SDH Říčany

31. 1. 2021

Milí čtenáři našich článků,

na úvod bych velmi rád sdělil nějakou dobrou zprávu, například, že naše mládež získala skvělá místa v soutěžích apod. Bohužel, v současné době žádnou takovou zprávu nemám, protože s ohledem na epidemickou situaci žádné soutěže neprobíhají a není ani možné společně trénovat. Všichni se tak musíme nadále připravovat individuálně a netrpělivě vyhlížíme dny, kdy bude možné opět soutěžit.

Od začátku roku naše jednotka neměla zatím ještě ani jeden výjezd, což je vlastně dobře. Proto se ještě ohlédneme za rokem 2020. V tomto roce jsme vyjeli celkem k 55 zásahům, na kterých jsme strávili přibližně 6240 minut. Je to velmi mnoho času, který museli členové jednotky ukrojit ze svého rodinného života a ze své práce. Velice si toho cením a zejména toho, že i přes epidemii, která zde nyní panuje, jsme schopni kdykoliv pomoci tam, kde nás je potřeba. Tímto bych velice rád poděkoval všem, kteří svým dílem pomohli ostatním.

Nyní bych rád navázal na představování našich členů. Tentokrát bych chtěl představit toho, kdo již přes dva roky přispívá do Říčanského Kurýru za náš sbor, tedy sám sebe. A kdo vlastně jsem? Jmenuji se David Pojezný a je mi 35 let. Narodil jsem se v Kutné Hoře a do svých 25 let jsem bydlel v malém městě Sázava, kde jsem byl i několik let členem místního Sboru dobrovolných hasičů. U SDH Říčany jsem tři roky, z toho dva roky vykonávám funkci jednatele SDH. Stejně jako většina členů, i já jsem absolvoval zkoušky na motorové pily a jsem nositelem dýchací techniky. Pokud bych měl zhodnotit první pocity po příchodu do SDH Říčany, mohu upřímně říci, že po úvodní návštěvě místní party mi blesklo hlavou, že to bude fajn. Jsem velmi rád, že jsem se nespletl, protože je tu opravdu skvělá parta lidí, se kterou lze zažít mnoho zábavy, práce i ponaučení. Po vyřízení všech formalit na sebe můj první výjezd nenechal dlouho čekat a v únoru 2018 jsem s ostatními zasahoval u požáru mrazíren v Mochově. V tu dobu panovala celkem slušná zima a já byl na stanovišti, kde se plnily cisterny vodou z místního potoka. Na tento velmi dlouhý a náročný výjezd vzpomínám ze všech nejvíce. Dal mi mnoho zkušeností a mnoho dalších kamarádů z jiných sborů, se kterými jsem se tam potkal. Členství u sboru není jen o výjezdech, ale také o společenských akcích ve městě, z nichž mezi mé nejoblíbenější se řadí Den IZS a adventní neděle.

Nemohu opominout fakt, že únor je období zamrzlých vodních ploch a radovánek na nich. Jak ale poznat, že je led bezpečný? To, že už tam někdo bruslí, nám dává určitou jistotu, že je to bezpečné. Samozřejmě platí, že síla ledu by měla být minimálně 10 cm a takto silná vrstva ledu se vytvoří za cca 2 - 4 dny při průměrné teplotě - 4°C. Led by měl být tmavý a čirý. Mléčnou barvu ledu způsobují vzduchové bublinky, které snižují jeho pevnost. Pevnost ledu se nepokoušejte zjistit sami a bez pomůcek, nezbytných v případě propadnutí ledem. Jestliže k propadnutí ledem dojde, je nutné se co nejrychleji dostat z vody
a rozložit svou váhu na co největší plochu, tedy roztáhnout ruce a nohy a pomalu se po ledě sunout k břehu. Kdybyste viděli někoho, kdo se topí v propadlém ledu, je nutné jako první zavolat 112 nebo 150. Při záchraně postupujte velmi opatrně, nikdy se k danému místu nepřibližujte vestoje, ale v kleče nebo plazením. Na pomoc si vezměte hokejku, případně delší větev, bundu, opasek nebo lano.

Na závěr přeji mnoho hezkých zimních dní bez nehod a ať všechny radovánky dopadnou bez úhony.

                              David Pojezný, jednatel SDH  Říčany

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena