SDH Říčany

29. 11. 2020

Vážení příznivci našeho sboru,

máme zde poslední měsíc tohoto roku, je nejvyšší čas dotáhnout předsevzetí, která jsme si na začátku roku dali, a již bychom pomalu měli začít přemýšlet nad dalšími. Současná epidemiologická situace nám bohužel nedovoluje běžné aktivity a tak prozatím nadále musíme zůstávat u domácího tréninku naší  mládeže. Stejně tak i  u naší jednotky probíhá odborná příprava spíše teoreticky. Snad to situace brzy dovolí a my budeme moci alespoň trochu obnovit pravidelné aktivity.

Naše jednotka je nadále připravena kdykoliv vyjet a být tak tam, kde je nás potřeba. Například 6. 10. několik minut před půlnocí jsme vyjeli k ohlášenému požáru kontejneru na tříděný odpad. Dále jsme 20. 10. jeli k nahlášené hale, kde doutnal uskladněný materiál. A dne 27. 10. jsme byli vysláni zjistit příčinu černého dýmu, stoupajícího z průmyslového areálu.

V rámci jednotky jsme měli možnost v areálu, kde máme hasičkou základnu, proškolit se ve vyproštění osoby z havarovaného vozidla a následně uhašení požáru vozidla. Začali jsme teorií, včetně připomenutí první pomoci. Následně jsme si zopakovali praxi a postupovali jsme jako u opravdové nehody, protože takovéto situace se nesmí nikdy podcenit. Další součástí odborné přípravy bylo uhašení vozidla. Školení se povedlo na jedničku a všichni si odnesli cenné zkušenosti a rady.

Rád bych navázal na článek v minulém Kurýru, kde jsem vám představil Honzu, a nyní přebírá pomyslnou štafetu Lukáš Kříž. Lukášovi je 26 let a u našeho sboru je tři roky. Není to sice dlouhá doba, ale Lukáš je aktivní a velmi šikovný člen. Mezi již zaběhnutou hasičskou partu skvěle zapadl a velmi rychle se zapojil do našich aktivit i do výjezdové jednotky. Lukáš byl ještě nedávno v jednotce zařazen jako hasič, ale nyní se může pyšnit navíc odborností „strojník“. Tato odbornost je velmi důležitá pro ty, kteří mohou jezdit s hasičskou cisternovou stříkačkou (CAS). Sice má prozatím jen řidičské oprávnění skupiny B a tak si za volant CASky nesedne, ale už teď ví, že to chce změnit a patřičnou skupinu si dodělat. Lukáš je dále nositelem dýchací techniky a má zkoušky na motorovou pilu, což je velmi užitečné při mnoha příležitostech. Má za sebou již mnoho výjezdů, ale nejvíce vzpomíná na požár rodinného domu v Mukařově v únoru 2017, což byl jeho první výjezd. Již při cestě na místo události se mu hlavou honilo, co vše se na místě bude dít a co od takového výjezdu čekat. Když měl zásah za sebou, odnesl si mnoho užitečných zkušeností, které uplatil při dalších záchranných akcích. Vryly se mu do paměti také například výjezdy ve spojitosti s orkánem Herwart v říjnu 2017 a nedávný požár rodinného domu v ulici Petra Fastra v Říčanech, který byl pro něho fyzicky náročný, jelikož mnoho času strávil v dýchacím přístroji a pomáhal hasit a rozebírat konstrukce. Lukáš pracuje jako montér vyklápěčů a jeho zručnost se nám velice hodí i při péči o techniku. Za zajímavou zkušenost považuje práci s ručním motorovým rozbrusem, kterou si vyzkoušel na letošním školení s tématem vyprošťování a záchrany osob z vozidla. Členové jednotky tráví také čas i jako požární dozor na různých akcích. Luky se mnoha z nich účastní a říká, že nejraději má adventní neděle na náměstí v Říčanech, kde se i přes nízké teploty lidé sejdou a v přátelské atmosféře si popovídají.

Na závěr bych vám za náš sbor rád popřál krásné a klidné vánoční svátky, úspěšný vstup do nového roku a v neposlední řadě pevné zdraví. Zachovejte nám přízeň i v dalším roce a my se na vás budeme snad již brzy těšit na nějaké kulturní či společenské akci.

David Pojezný, jednatel SDH  Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena