jsme pomáhali městu Říčany a ze skladu v Benešově jsme vyzvedli respirátory k další distribuci mezi školy, které spadají pod město. Dále jsme stáčeli desinfekci, aby opět mohla být tam, kde je potřeba.

Před příchodem zimy je nutné připravit veškerou techniku, aby nám s příchodem prvních mrazů vše fungovalo a nenechalo nás, jak se říká, „ve štychu“. S naší technikou se pojí jméno jednoho z našich dlouholetých členů. Je jím Jan Veselý, ale všichni mu říkají „Honzíku“. Honza je hasič tělem i duší již od dětských let. V osmnácti nastoupil  do jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Říčanech a zůstal jí věrný i nadále. Aktuálně zastává funkci velitele družstva na výjezdu, ale také je skvělým strojníkem. Ostatní členové ho berou jako „garážmistra“, protože je vystudovaný automechanik a má mnoho praktických zkušeností jak s osobními, tak hlavně s nákladními vozidly a kamiony, takže si dokáže poradit i ve velmi náročných situacích. Jeho nejoblíbenější cisternová automobilová stříkačka byla naše Tatra 148, protože prý projela všude.

Je nositelem dýchací techniky, vůdcem malého plavidla, díky strojnímu průkazu na plošiny, jeřáby a čelní nakladače může na výjezdu pracovat s naším smykovým nakladačem Fiat Kobelco a má také zkoušky na práci s motorovou pilou. Což se již mnohokrát osvědčilo, například když Říčany zasáhly vichřice Herwart (2017), Eberhard (2019) a Sabine (2020). Má za sebou mnoho výjezdů, ale nejvíce vzpomíná povodně v Praze (2002), na požár v tržnici Sapa (2008), na požár vozidla na D1 (2019), kde cestou na místo události nemohli kvůli bezohlednosti řidičů projet hasiči, a na požár v OC Lihovar (2019).

Abyste pochopili, jak moc je Honza aktivní v jednotce města Říčany, dáme vám příklad z roku 2017, kdy celkově strávil na výjezdech skoro 88 hodin a na záloze na naší stanici necelých 22 hodin.

Děkujeme Honzovi za jeho obětavou práci, kterou pro nás všechny dělá, a doufáme, že bude dělat ještě několik dekád. V dalších číslech Kurýru bych vám rád představil další členy našeho sboru.

Na závěr chci popřát v této době hlavně zdraví a co nejméně starostí.

David Pojezný, jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena